Ποιες είναι οι παρενέργειες του εμβολίου. Μας προστατεύει από τον κορωνοϊό;

Την προσεχή Δευτέρα (28/9) ξεκινάει η συνταγογράφηση των εμβολίων κατά της γρίπης και ταυτόχρονα ανοίγει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όπερ και σημαίνει ότι το εμβόλιο θα χορηγείται μόνο με ιατρική ηλεκτρονική συνταγή.

“Από τη Δευτέρα (28/9) ανοίγει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποια θα έχει αυξημένη παράταση (ενός μήνα) για να εκτελεστεί. για το εμβόλιο της γρίπης. Και αυτή είναι η διαφοροποίηση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια”, σημειώνει στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης.

Όπως και άλλες χρονιές, έτσι και φέτος τα φαρμακεία και δη στα Χανιά, θα συντάσσουν λίστες πολιτών που θα δηλώνουν ότι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα θα είναι πιο έντονα, αφού το εμβόλιο της γρίπης, εμμέσως, αποτελεί και μια “ασπίδα” κατά του κορωνοϊού ή τουλάχιστον ο κόσμος θέλει να πιστεύει ότι ισχύει κάτι τέτοιο…

“Εμείς κρατάμε λίστα για τα εμβόλια για να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες. Τον Οκτώβρη που θα έρθουν μαζικά τόσες δόσεις, πιστεύουμε ότι δεν υπάρξει πρόβλημα να εξυπηρετηθούν όλοι, αρκεί να ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα έχουν προτεραιότητα και να έχουν προμηθευτεί την ηλεκτρονική συνταγή”, σημειώνει ο κ. Κατσαράκης.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν τίθεται θέμα ανεπάρκειας των εμβολίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ πέρυσι δόθηκαν 3,1 εκ. δόσεις, φέτος θα ξεπεράσουμε τις 4 εκατομμύρια δόσεις. Εύλογη αύξηση λόγω της αυξημένης ζήτησης που θα παρουσιάσει, σε περίοδο κορωνοϊού που διανύουμε.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Χανίων, “Αναμένεται ένα κύμα εμβολιασμού, λόγω και της συζήτησης που γίνεται γενικά για τα εμβόλια για τον Covid και τον κορωνοϊιό, έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον των ενηλίκων για τον εμβολιασμό και κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου”.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση θα δοθούν οι 2 εκατομμύρια δόσεις, οι μισές δηλαδή περίπου από αυτές που θα είναι διαθέσιμες τη φετινή περίοδο καιι οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα έχουν προτεραιότητα

Αν μπορεί το εμβόλιο της γρίπης να προστατεύσει τον κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες

Εύλογο επίσης είναι το ερώτημα αν το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί ..ασπίδα και για τον κορωνοϊό.

Όπως τονίζει ο κ. Κατσαράκης, “φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά από τον ΕΟΔΥ το μητρώο εμβολιασμού. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια εφαρμογή που θα μας κατευθύνει για το αν εμείς οι φαρμακοποιοί έχουμε κάνει το εμβόλιο σε πελάτες μας και όχι αν απλώς το δώσαμε. Δημιουργείται έτσι ένα μητρώο εμβολιασμού όλων των πολιτών, ώστε το Υπουργείο σε δεύτερη φάση να αξιολογήσει ποιοι έκαναν το εμβόλιο και συν τω χρόνω ποιοι να διαπιστώσει ποιοι νόσησαν, είτε από γρίπη, είτε από κορωνοϊό.

Προσθέτει δε, “το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι εμβόλιο για τον κορωνοϊό αλλά θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου εμβολίου”.

Παρενέργειες του εμβολίου της γρίπης

Τέλος σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου (καθώς πολύς κόσμος ρωτάει) αυτές είναι τοπικές δηλαδή πόνος και πρήξιμο στην περιοχή της ένεσης, μικρή ερυθρότητα. Μπορεί να εμφανίσει ήπια συμπτώματα ενός κρυολογήματος, όπως πόνος στα κόκαλα, δέκατα, μικρή κόπωση, τα οποίο είναι πιο σπάνια, ωστόσο αποδεικνύουν ότι ο οργανισμός “θωρακίζεται” από την γρίπη.

Το κόστος δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σε σχέση με παλαιότερα, δηλαδή των, περίπου, 15 ευρώ. Ωστόσο παλαιότερα το κόστος ήταν χαμηλότερο λόγω του ότι ήταν “τριδύναμα” τα εμβόλια, ενώ πλέον έχουν ενισχυθεί και ονομάζονται “τετραδύναμα” λόγω της ευρύτερης προστασίας που ενδέχεται να παρέχουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook