Σχόλιο της Τ.Ο. Πολυτεχνείου Κρήτης της ΚΝΕ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος με τα Πανεπιστήμια κλειστά, με τους φοιτητές μακριά από το εκπαιδευτικό περιβάλλον, από τα εργαστήρια και τις αίθουσες διδασκαλίας. Μάλιστα στην τελευταία δήλωση του υφυπουργού Παιδείας έγινε γνωστό ότι τα πανεπιστήμια δεν θα ανοίξουν επ’ αόριστον, συνεχίζοντας έτσι τις σοβαρές συνέπειες στη μόρφωση, στην ψυχολογία, στην κοινωνικοποίηση των φοιτητών.

Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι οι προθέσεις της να μην ανοίξουν τα πανεπιστήμια θα γίνουν αποδεκτές από τους φοιτητές είναι γελασμένη, αφού οι φοιτητές έχουν δηλώσει πολλές φορές το πάγιο πλέον αίτημα τους να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για το άνοιγμα των ΑΕΙ και για τις ανάγκες των φοιτητών, παραπέμποντάς τα όλα στην τηλεκπαίδευση και στην ατομική ευθύνη. Η στάση της βέβαια είναι επιλεκτική καθώς όπως όλοι είδαμε τα πανάκριβα ερευνητικά δεν σταμάτησαν ποτέ, ο χορός εκατομμυρίων στον ΕΛΚΕ συνεχίστηκε κανονικά, ενώ προκλητικό ήταν το πρόγραμμα ρομποτικής με δίδακτρα στο Πολυτεχνείο.

Γι αυτό τον λόγο ακόμα και στην έναρξη της εξεταστικής δεν έχουν παραδοθεί όλα τα συγγράμματα, δεν έχει δοθεί λύση στο πως οι φοιτητές θα επιστρέψουν στις πόλεις που σπουδάζουν, εκεί που έχουν τα συγγράμματα, τις σημειώσεις, τον υπολογιστή τους.

Κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και διοίκηση δεν έχουν πει ούτε λέξη για τις ανησυχίες των φοιτητών, την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση ψήφισε προϋπολογισμό με νέα μείωση για τα πανεπιστήμια  που ψυχορραγούν οικονομικά, ενώ ετοιμάζει νομοσχέδιο που αφορά στον τρόπο εισαγωγής, το όριο φοίτησης, στην εργαλειοποίηση της αξιολόγησης για την περιστολή της κρατικής δαπάνης και στην περαιτέρω σύνδεση των πανεπιστημίων με τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τις σπουδές μας. Αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές θέλει να τις προστατέψει από την εναντίωση των φοιτητών και των εργαζομένων με την ένταση της καταστολής με ένα τρίπτυχο μέτρων: Ιδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, συστήματα παρακολούθησης και έλεγχος πρόσβασης - αυστηροποίηση του ποινικού οπλοστασίου, ειδικά για φοιτητές. Στοχεύοντας να προχωρήσουν κι άλλο οι επιδιώξεις της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, το Πανεπιστήμιο-επιχείρηση.

Μας προκαλεί εντύπωση ότι όλο αυτό το διάστημα ο σύλλογος ΔΕΠ δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πολυτεχνείο, τη μη πραγματοποίηση μαθημάτων και εργαστηρίων και όλα τα προβλήματα που διογκώνονται. Για το ίδιο το περιεχόμενο των μαθημάτων, την δυσκολία παρακολούθησης μέσα από μια οθόνη, την δυσκολία των φοιτητών να ανταποκριθούν σε απανωτά τεστ, πρότζεκτ και εξετάσεις κάθε εβδομάδα. Για το πως δηλαδή θα αντιμετωπίσουμε την καρδιά του ζητήματος, πως το Πολυτεχνείο θα προσφέρει γνώση στους φοιτητές και όχι πως θα λειτουργεί επιχειρηματικά.

Αντιθέτως βρήκε την ευκαιρία να εκδώσει ψήφισμα για να υποστηρίξει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και να ζητήσει περισσότερη αστυνομία στο ίδρυμα.

Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκη από αστυνομικές δυνάμεις αλλά από προσλήψεις μελών ΔΕΠ για να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα με αποφυγή συγχρωτισμού, σε μικρές ομάδες. Τα 30 εκατομμύρια το Υπουργείο Παιδείας τα βρήκε σε χρόνο dt για την αστυνομία στις σχολές. Όμως , για τον αναγκαίο τεχνικό

εξοπλισμό, για τη διαμόρφωση των κτηριακών υποδομών στις Σχολές και στις εστίες εδώ και μήνες μας λένε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά», αγνοούν τα αιτήματά μας.

Το πανεπιστήμιο που χτίζουν δεν χωρά τα όνειρα και τις προσδοκίες των φοιτητών γι’ αυτό θα το απορρίψουν. Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι άδραξε την ευκαιρία, εν μέσω  πανδημίας, τώρα που τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά, να προωθήσει σχέδια χρόνων, που στόχο έχουν να φιμώσουν κάθε φωνή συλλογικής διεκδίκησης και δράσης στα Πανεπιστήμια. Για να μην κουράζεται, ας δώσει από τώρα τα εκατομμύρια στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, γιατί φοιτητές, εργαζόμενοι, καθηγητές θα της χαλάσουν για μια ακόμα φορά τα σχέδια! Η τρομοκρατία δε θα περάσει!


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook