Γράφει ο Κ. Ν. Πολυχρονάκης.

Πολλοί αποκαλούν τον νέο-σουλτάνο της Άγκυρας με διάφορα υποτιμητικά κοσμητικά, τα περισσότερα για την διανοητική του κατάσταση, μόνο που αλίμονο, έχουν άδικο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι πολιτικό ον μεγάλης συναισθηματικής ευφυΐας ο οποίος παίζει υποδειγματικά τα χαρτιά του εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια. Θυμίζω πως ο Ταγίπ χρησιμοποιώντας το κοράνι έγινε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και φυλακίστηκε, μόλις έγινε πρωθυπουργός ανακάλυψε την αγάπη του για την Ε.Ε. και χρησιμοποιώντας τις ενταξιακές διαδικασίες διέλυσε το «κράτος εν κράτει» των στρατιωτικών, ενώ αργότερα, αλλάζοντας ρότα προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική του ένωση, γειτονικών μουσουλμανικών κρατών. Στην μοιραίο ανταγωνισμό του με τους υπόλοιπους μεγάλους «παίκτες» της περιοχής παίζει το παιγνίδι του Χότζα. Όπως ο Νασρεντίν έβαζε τον χωρικό να γεμίσει το δωμάτιο με ζώα ώστε μόλις το αδειάσει να μοιάζει τεράστιο, έτσι κι ο Ταγίπ ανεβάζει την πίεση Αμερικανών και Ευρωπαίων στα ουράνια, ώστε κάνοντας μερικά βήματα πίσω να δείχνει διαλλακτικός…

Η κατά μέτωπο και μάλιστα προσωπική επίθεση στον Γάλλο Πρόεδρο αποτέλεσε έκπληξη πρώτου μεγέθους, καθώς γνωρίζει πως εκεί, δεν τον παίρνει. Δεν είναι πολύς καιρός άλλωστε που κάνοντας την καρδιά του πέτρα κάλεσε στο τηλέφωνο τον Μακρόν και δαγκάνωντας επί μία ώρα τα μουστάκια του τον καλόπιανε να μην παίρνει το μέρος της Ελλάδας. Χαρακτηρισμοί σαν αυτοί που δημοσίως του απηύθυνε το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν ακούγονται συχνά. Οι Γάλλοι, πάντα εγωιστές και περήφανοι για το μεγαλείο της πατρίδας τους συντάχθηκαν με τον πρόεδρος του που πλέον δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει το δρόμο του ενάντια στο ακραίο Ισλάμ. Με τις μισές άλλωστε τρομοκρατικές, στο όνομα του Αλλάχ, επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος πως μπορούσε να κάνει αλλιώς; O ισλαμισμός στη Γαλλία θα ελεγχθεί από το ανεξίθρησκο κράτος, είναι ένα πείραμα που πρέπει να πετύχει. Οι εκτός χαρακτήρα σπασμωδικές αντιδράσεις του Ερντογάν δείχνουν πως ο Μακρόν έχει δίκιο.

Ο συντοπίτης μας πρέσβης Χρίστος Ζαχαράκις διηγείται μια ιστορία από τον καιρό που ήταν πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον. Σε μια φιλική κουβέντα με τον αναπληρωτή υπουργό των εξωτερικών Lawrence Eagleburger ο Αμερικανός του ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να βάζει την Αμερική στη θέση να διαλέξει ανάμεσα σε αυτή και την Τουρκία. Πρέπει να «διαχειρίζεστε» την κατάσταση ώστε στο τέλος να μπορούμε να μπούμε στη μέση, είπε. «Αν μας βάλετε να διαλέξουμε, 9 στις 10 φορές θα διαλέξουμε την Τουρκία γιατί αυτό είναι το συμφέρον των ΗΠΑ».

Παραφράζοντας τον Ζαχαράκι, αν ο Τούρκος δεν κάνει το συνηθισμένο του βήμα πίσω, γλύφοντας εκεί που έφτυνε, ίσως με την επίθεση στη Γαλλία να έκανε το μοιραίο λάθος. Γιατί όσο και να θέλει η Γερμανία την Τουρκία, με την Γαλλία δεν μπορεί να τα σπάσει ποτέ … 

     

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook