“Βουτιά” στην ιστορία για έναν δύτη από τα Χανιά – Δείτε τις φωτογραφίες που εξασφάλισε το Flashnews.gr

Η αρχή έγινε, όταν ο αλιέας Γιάννης Γεωργιτσάκης, εντόπισε με το σόναρ του σκάφους του, κάτι περίεργο και ογκώδως στον βυθό της θάλασσας, ανοιχτά του Καλαθά.

Προκειμένου να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται, ζήτησε τη συνδρομή του δύτη, Νικόλα Γιαννουλάκη, από το καταδυτικό κέντρο Chania Diving Center στα Κουνουπιδιανά.

Οι δυο τους κινήθηκαν στο ίδιο σημείο, που είχε εντοπίσει αρχικά ο Γ. Γεωργιτσάκης.

Όταν βούτηξε ο Νικόλας Γιαννουλάκης, εκεί σε βάθος περίπου 65 μέτρων στον πυθμένα της θάλασσας, ήρθε αντιμέτωπος με ένα ιδιαίτερο εύρημα. Μπροστά του αποκαλύφθηκε το κουφάρι ενός αεροσκάφους.

Τι αεροσκάφος όμως ήταν αυτό; Πότε βυθίστηκε; Τι είχε συμβεί; Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα την έδωσε ο συλλέκτης Δημήτρης Γκαλόν, που μετά από έρευνα ανακάλυψε την ιστορία πίσω από το εύρημα.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος του Β΄Π.Π. και συγκεκριμένα για το Arado Ar 196 A5 με τα πλευρικά διακριτικά 7R+AK και τον αριθμό κατασκευής (Werknummer) 0240.

Το αεροσκάφος με πιλότο τον Ofw. Karl Stienkemeier και Bordoffizier τον Ltn. Wolf Zacharias καταρρίφθηκε μετά από αερομαχία με 4 Beaufighter την 3η Αυγούστου 1943. Το αεροσκάφος ανήκε στην 2/Aufklärungsgruppe 125.

Οι πηγές αναφέρουν ως τόπο κατάρριψης την περιοχή 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Χανίων. 77 χρόνια μετά, το κουφάρι του έχει μείνει στο βυθό, ως ένας ακόμα μάρτυρας των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄Π.Π. στο νησί.

Δείτε τις φωτογραφίες που εξασφάλισε το Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook