Τον Νοέμβριο νομοθετείται από το Υπ. Ναυτιλίας ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική

Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις στην Κρήτη βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Επιμελητήριο Χανίων υπο την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με εκπροσώπους  παραγωγικών φορέων.

Ο κ.Πλακιωτάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε πως το μέτρο ένταξης των Κρητικών επιχειρήσεων στο μεταφορικό ισοδύναμο έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020 με έμφαση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

«Το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη και θα συνεργαστούμε στενά με τους παραγωγικούς φορείς έτσι ώστε την επόμενη χρονιά – αν απαιτηθεί – να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις» είπε ο κ. υπουργός.

Επίσης τόνισε πως το μέτρο έχει μόνιμο χαρακτήρα, αλλά εντάσσεται στο σύνολο της ευρύτερης νησιωτικής πολιτικής η οποία θα νομοθετηθεί τον Νοέμβριο.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα θα αποκτήσει ολοκληρωμένη θαλάσσια νησιωτική πολιτική, με συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένη χρηματοδότηση και πρόγραμμα» είπε ο κ.Πλακιωτάκης.

Ο ίδιος επεσήμανε πως το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για την Κρήτη τέθηκε σε ισχύη μετά από στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια  και την Περιφέρεια της Κρήτης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης ανέφερε πως «μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές επιδιώξεις του Επιμελητηρίου Χανίων, η επέκταση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στην Κρήτη, έγινε πραγματικότητα σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. Για το λόγο αυτό μας χαροποιεί και μας τιμά ιδιαίτερα η σημερινή του παρουσία στα γραφεία της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου μας, μερικούς μήνες μετά τη δική μου επίσκεψη στο Υπουργείο, μαζί με τους άλλους τρεις Προέδρους των Επιμελητηριών της Κρήτης και την αξιόπιστη δέσμευσή του για έμπρακτη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας του νησιού μας.

Για πρώτη φορά, προβλέπεται η έναρξη επιλεξιμότητας για 2.148 κατηγορίες ΚΑΔ Χανιώτικων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με ανάγκη ενίσχυσης του μεταφορικού κόστους μέσω της διοχέτευσης συνολικών πόρων €75 εκατ. για τη νησιά και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους.
Συνεχίζουμε τη συνεπή προσπάθεια - μαζί με τους επιχειρηματίες του τόπου μας - σε ανοιχτό διάλογο με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διεκδικούμε την καθιέρωση και επέκταση του σημαντικού μέτρου στο σύνολο των επιχειρήσεων του νησιού της Κρήτης με γνώμονα την απόλυτα ισότιμη αντιμετώπισή του με τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν και οι Βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, οι οποίοι έκαναν και έναν σύντομο απολογισμό από την επίσκεψη του Υπουργού στα Χανιά.