Με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται στη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Να σημειωθεί πως στο αποτέλεσμα δεν μετρά το σύνολο των βουλευτών, αλλά μόνο οι ψήφοι των παρόντων. Για παράδειγμα, εάν ψηφίσουν 260 βουλευτές, τότε για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει 131 ψήφους ΝΑΙ.

Ο πρωθυπουργός, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σύσσωμη την αντιπολίτευση, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».

Ανακοίνωσε όμως ότι στόχος του είναι να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τη ΝΔ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο τι θα πράξουν στην ψηφοφορία οι βουλευτές που μέχρι χθες δήλωναν ότι δεν θα τον στηρίξουν.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να υπάρξει μία μεταβατική κυβέρνηση, με μη πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία της νέας δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου και εν συνεχεία να διενεργηθούν εκλογές.

Reuters: Συμφωνία με υπουργούς για παραίτηση

Την ίδια ώρα, το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός έχει έρθει σε συμφωνία με υπουργούς να παραιτηθεί και εν συνεχεία να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση να τον στηρίξουν στην αποψινή διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν, σύμφωνα με το Reuters, πως επικεφαλής της ομάδας των υπουργών που έχουν έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Του είπαν ότι πρέπει να φύγει ήρεμα, προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος» δήλωσε πηγή από την Αθήνα, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Συμφώνησε να παραιτηθεί. (Το κλίμα) ήταν πολύ πολιτισμένο, δεν υπήρχε ένταση» είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Γ.Παπανδρέου παραδέχθηκε πως ήταν λάθος η πρωτοβουλία που πήρε για το δημοψήφισμα.

«Ο Βενιζέλος του είπε ότι πρέπει να αποχωρήσει αξιοπρεπώς για το καλό του ιδίου και το καλό του κόμματος και πως εκείνοι θα τον βοηθήσουν. Αυτό προϋποθέτει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο» είπε η ίδια πηγή.

Υπουργός που ήταν παρών στη συνάντηση ανέφερε ότι ο Γ.Παπανδρέου συμφώνησε να παραιτηθεί αφού επιτευχθεί συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. «Αυτή ήταν η συμφωνία. Όμως τώρα αυτό αποδεικνύεται δύσκολο γιατί ο Σαμαράς θέτει όλες αυτές τις προϋποθέσεις» φέρεται να είπε.

«Η νύχτα ήταν γκαστρωμένη»

Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν τον τρόπο να μείνουν ενωμένοι. Τη νύχτα της Πέμπτης τα φώτα άναψαν σε αρκετά σπίτια και κυβερνητικά γραφεία και έμειναν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Προεδρικοί, βενιζελικοί και βουλευτές που στηρίζουν την τρόικα συναντήθηκαν για να καθορίσουν τη στάση τους. Οι δύο τελευταίες ομάδες για να κανονίσουν την τελική επίθεση και οι πρώτοι για να χαράξουν τη γραμμή άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση των βουλευτών που στηρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο διατυπώθηκε ένα διπλό αίτημα: προς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί εντός 7 ημερών και προς τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Συγκεκριμένα, βουλευτές όπως η Εύα Καϊλή, η Σούλα Μερεντίτη, η Τόνια Αντωνίου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Κώστας Καρτάλης, ο Νάσος Αλευράς και ο Δημήτρης Λιντζέρης συμφώνησαν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «αν» ο πρωθυπουργός δεσμευτεί πως θα ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση και ότι θα τις ολοκληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα. «Αλλιώς» θα αρχίσουν τις ανεξαρτητοποιήσεις.

Από την άλλη πλευρά η βουλευτής Επικρατείας κυρία Έλενα Παναρίτη που την Πέμπτη προανήγγειλε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης διαφωνώντας με το δημοψήφισμα, τελικώς αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση. Σε δήλωσή της στο protothema.gr και στον Χρήστο Μπόκα η κυρία Παναρίτη ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης εξηγώντας πως «από την στιγμή που απέσυρε το δημοψήφισμα δεν έχω επιχείρημα να καταψηφίσω».

Σε ό,τι αφορά στη γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου αυτή αναμένεται να συμπυκνωθεί στην έκκληση προς τους βουλευτές: «Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης για να δυναμώσει η κυβέρνηση και να προχωρήσει στη μεταβατική κυβέρνηση»! Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι… τέσσερις της τρόικας. Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ηλίας Μόσιαλος έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους από χθες. Περιμένουν και αυτοί από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τις εξελίξεις διαφυλάσσοντας και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ εστιάζουν οι προεδρικοί, που μαζεύτηκαν στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Είναι οι περισσότεροι και εμφανίζονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου σε όποια επιλογή κι αν κάνει. Αν αποφασίσει να μείνει θα τον στηρίξουν, καταγγέλλοντας τους υπόλοιπους ως αποστάτες. Έδειξαν τις διαθέσεις τους στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία και διέλυσαν με το έτσι θέλω. Απλά σηκώθηκαν και έφυγαν ενώ μιλούσαν οι βενιζελικοί. Έχουν, όμως, και γραμμή άμυνας. Να μείνει ο Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ώστε αν παραιτηθεί από πρωθυπουργός να μην περάσει αυτόματα το κόμμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο ή στα χέρια της... τρόικας.

(in.gr-protothema.gr)