Σημαντικές απώλειες στην ελαιοπαραγωγή του νομού Ηρακλείου λόγω αποτυχίας της δακοκτονίας, διαπιστώνουν οι παραγωγοί ελαιολάδου. Σύμφωνα με τους αγρότες, οι δακοπροσβολές προσδιορίζονται σε ποσοστά άνω του 30%, κυρίως στις περιοχές της Βιάννου, του Καστελλίου, των Πεζών, του Χάρακα και του Ασημίου.

Τα ποσοστά των δακοπροσβολών, σύμφωνα πάντα με τους αγρότες, προσεγγίζουν το 80% επί της παραγωγής, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγικότητας των δέντρων και την άνοδο της οξύτητας του ελαιόλαδου.

Όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες σε πολλές περιπτώσεις οι εργολάβοι δακοκτονίας δεν είχαν φάρμακα να κάνουν τη δουλειά τους. Επίσης, οι ψεκασμοί δεν έγιναν γίνονταν στην ώρα τους.

Να σημειωθεί ότι το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο στη δακοκτονία, από την έναρξη της διαδικασίας, τονίζοντας ότι μειώθηκαν στο μισό οι πιστώσεις για το πρόγραμμα και οι προσλήψεις τομεαρχών και παγιδοθετών.

Η Κρήτη άλλωστε λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδος, έχει μία ιδιαιτερότητα στο θέμα της δακοπροστασίας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η αναμενόμενη μείωση του αγροτικού εισοδήματος από το λάδι, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις γενικότερα στην οικονομία του νησιού.

(agronews.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook