Την επόμενη Κυριακή πρέπει να πάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω. Εκκρεμεί η τελική απόφαση λόγω ασυμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τη θερινή ώρα αναμένεται να υιοθετήσει η Ελλάδα, που θα κληθεί να επιλέξει μία από τις δύο ζώνες ώρες, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα καταργήσει την αλλαγή ώρας.

Παρόλο που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι την άνοιξη του 2021 θα είναι η τελευταία φορά που τα ρολόγια θα ρυθμιστούν κατά 60 λεπτά προς τα εμπρός ή πίσω, συνήθεια που έχει καθιερωθεί στην Ευρώπη τα τελευταία 44 χρόνια, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση της ΕΕ για το τι μέλλει γενέσθαι.

Αντιδρά η Φινλανδία

Το ζήτημα της αλλαγής ώρας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διέπεται από την αναλυτική οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία εξεδόθη στις 19/1/2001. Το άρθρο 6 αυτής της Οδηγίας αναφέρει ότι «θα πρέπει να παρακολουθείται η εφαρμογή της παρούσας οδηγίας με βάση έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με τον αντίκτυπο των θεσπιζόμενων διατάξεων σε όλους τους οικείους τομείς. Για να ισχύσει η κατάργηση της αλλαγής ώρας, θα πρέπει να τροποποιηθεί η Οδηγία 2000/84 του 2001, μια διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει «σε εύθετο χρόνο».

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Φινλανδίας αποφάσισε να μην συμμορφωθεί τη συγκεκριμένη οδηγία και να επιλέξει ως μόνιμη ώρα τη θερινή. Έτσι, η Κομισιόν έθεσε το ζήτημα της αλλαγής της ώρας σε δημόσια διαβούλευση. Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά υπέρ της κατάργησης, με το 84% των 4.600.000 Ευρωπαίων που συμμετείχαν στο άτυπο αυτό «δημοψήφισμα» να απορρίπτει την αλλαγή ώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12/9/2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κατάργηση της αλλαγής, παραχωρώντας σε κάθε μέλος της Ε.Ε. το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στη μονιμοποίηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας στην επικράτειά τους. Στις 26/3/2019 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού της Ε.Ε. (TRAN) περί διακοπής των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας. Μάλιστα, η τελευταία αλλαγή ορίστηκε για την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο επί του θέματος, δεν έχει πειστεί ότι η μονιμοποίηση της μίας ή της άλλης ώρας εξυπηρετεί εξίσου όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Και ως εκ τούτου, επί του παρόντος το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2020 θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, ώστε να δείχνουν 03:00. Και στις 28 Μαρτίου θα πρέπει να κάνουμε το αντίστροφο. Εως τότε, ίσως να έχει διευκρινιστεί αν θα είναι οι τελευταίες φορές που αλλάζει η ώρα.

Πηγή: newpost.gr