Χωρίς σταματημό εξαπλώνεται ο κορονοϊός στη Λατινική Αμερική. Δεν είναι μόνο η Βραζιλία που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία. Καθημερινά, δραματικούς απολογισμούς καταγράφουν επίσης η Χιλή, το Περού, το Μεξικό.

Για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουλίου, η Χιλή ανακοίνωσε περισσότερους από 100 θανάτους, 124 συγκεκριμένα, από την Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας στη Χιλή έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια αυτή 12.469 άνθρωποι.

Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Υγείας, ο αυξημένος αριθμός των νεκρών σε μια μέρα οφειλόταν σε «καθυστέρηση της καταγραφής των θανάτων στα ληξιαρχεία» λόγω πρόσφατων εορτών στη Χιλή και δε σηματοδοτεί κάποια μεταβολή της τάσης ή του δείκτη θνητότητας, σύμφωνα με την εφημερίδα La Tercera. «Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες καταγράφεται μέσος όρος 23 θανάτων ημερησίως» σε εθνικό επίπεδο, διαβεβαίωσε η εφημερίδα, επικαλούμενη τα κυβερνητικά δεδομένα.

Εξάλλου στις 13 από τις 16 περιφέρειες της Χιλής, τα κρούσματα μόλυνσης μειώνονται την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 1.731 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τις 451.634.

Στο Μεξικό, το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 490 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.408 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει πλέον τους 75.439 νεκρούς και τα κρούσματα τις 715.457.

Μέσα σε μια μέρα, στο Περού, καταγράφηκαν 68 θάνατοι, ο χαμηλότερος αριθμός τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έφθασε τα 788.930, αυξημένο κατά 6.235, κατά τα δεδομένα του υπουργείου. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έφτασε σε 31.938 επισήμως.

Οι 68 θάνατοι είναι ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός από την 4η Μαΐου (58), πάντα κατά τα στοιχεία του υπουργείου.

Τον Σεπτέμβριο, ο μέσος όρος θανάτων ημερησίως στο Περού, εξαιτίας της COVID-19, είναι 124, ενώ τον Αύγουστο ήταν 206.

Αν και ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, παραμένει υποδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν που καταγραφόταν τον Αύγουστο.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πίσω από τη Βραζιλία και την Κολομβία. Βρίσκεται επίσης στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, το Περού καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη θνητότητας στον πλανήτη (98,68 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), σύμφωνα με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook