Γράφει ο Κ. Ν. Πολυχρονάκης.

Όπως ήταν αναμενόμενο το master plan του θαλάσσιου «οικοπέδου» μπροστά στην πολιτεία μας ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για το τι τελικά θέλουμε. Γιατί αυτό είναι το κοινό συμπέρασμα όσων με θεσμική ή όχι θέση το σχολίασαν: εφόσον οι μελετητές δεν έκαναν του κεφαλιού τους, σχεδίασαν δηλαδή με βάση τις οδηγίες που πήραν, τότε επειδή δεν είμαστε σίγουροι για το τι θέλουμε τα «χώσαμε» όλα και … βλέπουμε.

Στη συνέντευξη του στον Team FM ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σπύρος Καλησπεράκης συνόψισε την κατάσταση κομψότατα λέγοντας «Νομίζω ότι ο μελετητής δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις γιατί τις αποφάσεις αυτές πρέπει να τις πάρει η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία». Μάλιστα.

Ο γνωστός και αγαπητός συμπολίτης αρχιτέκτονας Μάνος Τσάκωνας, ένας άνθρωπος που εδώ και δεκαετίες ασχολείται με τον δημόσιο χώρο στην πολιτεία μας, είναι κάθετα αρνητικός ως προς την προστιθέμενη αξία του master plan, ζητά από Δήμο και φορείς την απόρριψη του και καταθέτει πρόταση καινοτόμο και ρηξικέλευθη. Τη δημιουργία κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, ενός κτιρίου τοπόσημου, κτιρίου της κατηγορίας «βάζω έναν τόπο στον παγκόσμιο χάρτη» (όπως Σύδνεϋ, Όσλο, Μπιλμπάο κ.α.). Το κτίριο θα τοποθετηθεί στον χώρο – χερσόνησο το λέει ο Μάνος – μετά το ελεύθερο πάρκινγκ στη Μαρίνα, θα χτιστεί με σύγχρονα υλικά και θα «συνομιλεί» με την Φορτέτζα.

Σύμφωνα με τα δικά του λόγια «Δεν είναι τυχαίο ότι η Φορτέτσα, το βασικό στολίδι της πόλης μας είναι στην άκρη μιας χερσονήσου, είναι στην αιχμή της πόλης. Εκεί, λοιπόν, προτείνω να δημιουργηθεί μία αρχιτεκτονική ζυγαριά κάποιων αιώνων στα δυτικά της παλιάς πόλης με τα στολίδια της και στα ανατολικά του 21ου αιώνα που θα αφήσουμε αρχιτεκτονική παρακαταθήκη στο μέλλον». Όπως λέει «στο σημείο εκείνο οραματίζομαι ένα κτίριο, στα μέτρα και την κλίμακα της πόλης που θα αντανακλά όχι μόνο τη μέρα αλλά και φωτισμένο τη νύχτα στη θάλασσα. Ένα κτίριο που, γιατί όχι με την κατάλληλη αρχιτεκτονική, από κάποια σημεία της παραλίας μας θα αντανακλά πάνω του η Φορτέτσα και η ιστορία της πόλης. Ένα κτίσμα πολιτισμού, ένα πολυδύναμο Κέντρο με χώρους εκθέσεων, με θέατρο και χώρο αναψυχής, ένας χώρος έλξης για κάθε επισκέπτη. Ένα δημόσιο κτίσμα, από τον περιβάλλοντα χώρο του οποίου η νεολαία θα μαζεύει τον ήλιο φωτογραφίζοντας την Παλιά Πόλη και «ανεβάζοντας» καθημερινά χιλιάδες φωτογραφίες με εκατομμύρια ακόλουθους».

Η λάθος απόφαση που για υστερόβουλους λόγους πήραν οι προύχοντες μας πριν εξήντα χρόνια δεσμεύει την πολιτεία μας ακόμα. Δεν είναι θέμα ούτε ενός ανθρώπου, ούτε μιας δημοτικής αρχής. Πριν οι αρχόντοι μας δεσμευτούν για οτιδήποτε οφείλουν να μας ενημερώσουν αναλυτικά, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή  πλειοψηφία. Να κάνουμε το ίδιο λάθος απλά απαγορεύεται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook