Με την αδειοδότηση κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer από την Κομισιόν στην εκπνοή κυριολεκτικά του 2020, η Ευρώπη ξεκινά την εμβολιαστική εκστρατεία ενάντια στον κορωνοϊό.

Την άποψη του λίγο πριν την υποδοχή του εμβολίου της pfizer στη Κρήτη κατέθεσαν οι πρόεδροι του ιατρικού και φαρμακευτικού συλλόγου Ηρακλείου.

“Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα στην παραλαβή της ποσότητας που έχουν παραγγείλει όλοι, οι οποίες αναλογούν για την Ελλάδα σε ένα χρονικό διάστημα. Οι εταιρίες που παράγουν και διακινούν τα εμβόλια δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν αυτή την στιγμή στην τεράστια ζήτηση που υπάρχει παγκόσμια. Ελπίζω να φτιάξει η κατάσταση όταν θα πάρει έγκριση και η δεύτερη εταιρία για το εμβόλιο της στην Ευρώπη. Οπότε θα έχουμε και μία δεύτερη πηγή παραλαβής εμβολίων αλλά δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να υπολογίσουμε 1.000.000-1.500.000 δόσεις”, σχολίασε στο Flashnews.gr o Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Θα χρειαστεί μία μεγάλη οργάνωση για να μεταφερθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Γαύδο. Να τηρηθεί το πρόγραμμα με ακρίβεια από τα εμβολιαστικά κέντρα αλλά και από τους πολίτες, όπου θα έχουν ραντεβού να πάνε να εμβολιαστούν για να μην πηγαίνει πίσω η διαδικασία. Με τα σημερινά δεδομένα φοβάμαι ότι ούτε το Πάσχα δεν θα είμαστε έτοιμοι. Δεν θέλω να δημιουργήσω απογοήτευση αλλά θα είναι δύσκολο να προλάβουμε και το Πάσχα. Τα συγκεκριμένα εμβόλια αντέχουν έξω από το ψυγείο ελάχιστες ώρες. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να ανταπεξέλθουν με μεγάλη υπευθυνότητα και συνέπεια. Όταν κάποιος πολίτης έχει ραντεβού, πρέπει να πηγαίνει να εμβολιάζεται γιατί αν δεν πάνε, το εμβόλιο που θα μείνει εκτός δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλη μέρα.”

Ενώ, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Χάρης Βαβουρανάκης σχολίασε την έλευση των εμβολίων στην Ελλάδα και στην Κρήτη.

“Υπάρχει ένα ποσοστό γιατρών που δεν θέλει να εμβολιαστεί αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα εμβολιαστούν. Όμως έχουμε ζητήσει από συναδέλφους να θέσουν την πρόθεση τους να εμβολιαστούν και μέσα σε δύο μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος έχει κατακλυστεί από mail. Είναι μεγάλο το ποσοστό που επιθυμούν τον εμβολιασμό. Είναι εκείνοι που έχουν άμεση και πρώτη επαφή με κάποιον που νοσεί από τον κορονοϊό.”

Τι λέει ο ΙΣΗ για τους γιατρούς που αρνούνται τον εμβολιασμό τους.

Ο κ. Βαβουρανάκης συμπλήρωσε: “Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι εθνική υπόθεση και αυτό σημαίνει δεν περισσεύει κανείς από την μάχη για να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε ταχύτατα τον απαιτούμενο πληθυσμό. Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ποσότητα, ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι για την ανοσία που χρειαζόμαστε και να είμαστε ασφαλείς και να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Βέβαια στο βάθος τους χρόνου θα έχουμε και τα υπόλοιπα εμβόλια, εφόσον εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και έτσι θα έχουμε περισσότερα όπλα στην φαρέτρα μας και περισσότερο δυναμικό για να εμβολιάζει.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook