Η έκθεση Πισσαρίδη αποτελεί ένα πολιτικό κείμενο που προσδιορίζει ότι για την ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, για να βγουν οι μεγάλες  πολυεθνικές και τα μονοπώλια από την κρίση πρέπει να τους δοθούν και άλλα προνόμια  μεταθέτοντας τα βάρη στους συνήθεις ύποπτους εργαζόμενους ,αυτοαπασχολουμένους, γενικότερα στα λαϊκά στρώματα.

Τα δις του ταμείου ανάκαμψης μοιράζονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και η φτώχεια μοιράζεται στο λαό. Το σίγουρο είναι ότι οι ειδικοί που συνέταξαν την έκθεση αυτή βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να επιταχύνουν την εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών ,όπως  (υγειά ,παιδεία ασφάλιση κ.α). Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του  πρωθυπουργού ότι η έκθεση Πισσαριδη δεν είναι ένα πολιτικό κείμενο άρα πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Επιθυμεί και μέσω αυτής να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας, αφού η έκθεση τον «καλύπτει» πολιτικά : Η έκθεση θεωρεί «αγκύλωση» την ανάγκη ύπαρξης αποκλειστικού δημόσιου συστήματος υγείας και ζητά την «ριζική αναδιάρθρωση με την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του τομέα υγείας».

Είναι προκλητικό –εγκληματικό-γιατί όλοι βιώνουμε τώρα  αυτές τις αναδιαρθρώσεις των προηγούμενων χρόνων που έφεραν σε αυτό το χάλι το δημόσιο σύστημα υγείας. Το κλείσιμο αρκετών νοσοκομείων, η μετατροπή τους σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες ,η σύμπραξη και διεύρυνση των ΣΔΙΤ κ.α.

Είναι  προκλητικό  εν μέσω πανδημίας που το  δημόσιο σύστημα υγείας σηκώνει όλο  το βάρος να υποχρηματοδοτείται. Μάλιστα το 2021, εν μέσω πανδημίας, προβλέπεται μειωμένος ο κρατικός προϋπολογισμός για την δημόσια υγεία κατά 600 εκ. ευρώ! Παράλληλα προωθείτε η οικονομική  ενίσχυση μεγάλων ιατρικών επιχειρηματικών ομίλων .Τραγικό  παράδειγμα η έλλειψη  διατίμησης των μοριακών τεστ, μέχρι πρόσφατα, έβαλε  στα ταμεία των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων   εκατομμύρια ευρώ.

Οι «σοφοί» της έκθεσης Πισσαριδη επιβεβαιώνεται ότι  υιοθετούν τις  προτάσεις του ΙΟΒΕ (ινστιτούτο του Σ.Ε.Β.)  και συγκεκριμένα προτείνουν α)Φορολογικά κίνητρα για εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο β)Ενιαία φορολογική κλίμακα ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης του εισοδήματος  γ)Η μείωση του ΦΠΑ δεν κρίνεται σημαντική προτεραιότητα δ) Ειδικοί περιβαντολοντικο φόροι (πράσινα χαράτσια) ως μια συνεισφορά στους  επενδυτές ΑΠΕ. ε)Νέοι φόροι για την ακίνητη περιουσία για την ενίσχυση της αγοράς ακίνητων. Παράλληλα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ αλλά  και για τα πράσινα χαράτσια  μεταφέρεται   στην τοπική διοίκηση (Δήμοι –Περιφέρειες.)

Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προτείνει η έκθεση περιλαμβάνει το σύνολο των λειτουργιών του κράτους κάνοντας το ακόμα ποιο εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες. Επιγραμματικά στοχεύει σε αναδιαρθρώσεις στην δικαιοσύνη, στην παιδεία (ΣΔΙΤ) ,υγεία .στο τραπεζικό σύστημα (πτωχευτικός νόμος) στην πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης στοχεύει σε αλλαγές που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα καθώς θεωρεί ότι πρέπει να είναι μοχλός «ανάπτυξης της οικονομίας» και όχι τροχοπέδη. Επιμένει στην μορφή της κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης θεωρώντας ότι θα αντισταθμίσει τις δημογραφικές πιέσεις. Θεωρούν τους ασφαλισμένους υπόχρεους να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να υπάρχει εγγύηση για  την σύνταξη αλλά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα που θα έχει ο καθένας από εμάς .Οι ασφαλιστικές εισφορές, θα ενισχύουν οικονομικά επιχειρηματικούς κολοσσούς ,θα  γίνονται επενδυτικά προγράμματα  με αβέβαιο μέλλον για τους  κόπους  μιας ζωής.

Η εκτίμηση είναι ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει νέα αποθεματικά ύψους περίπου 100 δις ευρώ στα επόμενα 40 χρόνια  ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα για την χρηματοδότηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Το κράτος επίσης με αυτό τον τρόπο δεν θα δεσμεύεται για τον αν θα δίνει και πόσα θα δίνει σε μορφή σύνταξης. Αυτό το δικαίωμα θα το έχουν και θα το ασκούν αποκλειστικά οι «αγορές» ,η «αναπτυξιακή πορεία» της χώρας τα διάφορα επενδυτικά  funds. Μάλλον οι ίδιοι σοφοί συνέταξαν και την μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία θα δίνει την δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στο νέο ιδιωτικό αφού η ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικου χαρακτήρα του συστήματος θα προβλέπει τη μείωση της επιβάρυνσης από εισφορές που πηγαίνουν στο διανεμητικό πυλώνα .Δηλαδή κατάργηση της επικουρικής σύνταξης αλλά τα χρήματα θα πηγαίνουν όλα στο κεφαλαιοποιητικο πυλώνα μετατρέποντας τα επαγγελματικά ταμεία αρωγούς και «επενδυτές» της ιδιωτικής ασφάλισης .Δεν χρειάζεται να είσαι «σοφός» για να καταλάβεις ότι στον τζόγο πάντα κερδισμένη είναι η «μάνα» και σε κάθε  περίπτωση κερδισμένο θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο που θα καταλήγουν τα λεφτά των εισφορών. 

Το κυβερνητικό επιτελείο από τον  πρωθυπουργό μέχρι τον υπουργό ανάπτυξης αλλά και όλους τους ιδικούς αναλυτές της  πορείας της  πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν μονότονα ότι η οικονομία δεν αντέχει προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των αυτοαπασχολουμένων, των μικρών επαγγελματιών ,των μικρών αγροτών αλλά και των εργαζομένων. Αντέχει όμως μια χαρά όταν είναι να μοιράσει δις σε βιομήχανος εφοπλιστές ,ξενοδόχους, τραπεζίτες κ.α. Ενδεικτικό είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 5 δις παραπάνω από την φορολογία της λαϊκής οικογένειας καθώς και μειώσεις των δαπανών για την υγεία κατά 600 εκατ.

Ιδικά για εμάς τους αυτοαπασχολουμένους και μικρούς Επαγγελματίες Βιοτέχνες Εμπόρους η έκθεση βρίσκει ότι είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να ξεμπερδεύουν μαζί μας  μια και καλή. Η διαπίστωση τους είναι ότι αποτελούμε  «διαρθρωτικό πρόβλημα» στην υλοποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού θεωρούν ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις  είμαστε πολλές και πρέπει να αδειάσουμε την αγορά προκειμένου να βρουν ελεύθερο χώρο  οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια.     

Τελειώνοντας να τονίσω ότι όλοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ αρκετά πληρώσαμε  και ματώσαμε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης .Η πολιτική έκθεση Πισσαριδη φαντάζει πάνω από τα κεφάλια μας σαν ένα νέο μνημόνιο που πρέπει με κάθε τρόπο να το απορρίψουμε .Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πληρώσουμε πάλι για την ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Ο δρόμος της   διεκδίκησης είναι μονόδρομος μέσα από τους  συλλόγους μας, τις επιτροπές αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους και την μικρή αγροτιά για την προστασία της υγείας ,της ζωής και των δικαιωμάτων μας. 
  
Ο Νίκος Βουρλάκης είναι μέλος Διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης(ΟΕΣΚ) , και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και  Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook