Άγνωστο εάν θα καταβληθούν τα αναδρομικά τον Δεκέμβριο καθώς η προθεσμία λήγει στις 17 Δεκεμβρίου – “Άνοιξε” ηλεκτρονική εφαρμογή

Αναστάτωση επικρατεί σε χιλιάδες δικαιούχους αναδρομικών θανόντων συνταξιούχων , οι οποίοι αγωνιούν για το αν θα προλάβουν να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις και σε κάθε περίπτωση θεωρούν αν όχι αδύνατο, πολύ δύσκολο  να δουν την επιστροφή των χρημάτων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η προθεσμία που έθεσε η κυβέρνηση για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 17 Δεκεμβρίου, αλλά στις αιτήσεις χρειάζονται τρία πιστοποιητικά  τα οποία εκδίδονται από τα Ειρηνοδικεία.

Όμως λόγω του lockdown τα Ειρηνοδικεία σε όλη την χώρα και στα Χανιά είναι κλειστά μέχρι την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και προς το παρόν είναι άγνωστο το τι θα γίνει με την πιθανολογούμενη παράταση του lockdown.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, πάνω από 172.000 κληρονόμοι θανόντων δικαιούνται αναδρομικά συνολικού ύψους 144 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω περιπτώσεις των αναδρομικών αφορούν συνταξιούχους που ήταν εν ζωή το επίμαχο 11μηνο του Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, για το οποίο αναγνωρίστηκαν αναδρομικά σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα κλειστά Ειρηνοδικεία, και τα μέτρα κατά της πανδημίας, τέθηκε σε λειτουργία μια ειδική εφαρμογή στο www.efka.gov.gr.

Τα δυο βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι κληρονόμοι που διεκδικούν αναδρομικά είναι τα εξής:

α. Στο πρώτο στάδιο οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020 (πατήστε  εδώ για την αίτηση με κωδικούς taxis) . Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

β. Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ακόλουθα τρία πιστοποιητικά:

– Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορείτε να υποβάλλετε σχετικό αίτημα εδώ

– Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.

Τα στοιχεία του Πιστοποιητικού θα αντληθούν ηλεκτρονικά από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, εκτός 48 Ειρηνοδικείων.

Εφόσον το αρμόδιο Ειρηνοδικείο για την έκδοση  του Πιστοποιητικού είναι ένα εκ των:  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ , ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ, ΒΑΛΤΟΥ, ΒΟΝΙΤΣΑΣ, ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΔΡΑΜΑΣ, ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΛΙΜΗΡΑΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΘΑΣΟΥ, ΙΚΑΡΙΑΣ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ, ΚΑΛΛΑΥΡΙΑΣ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ, ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΚΑΡΥΣΤΟΥ, ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ, ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΔΙΑΔΟΣ , ΚΙΛΚΙΣ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ, ΚΥΘΗΡΩΝ, ΚΩ, ΛΕΥΚΑΔΟΣ, ΜΟΙΡΩΝ, ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ, ΝΑΞΟΥ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, ΝΙΚΑΙΑΣ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ, ΠΑΓΓΑΙΟΥ, ΠΛΑΤΑΜΩΔΟΥΣ, ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ, ΠΥΛΟΥ, ΠΥΡΓΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΡΟΔΟΥ, ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, ΣΑΜΑΙΩΝ, ΣΙΚΥΩΝΟΣ, ΣΚΥΔΡΑΣ, ΣΠΕΤΣΩΝ, ΤΑΜΙΝΕΩΝ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ οι δικαιούχοι θα πρέπει να αιτηθούν την έκδοση του πιστοποιητικού και να το επισυνάψουν στην αίτησή τους. 

Οι αιτούντες δεν υποχρεούνται να επισυνάψουν το πιστοποιητικό εφόσον το αρμόδιο για την έκδοση Ειρηνοδικείο δεν περιλαμβάνεται στην παραπάνω λίστα των 48 Ειρηνοδικείων.

Για παράδειγμα το Ειρηνοδικείο Χανίων δεν υπάρχει στην λίστα και επομένως οι δικαιούχοι από τα Χανιά δεν χρειάζεται να επισυνάψουν το πιστοποιητικό.

– Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορείτε να υποβάλλετε σχετικό αίτημα εδώ.

Πάντως αν και η ηλεκτρονική διαδικασία μπορεί να διευκολύνει την υποβολή της αίτησης με τα αναγκαία δικαιολογητικά, ο χρόνος που ίσως χρειαστεί για την έκδοσή και την αποστολή τους είναι πιθανόν να καθυστερήσει την διαδικασία και πολλοί δικαιούχοι να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους στις αρχές του νέου έτους.

Δείτε εδω ολόκληρο τον οδηγό του ΕΦΚΑ για την ηλεκτρονική πλατφόρμα αναδρομικών των κληρονόμων 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook