Τι εισηγούνται οι ειδικοί - Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη και την παράταση του lockdown

Μία πρώτη πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης σε ό,τι αφορά τα ημερήσια κρούσματα, καταγράφεται για πρώτη φορά από την έναρξη του δεύτερου, γενικού lockdown. Αυτό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν προοιωνίζεται λήξη της καραντίνας στα τέλη του μήνα.

Αντίθετα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown, πιθανότατα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Και αυτό, γιατί μπορεί να διαγράφεται μία μικρή υποχώρηση των νέων κρουσμάτων, αλλά ο ρυθμός της ημερήσιας πτώσης τους, όπως εκτιμούν, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα ή και τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Πέραν των παραπάνω, και παρά το γεγονός ότι ο δείκτης μετάδοσης δείχνει να υποχωρεί κοντά στο επίπεδο του 1 στην Αττική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των θανάτων όπως και των διασωληνωμένων αναμένεται να διατηρηθεί εξαιρετικά υψηλός για τουλάχιστον μία εβδομάδα με δέκα μέρες.

Στη βάση όλων των παραπάνω, από την κυβέρνηση προετοιμάζουν ήδη την κοινή γνώμη για την παράταση του lockdown. «Για την κυβέρνηση μοναδική προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι κατανοητή η προσδοκία που δημιουργεί στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά η ανάγκη των επαγγελματιών όλων των κλάδων να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν ή μπορεί να κινδυνέψουν» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την παράταση της καραντίνας.

Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Η ανακοίνωση της παράτασης, ωστόσο, δεν αναμένεται πριν από τα τέλη της εβδομάδας, καθώς τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την χρονική ισχύ της παράτασης.

Η πλειονότητα των επιστημόνων εισηγείται παράταση δύο με τρεις εβδομάδες. Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν τις επόμενες τρεις ημέρες, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν την πιθανότητα να λήξει το lockdown στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

Τότε, την Πέμπτη, δηλαδή, θα «κλειδώσει» πιθανότατα και το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παράταση της γενικής καραντίνας.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, πάντως, μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων, επίσης, έχουν προτείνει – και, κατά τις πληροφορίες επιμένουν – όχι μόνον σε παράταση αλλά σε αυστηρότερα μέτρα ειδικά με καθολικό lockdown 15 ημερών (δηλαδή, με ακόμη λιγότερες επαγγελματικές δραστηριότητες και ελάχιστες μετακινήσεις).

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκπονείται ήδη το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών, η οποία πιθανότατα θα γίνει από τα μέσα του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Αυτό στην περίπτωση που η γενική καραντίνα λήξει στις 7 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, θα ανοίξει και το λιανεμπόριο, με αυστηρά μέτρα προστασίας και εφαρμογή του συστήματος click away.

Εν όψει των εορτών, θα επανέλθει ο επιδημιολογικός χάρτης που χωρίζει τη χώρα σε ζώνες, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλλονται ή θα αίρονται τα μέτρα, ενώ κατά τη διάρκεια των εορτών, θα υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Τέλος, για την εστίαση, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ανοίξουν μόνο τα εστιατόρια και τα καφέ και μόνον με καθήμενους, ενώ θα διατηρηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας καθ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδο

ieidiseis.gr