Ανείπωτη τραγωδία στο κανάλι της Μάγχης με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες. Επέβαιναν σε σκάφος που βυθίστηκε προερχόμενο από τη Γαλλία με προορισμό τις βρετανικές ακτές.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, στο κανάλι της Μάγχης βρήκαν τραγικό θάνατο δύο παιδιά 5 και 8 ετών και δύο ακόμη άνθρωποι, στο πιο τραγικό ναυάγιο σκάφους μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή. Μια γυναίκα και δύο παιδιά ηλικίας 5 και 8 ετών συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων. Νωρίτερα σήμερα ένας άντρας εντοπίστηκε πνιγμένος.

Δεκαπέντε ακόμη άνθρωποι σώθηκαν και οι έρευνες συνεχίζονταν έως και αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, “λείπει ένα άτομο που μπορεί να είναι ένα βρέφος”, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ερβέ Τουρμάν σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στο Λουν Πλαζ.

Οι υπόλοιποι διασωθέντες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά ηλικίας από πέντε έως οκτώ ετών, “βρίσκονται σε κατάσταση υποθερμίας”, εκ των οποίων ένα “σοβαρό” περιστατικό, προσέθεσε. Διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Καλέ και της Δουνκέρκης, στη βόρεια Γαλλία.

Το σκάφος, ένα αλιευτικό που χρησιμοποιείται, επίσης, για βαρκάδες σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εντοπίστηκε γύρω στις 10:30 ώρα Ελλάδας από αγγλικό ιστιοπλοϊκό, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια τεράστια επιχείρηση ερευνών, που συνεχιζόταν με έξι σκάφη και τρία αεροπορικά μέσα.

Σκοπός είναι να “εντοπιστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων”, ενώ ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων δεν είναι ακόμη βέβαιος, “από 19 έως 20”, δήλωσε ο Τουρμάν.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες για τον διάπλου “δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές”, είπε.

Εδώ και αρκετούς μήνες, οι προσπάθειες για τον διάπλου της Μάγχης με επισφαλή σκάφη πολλαπλασιάζονται.

“Είμαι πραγματικά συντετριμμένη μαθαίνοντας για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στα γαλλικά νερά. Είμαστε σε επαφή με τους Γάλλους ομολόγους μας που ηγούνται των ερευνών και τους προσφέρουμε όλη μας την υποστήριξη για να διερευνήσουν αυτό το περιστατικό”, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

“Αυτά τα τραγικά νέα επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την διέλευση της Μάγχης και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψω αδίστακτους εγκληματίες να εκμεταλλεύονται ευάλωτους ανθρώπους”, πρόσθεσε.

Αυτή η τραγωδία ανεβάζει σε επτά τον αριθμό των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την προσπάθεια διέλευσης του καναλιού από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές. Το 2019 είχαν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφία: Reuters

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook