Στην Ελλάδα ο Πομπέο: Πρώτη στάση Θεσσαλονίκη, μετά Χανιά.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών κάτι που πιστοποιεί και η δεύτερη επίσκεψη, σε λιγότερο από ένα χρόνο, του Μάικ Πομπέο στην χώρα μας.

Η παρουσία του στην Ελλάδα, αναδεικνύει παράλληλα την στήριξη και αναγνώριση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια.

Συνάντηση Πομπέο με Δένδια -Υπογραφές συνεργασίας για επιστήμη και τεχνολογία

Ο Μάικ Πομπέο έφθασε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη και στις 10πμ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Επίσης θα συμμετάσχει με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τη σημασία ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Η αμερικανική πλευρά έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και εστιάζει στην συνεργασία με την Ελλάδα και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στα δυτικά Βαλκάνια. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Πομπέο βρίσκεται η αμυντική συνεργασία όπως μαρτυρά και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αναφέρεται στην κοινή δέσμευση των δύο χωρών για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών τις οποίες σκοπεύει να αγοράσει η Ελλάδα, καθώς και τη συμμετοχή της στην αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Στην Κρήτη το απόγευμα ο Πομπέο, φιλοξενείται από τον Μητσοτάκη
Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι και απόψε το βράδυ θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Πομπέο, υπογραμμίζοντας τη στενή προσωπική τους σχέση. Ο πρωθυπουργός διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον κ. Πομπέο από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχαν πέρασε αρκετές ώρες μαζί πέραν του επίσημου προγράμματος. Εκτοτε μιλούν τακτικά και είχε συνομιλήσει μαζί του και κατά τις πρώτες μέρες της κρίσης με το Oruc Reis, όταν είχε «κλειδώσει» εκτάκτως  το ραντεβού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη.

Την Τρίτη στην Σούδα ο Πομπέο με τον πρωθυπουργό

Την Τρίτη θα επισκεφθούν μαζί τη Ναυτική Βάση της Σούδας δίνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες καθώς υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία επισφραγίστηκε και με την ανανέωση της διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, ενώ προηγουμένως είχε πάει στην Κύπρο, χωρίς να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ανάλογο ταξίδι στην Άγκυρα έχει ξεχωριστή σημασία και προκαλεί εκνευρισμό στην τουρκική ηγεσία. Στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν, θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook