Τηρώντας μάλιστα όλες τις απαραίτητες αποστάσεις

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ηρακλείου:

“Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων στην Πλατεία Ελευθερίας την Παρασκευή το βράδυ ανήμερα και της θλιβερής επετείου της δολοφονίας του αντιφασίστα εργάτη και μουσικού Παύλου Φύσσα από την ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ακούστηκε δυνατά κάτω από τις μάσκες, τηρώντας υποδειγματικά πειθαρχημένα και οργανωμένα όλα τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις, η φωνή των εργατών του Ηρακλείου. Από νωρίς το απόγευμα, μέλη των συνδικάτων προετοίμαζαν την Πλατεία για τη συγκέντρωση, τοποθετώντας σε κανονικές αποστάσεις χαρτοταινίες-σημάδια ώστε οι διαδηλωτές να στέκονται τηρώντας τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Φτάνοντας στις 19:00, καθορισμένη ώρα της συγκέντρωσης, με τα πανό των συνδικάτων στην πλατεία, οι εργάτες έδειξαν πως ξέρουν και μπορούν να οργανώνουν την πάλη τους, να τσακίζουν στην πράξη τις απειλές και την τρομοκρατία του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, να δίνουν τη δική τους απάντηση στις φωνές που -με πρόσχημα τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία- απαιτούν υποταγή των εργατών στις αντεργατικές επιλογές κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας.

Σύντομους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν:

 • Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου,
 • Οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, Βιολογικού και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα της ΣΕΥΠ του Μεσογειακού Πανεπιστημίου
 • Ο Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου
 • Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ
 • Το Παράρτημα Ηρακλείου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου
 • Το Σωματείο Επιπλοξυλουργών Ηρακλείου

Συμμετείχαν επίσης με μέλη τους και αντιπροσωπείες των ΔΣ τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς:

 • Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου
 • Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
 • Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη»
 • Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου
 • Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων
 • Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ Ν. Ηρακλείου
 • Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Ν. Ηρακλείου
 • Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό – Ξενοδοχεία
 • Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Ηρακλείου
 • Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών στην εστίαση-διασκέδαση Ν. Ηρακλείου

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίηση ο Δημήτρης Βουρλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, στηλιτεύοντας την κυβέρνηση για την προσπάθεια απαλλαγής από την κρατική ευθύνη για την υγεία της εργατικής τάξης, τη μόρφωση των παιδιών της, για τα αντεργατικά μέτρα και τις ΠΝΠ που αποθρασύνουν την μεγαλοεργοδοσία. Ιδιαίτερα στάθηκε στην καταγγελία του ρατσιστικού συλλαλητηρίου στο Τυμπάκι, δηλώνοντας πως το ταξικό εργατικό κίνημα θα τσακίσει τα απομεινάρια των χρυσαυγιτών και άλλων που βγήκαν από τις τρύπες τους σπέρνοντας δηλητήριο, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό χαρακτήρα τους και τη σύνδεσή τους με τη μεγάλη εργοδοσία της περιοχής, στα συσκευαστήρια, τα θερμοκήπια και στη γη, την προσπάθεια να κρατούν τα μεροκάματα και τα δικαιώματα ελλήνων και ξένων εργατών χαμηλά. Μίλησε για την αναγκαιότητα οργάνωσης της πάλης με συσπείρωση στα σωματεία, κατήγγειλε την κατρακύλα της πλειοψηφίας του ΕΚΗ (ΠΑΣΚΕ) που αναπαρήγαγε την επιχειρηματολογία των φασιστών αρνούμενη να στηρίξει τους εργάτες της Μεσσαράς. Δήλωσε πως τα συνδικάτα έχουν και πρέπει να έχουν λόγο απέναντι τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, απέναντι τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τα συμφέροντα των μεγαθηρίων που συγκεντρώνονται γύρω από τον πλούτο της περιοχής μας, κόντρα στη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Έδωσε την υπόσχεση πως τα ταξικά συνδικάτα θα βάλουν τα δυνατά τους ώστε η οργάνωση των εργατών, οι ταξικοί αγώνες, οι διεκδικήσεις τους να κλιμακωθούν.

Με την ολοκλήρωση της κεντρικής ομιλίας  το συλλαλητήριο συγκροτήθηκε οργανωμένα σε διαδήλωση πίσω από τα πανό των σωματείων. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, με επικεφαλής τα πανό της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος,Τροφίμων και Ποτών που συμβολικά ανέφερε στα ελληνικά και τα ούρντου, τη γλώσσα σημαντικού μέρους μεταναστών εργατών γης και μελών του: «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ, ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ». Πίσω από το πανό ξεχώρισε η συμμετοχή των μεταναστών εργατών, ενώ συμβολικά επόμενο ήταν το πανό του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου για να διατρανωθεί και έτσι η συμμαχία εργατών και αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών. Πως οι αγρότες έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργάτες, έλληνες και ξένους, και όχι με τους καπιταλιστές της υπαίθρου. Πίσω βάδισαν συντεταγμένα οι διαδηλωτές με τα πανό των υπολοίπων σωματείων.

Επόμενος βήμα σταθμός στην πάλη των ταξικών συνδικάτων πρέπει να είναι η κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 23/9 στη Διοίκηση της 7η ΥΠΕ, στην οποία κάλεσε στο σύντομο χαιρετισμό του ο συνάδελφος Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Η κινητοποίηση οργανώνεται ώρα 13:00 στην έδρα της 7ης ΥΠΕ στον Εσταυρωμένο «προκειμένου να διεκδικήσουμε συλλογικά ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και να υπερασπιστούμε μαχητικά τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook