Το αίτημα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου σχετικά με την επιδότηση επιτοκίου οινοποιητικών επιχειρήσεων, έφερε στη Βουλή με Αναφορά του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του Επιμελητηρίου, η χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων για αγορά ή παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής της περιόδου 2010-2011 είναι σίγουρα ένα από τα μέτρα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Όμως, το τελευταίο διάστημα, το Επιμελητήριο Ηρακλείου έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων και προβληματισμών από επιχειρήσεις-μέλη του για δυσκολίες στην υλοποίηση του παραπάνω μέτρου.

Πιο συγκεκριμένα, αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες με δυσπιστία, είτε επειδή δεν είναι ενημερωμένες για το μέτρο, είτε επειδή δεν παρουσιάζει για τις ίδιες επενδυτικό ενδιαφέρον.

Επίσης, ένα σημαντικό θέμα που προκύπτει, έχει να κάνει με το ανώτατο όριο του ύψους των χορηγούμενων δανείων, όπου για τις μεν συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι 250.000 ευρώ, για τις δε ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι 25.000 ευρώ. Αν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις απορροφούν την πλειονότητα της ντόπιας παραγωγής, εντούτοις δίνεται αυτό το \”προβάδισμα\” στους συνεταιρισμούς, χωρίς άλλο κριτήριο (πχ tonnage, θέση στην αγορά κλπ.), δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Συνεπώς είναι σκόπιμο να αυξηθεί ανάλογα.

Έτσι, το Επιμελητήριο Ηρακλείου ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο της ανάλογης αύξησης στο ποσό του δανείου και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να καταστεί ελκυστικό και να κάνουν περισσότερες επιχειρήσεις χρήση των ευεργετικών διατάξεων του μέτρου, ενώ καταλήγει με την επισήμανση ότι είναι ανάγκη να παροτρυνθούν και οι τράπεζες ώστε να δουν το μέτρο με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και θα συντελέσει στην αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών του αμπελοοινικού τομέα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook