Καταγγελία για ειδική εφαρμογή που παρακάμπτει το κανονικό σύστημα καταχώρησης των αιτήσεων στην πλατφόρμα

Τις εντονότατες διαμαρτυρίες των μηχανικών από όλο το νησί προκάλεσε η σημερινή έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως δημοσίευσε το Flashnews.gr η πλατφόρμα καταχώρησης των αιτήσεων άνοιξε στις 10:00 το πρωί για να κλείσει μετά απο λίγα λεπτά καθώς δεν δεχόταν άλλες αιτήσεις, προφανώς γιατί με αυτές που κατατέθηκαν δεσμεύτηκαν τα περίπου 30.000.000 ευρώ που είχαν διατεθεί για την Κρήτη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η πλατφόρμα δεν έμεινε ανοιχτή περισσότερο από 11-12 λεπτά καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ της Παρασκευής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όπου έμεινε ανοιχτή για 15 λεπτά, ενώ αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Υπ. Περιβάλλοντος για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν στην Κρήτη.

Στο μεταξύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει καταγγελία στο Flashnews.gr του Χανιώτη αρχιτέκτονα Ελισσαίου Παπατζανάκη, ο οποίος αναφέρει πως του είχε γίνει πρόταση για αφορά ενός ειδικού προγράμματος το οποίο θα του έδινε την δυνατότητα να καταχωρήσει τις αιτήσεις των πελατών του από τις προηγούμενες ημέρες. Έτσι θα ήταν όλα έτοιμα και στις 10:01 θα μπορούσαν να καταχωρηθούν μαζικά όλες οι αιτήσεις των πελατών. 

Μάλιστα ο κ. Παπατζανάκης καλεί το ΤΕΕ και το Υπ. Περιβάλλοντος  να ελέγξουν τη διαδικασία απευθυνόμενοι στις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Αναλυτικά ο κ. Ελισσαίος Παπατζανάκης αναφέρει τα εξής:

“Παρακολουθώ τις διαμαρτυρίες από όλη την Ελλάδα για το νέο ‘’ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020’’. Πράγματι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της υπόστασης μας σαν επιστήμονες μηχανικοί. Απορώ γιατί δε δημιουργήθηκαν υποψίες και ερωτηματικά στα όργανα του ΤΕΕ, των επαγγελματικών συλλόγων και του ΥΠΕΚΑ για το αδιάβλητο της διαδικασίας ή μήπως τους βολεύει αυτό που συμβαίνει???

Στο γραφείο μας είμαστε 3 αρχιτέκτονες έμπειροι στα ενεργειακά και καταφέραμε μόλις και μετα βίας να εντάξουμε 2 αιτήσεις στο πρόγραμμα. Στους υπόλοιπους πελάτες μας, και σε όσους από αυτούς είχαν εμπειρία από ανάλογες διαδικασίες, είχαμε κάνει σεμινάριο ενημέρωσης και προσπάθησαν μόνοι τους να εισάγουν την αίτηση τους, αλλά κανείς τους δεν τα κατάφερε.

Από το προηγούμενο ‘’ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’’ ξέραμε ότι είναι αδύνατον, όσο έμπειρος και γρήγορος να είναι κάποιος στην εισαγωγή των στοιχείων, να κάνει στον ελάχιστο χρόνο που έχει στη διάθεση του περισσότερες από 1-2 αιτήσεις. Δεν προβληματίζει κανένα που υπάρχουν γραφεία που εισήγαγαν 70 – 100 ή και περισσότερες αιτήσεις? Την απάντηση εμείς την έχουμε αλλά δε μπορούμε να το αποδείξουμε. Είμαι από τους πρώτους ενεργειακός επιθεωρητές πανελλαδικά με Α.Μ. 302. Έχω συμμετάσχει σε όλα τα προηγούμενα ‘’ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’’.

Στο προηγούμενο δέχτηκα τηλεφώνημα που μου προσέφεραν ειδικό πρόγραμμα έναντι τιμήματος (δε θυμάμαι ακριβώς αλλά νομίζω ότι ήταν από 2000 έως 4000 ευρώ) που θα εισήγαγα τα στοιχεία των πελατών μου από τις προηγούμενες μέρες και είχε την ικανότητα να παρακάμπτει τους συναδέλφους και να ενταχθούν όλοι οι πελάτες μου. Στη σύσκεψη που κάναμε στο γραφείο αποφασίσαμε να μην το αγοράσουμε για τους παρακάτω λόγους :

– Δε γνωρίζαμε αυτόν που τηλεφώνησε και φοβηθήκαμε να μην εξαπατηθούμε.
– Κρίναμε ότι θα ήταν εντελώς αντιδεοντολογική η χρήση ενός τέτοιου εργαλείου και θα μπορούσε να επισύρει κυρώσεις από τα θεσμικά μας όργανα.
– Νομίζουμε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις από τη χρήση ενός τέτοιου εργαλείου που θα ξεγελούσε τη θεσμοθετημένη διαδικασία.

Είμαι σίγουρος ότι αν οι θεσμικά υπεύθυνοι στο ΤΕΕ και στο ΥΠΕΚΑ θέλουν, μπορούν να ελέγξουν τη διαδικασία απευθυνόμενοι στις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Αν δεν τα καταφέρουν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πάρα πολλές ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας δικτύων, κλπ που μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

Συμφωνώ με την άποψη συναδέλφων ότι το ΤΕΕ έχει υποχρέωση να μποϊκοτάρει το σε εξέλιξη πρόγραμμα ’’ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020’’ και να υποχρεώσει την πολιτεία να αναπροσαρμόσει και να επαναπροκυρηξει το πρόγραμμα με διαφορετικά κριτήρια επιλογής ωφελουμένων.

Ελισσαίος Παπατζανάκης αρχιτέκτων, Α.Μ. ΤΕΕ 35369, Α.Μ. Ενεργ. Επιθεωρ. 302″

Η προειδοποιητική επιστολή του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Κρήτης

Στο μεταξύ απο την προηγούμενη Τετάρτη το τμήμα Δυτ. Κρήτης του ΤΕΕ με επιστολή του στον Πρόεδρο του ΤΕΕ και τους προέδρους των τμημάτων, εν όψει της έναρξης για την Περιφέρεια Κρήτης ζητούσε να ληφθούν μέτρα για αναμόρφωση του προγράμματος έτσι ώστε να μην ισχύει ως καθοριστικός παράγοντας η ταχύτητα καταχώρησης της αίτησης, αλλά η τεχνική επάρκεια της πρότασης.

Στην επιστολή αναφέροντο τα εξής:

“Τα πρώτα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης δείχνουν ότι απαιτείται άμεση αναμόρφωση του Προγράμματος καθώς οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ενώ καθοριστικός παράγοντας για την υπαγωγή δεν αποτέλεσε η τεχνική επάρκεια της Πρότασης αλλά η ταχύτητα υπαγωγής.

Ακόμη, οι μισές περίπου αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές ενώ παρουσιάστηκαν προβλήματα στην διασύνδεση των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων. Όσον αφορά το κόστος των παρεμβάσεων, τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δεν ευνόησαν τον ορθά μελετημένο προγραμματισμό παρεμβάσεων με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να υποβάλλονται κατά κανόνα με το μέγιστο δυνατό προϋπολογισμό, υπονομεύοντας τελικά την απορρόφηση των πόρων. Είναι πια σαφές ότι η διατήρηση της χρονικής προτεραιότητας υποβολής ως βασικού κριτηρίου για την ένταξη στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» υπονομεύει το ίδιο το Πρόγραμμα. Στερείται πλέον νοήματος από τη στιγμή που οι πόροι για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον επαρκείς και όχι περιορισμένοι.

Οι προτάσεις είναι γνωστές και έχουν ακουστεί από συναδέλφους επανειλημμένα:

• Την επόμενη φορά που θα ανοίξει το πρόγραμμα, να μην ισχύσει το «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε» αλλά να παραμείνει η πλατφόρμα για μερικές ημέρες ανοιχτή, ώστε να καταχωρηθούν για κάθε Περιφέρεια χωριστά, όλες οι αιτήσεις

• Εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης και βαθμολόγησης και αφού γίνει αξιολόγηση των αιτήσεων να προκριθούν αυτές με την καλύτερη βαθμολογία Επειδή τον τελευταίο καιρό ήταν ξεκάθαρη η μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών και των μηχανικών για το θέμα και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με την έντονη οικονομική κρίση και την οικοδομική δραστηριότητα να έχει δεχθεί μεγάλα πλήγματα, είναι πραγματικά κρίμα να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα ενώ η λύση τους ανάγεται σε θέματα εύρεσης πόρων, οργάνωσης και προγραμματισμού.

Παρακαλούμε λοιπόν να υποβάλλετε τις παραπάνω προτάσεις στο Υπουργείο ώστε να επανεξετάσει συνολικά το πρόγραμμα κια να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook