Λελογισμένα από τις 21 Δεκεμβρίου και βλέπουμε…

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας τόνισε ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε την άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου. Η άποψή του είναι να γίνει άρση την άνοιξη, αλλά αυτό δεν γίνεται γιατί οι καταστροφές στην οικονομία θα είναι τρομακτικές.

Για την άρση των περιοριστικών μέτρων, μίλησε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής μίλησε επίσης και για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς και για τα sms. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι ακόμα είναι νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις για το lockdown.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων και μία μικρή πτώση του ποσοστού των θετικών δειγμάτων», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας.

«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τα νοσοκομεία γεμάτα στο 88% στη χώρα και στη Θεσσαλονίκη στο 100% και έχοντας αυτό τον αριθμό των νεκρών. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι πολύ αργή η πτώση της πανδημίας. Ο κύριος λόγος είναι ότι υπήρξε τεράστια διασπορά στη διάρκεια του Οκτωβρίου και ο δεύτερος είναι ότι το lockdown που κάναμε δεν είναι πολύ αυστηρό, είναι λίγο light και δεν βοηθάει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας», σημείωσε ο καθηγητής.

«Όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο για τις 7 Δεκεμβρίου, μάλλον θα έλεγα να ξεχάσουμε τις 7 Δεκεμβρίου», είπε συμπληρώνοντας ότι δεν βλέπει πιθανό ούτε το άνοιγμα των σχολείων εκείνη την ημέρα. «Μάλλον κινούμαστε προς 14 και ιδανικά προς 21 Δεκεμβρίου». Επεσήμανε ο κ. Σύψας.

«Την ημέρα που θα ανοίξουμε την κοινωνία, τα σχολεία ή το λιανεμπόριο σε πρώτη φάση, αμέσως θα αρχίσει και διασπορά του ιού. Ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα και ο καιρός ευνοεί τη διασπορά που σημαίνει ότι την ίδια ημέρα που ανοίγουμε αρχίζει ξανά η διασπορά. Τα κρούσματα θα αρχίσουν πάλι να ανεβαίνουν», πρόσθεσε.

«Η δική μου άποψη σαν επιδημιολόγος είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε την άνοιξη, αλλά αυτό δεν γίνεται γιατί οι καταστροφές στην οικονομία θα είναι τρομακτικές. Το σωστό θα είναι να ανοίγουμε και όταν παρατηρούμε αύξηση στις καμπύλες να παρεμβαίνουμε», σημείωσε.

Επιπλέον ο καθηγητής τόνισε ότι με την άρση των μέτρων, δεν θα πρέπει να διακοπεί η αποστολή των sms στο 13033 για μετακίνηση.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook