Στην Αθήνα μεταβαίνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συναντηθεί αύριο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και να ενημερώσει για τις αποφάσεις που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης, σχετικά με τις διαφαινόμενες εξελίξεις για ένταξη των Τοπικών Κοινοτήτων Πεύκων, Χρυσοπηγής, Λιθινών και Περβολακίων του Δήμου Ιεράπετρας, στο Δήμο Σητείας.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμαρχος κ. Σήφης Αναστασάκης έκανε λόγο για διωγμό της Ιεράπετρας ο οποίος στοιχειοθετείται από την αποψίλωση του τέταρτου σε πληθυσμό Δήμου της Κρήτης από βασικές υπηρεσίες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση για μεθοδευμένη, έντονη και δυναμική αντίδραση του Δήμου και άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό ενώ προχώρησε και στην έκδοση ψηφίσματος.

Ψήφισμα Δ.Σ. Ιεράπετρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας εκφράζει την έντονη διαφωνία, οργή και δυσαρέσκεια του σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς των τεσσάρων Δημοτικών Κοινοτήτων (Πεύκων, Χρυσοπηγής, Λιθινών και Περβολακίων) από το Δήμο Ιεράπετρας όπου είναι ενταγμένες σήμερα, στο Δήμο Σητείας. Οι Κοινότητες αποτελούν τμήμα του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού, ο οποίος, σύμφωνα με το νόμο συναποτέλεσε μαζί με τον πρώην δήμο Ιεράπετρας το νέο Καλλικρατικό Δήμο.

Το Συμβούλιο εκφράζει την απορία του γιατί στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, που ο λαός μας αντιμετωπίζει πρωτοφανή προβλήματα επιβίωσης και οι προβλέψεις της Καλλικρατικής Μεταρρύθμισης δεν υλοποιούνται, το Υπουργείο των Εσωτερικών, αντί να ασχολείται με τα πραγματικά κρίσιμα προβλήματα της χώρας, της Αυτοδιοίκησης και των ελλήνων πολιτών, συντελεί στην δημιουργία διχαστικού κλίματος στις τοπικές κοινωνίες και υπονομεύει την δυνατότητα διαδημοτικής συνεργασίας όμορων Δήμων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών επιλέγει το Δήμο Ιεράπετρας για να γίνει ο πρώτος Δήμος που θα διαμελίσει στην Ελλάδα. ο Καλλικράτης δεν προέβλεπε κανένα τεμαχισμό Δήμου. Η απόφαση αυτή, εγκαινιάζει νέες πρακτικές, καταλυτικές για τη φιλοσοφία της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς να ζητηθεί η άποψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ). 

Καταγγέλλουμε την παραγοντίστικη και μικροκομματική αυτή συμπεριφορά και παραδίδουμε στην κρίση των συνδημοτών μας, όσων πρωταγωνίστησαν στο παρασκήνιο για τη διαμόρφωση της συγκεκριμένης εξέλιξης.

Το Συμβούλιο εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο Ιεράπετρας να επισκεφθεί μαζί με αντιπροσωπεία τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη και θέτει στη διάθεση του Δήμαρχου τις παραιτήσεις των μελών του, προκειμένου να τεθούν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Ζητούμε από τον αρμόδιο υπουργό – όσο είναι ακόμα καιρός – να ανακαλέσει την υπογραφή του. Εάν δεν το πράξει, να είναι βέβαιος ότι εκείνος και οι Λασιθιώτες παράγοντες που του εισηγήθηκαν σχετικά, αφού έσπειραν ανέμους στο Λασίθι, θα θερίσουν θύελλες.