Το Παρίσι σε συναγερμό για τη δημόσια υγεία.

Όπως θυμόμαστε, μια τραγωδία χτύπησε το Παρίσι στις 15 Απριλίου 2019, καταστρέφοντας τον παγκοσμίου φήμης καθεδρικό της πόλης, την Παναγία των Παρισίων.

Και μια νέα μελέτη μάς λέει τώρα για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο αυτής της καταστροφής, το γεγονός ότι η πυρκαγιά απόθεσε 1 τόνο μολύβδου στην πόλη.

Στο άρθρο τους στο περιοδικό «GeoHealth», οι επιστήμονες βρήκαν πως οι 460 τόνοι μολύβδου της οροφής του καθεδρικού αύξησαν κατά 20 φορές τη συγκέντρωση μολύβδου στην ατμόσφαιρα σε μια ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τον ναό.

Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και κυρίως τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών και είναι ένα θέμα που πρέπει να δουν σοβαρά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Για όλα ευθύνονται τα μολυβδένια πλακάκια της στέγης που κατέρρευσε, με τις πύρινες γλώσσες να εκτοξεύουν στον αέρα το επικίνδυνο μέταλλο.

Οι μετρήσεις της ομάδας βρήκε συγκεντρώσεις μολύβδου στο έδαφος, σε μια ακτίνα 1 χιλιομέτρου από τον ναό, που ανέρχονται στα 1.000 κιλά. Εκεί δηλαδή που προηγούμενη κρατική μελέτη της Γαλλίας καθησύχαζε τον κόσμο, τοποθετώντας το νούμερο στα 150 κιλά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook