«Η κάλυψη του ενοικίου για 80% επεκτείνεται για ακόμα έναν μήνα και τον Φεβρουάριο» – «Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca », είπε στον Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων

Τελευταία ενημέρωση: 14.00

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα την Ολομέλεια της Βουλης, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη του τοποθέτηση στην Βουλή για το 2021, είπε χαρακτηριστικά πως αυτή δεν θα μπορούσε να μην έχει στο επίκεντρό της την πανδημία.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το μέτρο της κάλυψης του ενοικίου στο 80% επεκτείνεται για ακόμα έναν μήνα δηλαδή και για τον Φεβρουάριο. Είπε δε πως το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων για άσκοπη μετακίνηση θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ,  ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Επεκτείνονται δε, είπε και θα καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

«Όχι μόνο γιατί ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός με το πρόγραμμα ‘Ελευθερία’ αλλά γιατί θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι μια ευκαιρία στην αρχή του χρόνου να δοθούν απαντήσεις για το σχέδιο που θα μας οδηγήσει στο αύριο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή «Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική, δεν γίνεται όμως να διαφωνούμε για τα πραγματικά δεδομένα και για το τι έχει συμβεί τους τελευταίους δέκα μήνες», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα επίσημα στοιχεία του ECDC, σύμφωνα με τα οποία σήμερα με βάση τον χάρτη, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες κίτρινες χώρες με ορισμένες πράσινες περιφέρειες είναι η Ελλάδα και Φιλανδία. «Αυτή είναι η κατάσταση στην χώρα μας σήμερα και καταθέτω τους χάρτες», είπε.

«Τον Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα που αποτυπώθηκε σε ταχύτατη αύξηση των νοσηλευομένων συμπολιτών μας σε νοσοκομεία και αύξηση διασωληνομένων. Η γραφική απεικόνιση της πορείας πανδημίας σε νοσηλευομένους. Η απότομη αύξηση σε νοσηλείες που συμπαρέσυρε τους θανάτους ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου. Ηταν δραματική έφτασε σε μέγιστο αριθμό 4.500 περίπου αρχές Δεκεμβρίου και ξεκίνησε αποκλιμάκωση και σήμερα νοσηλεύουμε 1.690 συμπολίτες μας με covid», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Αντίστοιχη είναι η πορεία των διασωληνωμένων. Η αποκλιμάκωση δεν ήταν τόσο γρήγορη. Σήμερα έχουμε 328 συμπολίτες μας διασωληνωμένους».

«Στην πιο μακάβρια λίστα θανάτων η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση. Είμαστε οι πέμπτη καλύτερη χώρα στους θανάτους», είπε για να συνεχίσει: «Έχουμε ακούσει πολλά και για τον αριθμό θανάτων ας έχουμε μια αίσθηση ότι τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες. Ειδικά χθες η Ελλάδα είχε λιγότερους θανάτους σε όλη την ΕΕ και ευχόμαστε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε στην συνέχεια πως «η επιτυχημένη αντιμετώπιση του 2ου κύματος οφείλεται πρώτα απ όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες υγειονομικού προσωπικού. Ειδικά Νοέμβριο και Δεκέμβριο στις επιβαρυμένες περιοχές υπερέβαλαν εαυτούς και με ανθρωπιά και επαγγελματισμό συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση. Στην αποκλιμάκωση συνέβαλε και η ελληνική κοινωνία που έδειξε πειθαρχία στην περίοδο εορτών. Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό στις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιας θα είχε ήδη φανεί. Ευτυχώς φαίνεται ότι ξεπεράσαμε σκόπελο εορτών χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επανέλθουμε σε αυστηρότερο καθεστώς λοκ νταουν από αυτό που εισηγήθηκαν οι ειδικοί».

Μητσοτάκης: Δεν χωρά εφησυχασμός

«Αυτή η θετική πορεία δεν δικαιολογούν κανένα απολύτως εφησυχασμό. Έχουμε δει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τα πήγαιναν καλά μια πολύ γρήγορη αύξηση κρουσμάτων. Κατά συνέπεια επόμενα μέτρα είναι προδιαγεγραμμένα: Διατήρηση μέτρων αυτοπροστασίας, σταδιακό άνοιγμα οικονομίας, αύξηση εμβολιασμού και στοχευμένη δράση σε επιβαρυμένες περιοχές», είπε ο πρωθυπουργός.

Θα ήθελα σήμερα να απαντήσω σε ορισμένα ερωτήματα αντιπολίτευσης και πολιτών, τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακηριστικά:

«Υπήρχε άλλος δρόμος; Μήπως η τακτική που ακολουθήσαμε υποδηλώνει έλλειψη σχεδίου και παθητική παρακολούθηση;

Κάθε άλλο. Αν κάτι έχουμε μάθει από τον Covid είναι ότι συνδέεται με κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που είναι η επικοινωνία. Εκδηλώνεται με διαφορετική ένταση. Υπάρχουν χώρες ΕΕ που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της βρετανικής μετάλλαξης που καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτά είναι τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα που κάθε κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίζει. Είναι σαν να οδηγεί κάποιος σε δρόμο με στροφές βράδυ . Σε ένα τέτοιο δρόμο άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο και αλλάζεις ταχύτητες. Την ίδια στρατηγική συνεχούς εναλλαγής στρατηγικής έχουν ακολουθήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Γι αυτό και προχωρήσαμε σε πιο θεσμοθετημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε υγειονομική επιτροπή που θα συνεδριάζει κάθε Πέμπτη, θα παίρνει αποφάσεις θα εισηγείται και η κυβέρνηση σε εβδομαδιαία βάση κάθε Παρασκευή θα ανακοινώνει τα μέτρα.

Η Πολιτική Προστασία εκτάκτως θα επεμβαίνει με περιοριστικά μέτρα όπου κρίνει απαραίτητο κατά τόπους. 
Δίνουμε δυνατότητα σε Πολιτική Προστασία πιο στοχευμένα να κάνει ιχνηλάτηση και να δρα ‘αμεσα .

Γι αυτό και λαμβάνονται αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο, προκαλούνται αντιδράσεις αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται με πραγματικά δεδομένα.

Αν αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε τότε έρχεται η δεύτερη απορία: τον ακολουθούμε όπως πρέπει; Κάναμε ότι μας αναλογεί; Ακούμε την κριτική ότι η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ και δεν κάναμε ότι έπρεπε για να το στηρίξουμε ενόψει 2ου κύματος και πως εμείς οι ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι δεν ενδιαφερόμαστε για το δημόσιο σύστημα υγείας. Κοιτάξτε, όταν αναλάβαμε το ΕΣΥ παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Θυμίζω στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάθε χειμώνα – αυτό είναι παλαιό φαινόεμνο – όταν είχαμε εποχική γρίπη είχαμε αναμονές στις εντατικές που έφταναν έως και τις 30 ημέρες.

Σήμερα, έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 μονάδες ΜΕΘ. Εκτιμούμε στους 2 επόμενους μήνες θα έρθουν άλλες 150 στο πλαίσιο δωρεάς Στ. Νιάρχου που εξοπλίζει περιφερειακά νοσοκομεία. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής καθώς επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος να συζητάμε χαλάρωση μέτρων μόνο από την στιγμή που μειώνεται σημαντική η επιβάρυνση στο ΕΣΥ

Ξεχωριστή σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό θετικών τεστ. Σημερα είναι κάτω του 3%, ευτυχώς ο δείκτης βαίνει μειούμενος. Καθώς αυξάνουμε τα τεστ που κάνουμε έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να κάνουμε αυτό που ζητούν οι επιδημιολόγοι τυχαίες δειγματοληψίες».

Δεν είναι δυστυχώς αναμενόμενη η ανταπόκριση των πολιτών στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ και ζητώ να βοηθήσει και η αντιπολίτευση σε αυτό, είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας

Ο πρωθυπουργός σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είπε: «Την ίδια ώρα η οικονομία δοκιμάζεται. Έχουμε πει ότι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας αλλά για να την υπηρετούμε θέλουμε και ισχυρή οικονομία. Δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος. Διαθέσαμε 24 δις ευρώ εντός του 2020, σχεδόν 15% του ΑΕΠ και επαναλαμβάνω ότι το Κράτος αποζημιώνει και τώρα όσους είναι σε αναστολή εργασίας καλύπτοντας και ασφαλιστικές εισφορές».

Δίνοντας σχετικά στοιχεία σημείωσε: «Σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από επιστρεπτέα. Σε αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε ευτυχώς καμία επιβάρυνση στο ισοζύγιο απασχόλησης. Η πολιτική της κυβέρνησης που έδωσε πάνω και πέρα προστασία στην απασχόληση τελικά απέδωσε. Μην ξεχνάμε από 1.1.2021 το εισόδημα νοικοκυριών θα αυξάνεται καθώς θα οφεληθούν από κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης μείωση εισφορών και οι επιχειρήσεις ωφελούνται από την μετάθεση υποχρεώσεων».

Σε ποιο βαθμό και αν η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις οδηγίες ειδικών, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. 

«Η απάντηση είναι καταφατική. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε υποδείξεις της επιτροπής. Μια φορά μόνο πήραμε πιο αυστηρά μέτρα και αφορά το πρώτο 15ημερο Ιανουαρίου. Σχολιάσατε ότι απευθύνθηκα στον καθηγητή Σ Τσίοδρα με το μικρό του όνομα αλλά ποτέ δεν παραβίασα τις εισηγήσεις τους. Όμως η επιστημονική επιτροπή ξεπερνά τους 30 ειδικούς όλων των τομέων. Δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. Αρθρώνουν δημόσιο λόγο και δεσμεύονται από τα αποτελέσματα ψηφοφοριών που γίνονται εντός της επιτροπής. Η τελική εισήγηση επιτροπής έχει ληφθεί πάντα υπόψη κυβέρνησης. Το λέω για να σταματήσει η παραφιλολογία που προσβάλει το επιστημονικό μας δυναμικό. Σε αντίθεση με άλλες χώρες Ισπανία, Βραζιλία ΗΠΑ ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων», είπε.

Στην συνέχεια σημείωσε: «Μαζί με το 2021 ανέτειλε και η ελπίδα που είναι το εμβόλιο το οποίο θα βάλει οριστικό τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας. Φέρνοντας την ελευθερία. Να κερδίσουμε και πάλι πίσω τις ζωές μας. Θα το πετύχουμε; Ναι είναι στο χέρι μας. Η χώρα μας μέσω της αναλογικής προαγοράς της ΕΕ έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς. Αν είστε διατεθειμένοι να ασκήσετε κριτική γι αυτό να απαντήσετε αν καλώς κάναμε και ενταχθήκαμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και εξαντλήσαμε την δυνατότητα μας να αγοράσουμε τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ότι δυνητικά θα χρειαστούμε ως χώρα. Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε περί 8 εκάτ. συμπολίτες θα μας περισσέψουν 7 εκάτ. δόσεις. Να μας πείτε αν κακώς αγοράσαμε περισσότερα . Κάναμε ακριβώς ότι έκαναν οι ευρωπαϊκές χώρες. Αν μπορεί να ασκηθεί κριτική στην ΕΕ σε ένα βαθμό δικαιολογημένη που δεν ενέκρινε εμβόλιο σε ρυθμούς άλλων χωρών , ας αναλογιστεί κανείς και την άλλη όψη νομίσματος. Τι θα είχε συμβεί αν η ΕΕ δεν έκανε την επιλογή αυτή. Οι μικρότερες χώρες θα ήταν σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα αν διαπραγματευόταν μόνη της με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Παρά τις δυσκολίες και καθυστερήσεις η τακτική της ΕΕ αποτέλεσε παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης. Δεν έγιναν διακρίσεις σε χώρες βορά και νότου. Όλοι λαμβάνουν εμβόλια με την ίδια σειρά. Από τον Απρίλιο και μετά όταν θα έχουν εγκριθεί και άλλα εμβόλια εκτιμώ ότι θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε ζήτηση της στιγμής. Τώρα είμαστε σε αντίθετη θέση. Κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε αυστηροί στην προτεραιοποίηση εμβολιασμών. Ο τρόπος που επιλέξαμε να κινηθούμε είναι καινοτόμος με ηλεκτρονική διαδικασία που πηγαίνει το κράτος στον πολίτη τον οποίο προσεγγίζει με βάση ηλικία του και του προτείνει ραντεβού. Όλα γίνονται χωρίς ταλαιπωρία και απόλυτη διαφάνεια. Ολοκληρώνουμε θωράκιση υγειονομικών και προχωρά σε συμπολίτες άνω 85 ετών και στην συνέχεια θα πάμε σε συμπολίτες 80 – 84 ετών

Οι συμπολίτες υποδέχθηκαν θετικά αυτή την πρωτοβουλία. Είναι διαδικασία που τρέχει όπως την έχουμε δρομολογήσει και κάθε ημέρα υπόκειται στην βάσανο διαφάνειας και λογοδοσίας».

Για τις πατέντες των εμβολίων

Για την αγορά της πατέντας για τα εμβόλια προκειμένου αυτά να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, μία πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «πάλι καλά που που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο». «Μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδεντρα. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα. Ανεξήγητη αφέλεια ή διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Όμως πρέπει να δίνονται απαντήσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά. Είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπονται το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια πολίτες σε όλο κόσμο εμβολιάζονται χωρίς προβλήματα και αποτελεσματικά όπως δείχνουν οι μελέτες», είπε.

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός είπε πως «θέλουμε να τρέχουμε την διαδικασία ανάλογα με την διάθεση εμβολίων. Είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που η κρατική διοίκηση δρομολογεί το σύνθετο εγχείρημα».

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Μια ακόμα ελληνική καινοτομία είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό που λαμβάνει ο εμβολιασμένος. Πρότεινα στην ΕΕ να πάρει ευρωπαϊκή διάσταση για να υπερβαίνονται οι μετακινήσεις. Είναι σημαντικό για την πατρίδα μας ενόψει της τουριστικής περιόδου ώστε οι μεταφορές μετακινήσεις να γίνονται πιο απρόσκοπτα. Αυτό το πιστοποιητικό να αποκτήσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα και να μοιραζόσαστε όλοι την πληροφορία με τον ίδιο τρόπο».

«Όπως σας είπα η δυνατότητα καθημερινού εμβολιασμού θα αυξάνεται ανάλογα με διαθεσιμότητα εμβολίου. Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα μπορούν να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Στόχος να έχουμε 4,6 εμβόλια εντός του πρώτου 3μηνου, στόχος για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι τέλος Μαρτίου».

Ο εθνικός στόχος αρχές καλοκαιριού ο πληθυσμός να είναι ασφαλής. Όλα αυτά προέκυψαν τυχαία;

«Τονίζω ανάγκη να πορευτούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι. Λένε ότι δήθεν η επίκληση ατομικής ευθύνης αποτελεί άλλοθι. Είναι αδύνατο να πετύχουμε αν ο καθένας δεν αναλογιστεί και κάνει αυτό που του αναλογεί. Γι αυτό και μιλώ για ατομική υπευθυνότητα και όχι ευθύνη.

Η ατομική στάση είναι η αδελφή της ελευθερίας. Επιμένουμε και τώρα που μαπίνουμε σε ένα φάση για μια σταδιακή χαλάρωση μέτρων, αυτή η ατομική υπευθυνότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει πάνω από 3 δις ευρώ. Γι αυτό και είναι η ώρα σύμφωνα με υποδείξεις ειδικών να ξεκινήσει σταδιακό άνοιγμα με λιανεμπόριο με στοχευμένους τρόπους», είπε ο πρωθυπουργός.

Σύγκρουση για την πανδημία

Η αντιπαράθεση διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση διατηρεί την μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας (επέκταση χωρικών υδάτων, απόκτηση Rafale), προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις (ΑΣΕΠ, ΑΕΙ κ.α.) ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την σύγκρουση των εσωκομματικών συνιστωσών και ιδεολογικών τάσεων.

Λίγο πριν τις 12:00 ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τον αριθμό των θανάτων στην χώρα μας. 

Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας αναμένεται αν ασκήσει και η κυρία Φώφη Γεννηματά ενώ για τα εθνικά θα επαναφέρει την πρόταση για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Να σημειωθεί ότι η επιθετική στρατηγική της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στοχεύει πλέον πιο αυστηρά προς την κυβέρνηση καθώς όπως φάνηκε από την τελευταία της τοποθέτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ απέφυγε την παράλληλή κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση διακατέχεται από το σύνδρομο του παντογνώστη

Μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της πρωτολογίας του στη βουλή. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να «μην διακατέχεται από το σύνδρομο του φωτεινού παντογνώστη». 

Αναλυτικότερα μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

«Θα προσπαθήσω, να μην επιτρέψω στη σημερινή μου τοποθέτηση τον δικαιολογημένο θυμό που νιώθω ως πολίτες να επηρεάσει τους τόνους της κριτικής μου. Καταθέτω αντί για χαρακτηρισμούς σε λογικά ερωτήματα. Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές εάν εγκαίρως είχαν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα στα ΜΜΜ, για τους εργασιακούς χώρους, για τις ευάλωτες ομάδες. Η κυβέρνηση διακατέχεται από το σύνδρομο του παντογνώστη. Δεν θα είχε αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά αν εγκαίρως γίνονταν δωρεάν τεστ, αν είχαν ληφθεί μέτρα για τις μετακινήσεις, για τον τουρισμό;

Όλα αυτά τα αν που βασανίζουν σήμερα κάθε πολίτη, η κυβέρνηση και εσείς κε Μητσοτάκη τα ξεπερνάτε χωρίς να τα απαντάτε. Με έλλειψη συναίσθησης των ευθυνών, των λαθών, της ανάγκης για κοινωνική αλληλεγγύη. Έχω καταθέσει μία πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση για τα θέματα αυτά, ελπίζω να εισακουστεί το αίτημά μου.

Μέσα στους 2 μήνες σκληρού έχουμε καταγράψει σημαντικές απώλειες. 4500 οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, αναλώνεται σε μακάβριες στατιστικές.

Οι νεκροί δεν είναι στατιστική, είναι άνθρωποι. Και δεν πρόκειται να απαλειφθεί ο πόνος τους αν τους λέτε ότι πετύχατε στατιστικά. Και πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είναι μαζί μας. Μας μιλάτε διαρκώς για 1250 κλίνες ΜΕΘ και όχι για αυτούς που θα τις στελεχώσουν. Δεν εννοείτε να καταλάβετε τις ευθύνες. Το χειρότερο που μπορεί να πάθει ένας πρωθυπουργός είναι να ζει σε μία γυάλα κλεισμένος από την πραγματικότητα».

Γεννηματά: Σιγοβράζει το αίτημα προοδευτικής διακυβέρνησης

«Αφήσατε τα σχολεία να λειτουργούν με 25-30 μαθητές ανα τάξη στα σχολεία ενώ εξελίχθηκε σε φιάσκο οι δωρεάν παροχή μασκών» είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας επέρριψε για μια ακόμα φορά η κυρία Φώφη Γεννηματά κατά την συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης καθώς όπως υποστήριξε αποτελεί «αίτημα που σιγοβράζει» στην κοινωνία. Να σημειωθεί ότι την ανάγκη νέας προοδευτικής διακυβέρνησης είχε θέσει νωρίτερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Πιο αναλυτικά η κυρία Γεννηματά εκτίμησε ότι «θα ζήσουμε κοσμογονικές αλλαγές. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια. Χρειάζεται σχέδιο και δράσεις σε όλα τα επίπεδα και το εμβόλιο δεν αρκεί. Είναι το βαρύ πυροβολικό αλλά το πεζικό μας οι στρατιώτες είναι το προσωπικό στην πρώτη γραμμή. Δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι το ΕΣΥ. Δεν μπορεί να μείνει η κοινωνία κλειδωμένη στα σπίτια της. Κάθε λοκ ντάουν κοστίζει στην οικονομία και στις ανθρώπινες σχέσεις. Κοστίζει στην Δημοκρατία και στα δικαιώματα όλων μας. Αλλά κυρίως των πιο ευάλωτων. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το αίτημα των πολιτών να πάρει την ζωή του πίσω με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος τιμής το συμβόλαιο του Κινήματος Αλλαγής. Αυτή είναι και η αποστολή της προοδευτικής διακυβέρνησης και το αίτημα που σιγοβράζει στους πολίτες που επιθυμούν μια νέα αλλαγή».

Αναφορικά με την πανδημία είπε ότι «Την μάχη με την πανδημία ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα την χάσουμε μαζί. Ο εχθρός είναι ένας: ο κορωνοϊός. Δεν επενδύουμε στην καταστροφή. Είμαστε δύναμη κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης. Για να είμαστε χρήσιμοι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Καμία συγκάλυψη και αποσιώπησης. Τα λάθη κόστισαν και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές» ενώ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε «Η αυτοκριτική σημαίνει γενναιότητα. Δεν έχετε το θάρρος να αναγνωρίσετε όσα βλέπει ο ελληνικός λαός. Πρόσφατες οι δηλώσεις υπουργών σας για το πως φτάσαμε στην τραγωδία της Θεσσαλονίκης. Δεν πήρατε κανένα μέτρο. Δεν αξιοποιήσατε τις παρεμβάσεις μας. Σας αρκούν νομίζετε οι κραυγές των ΜΜΕ της λίστας Πέτσα για να πειστούν οι πολίτες ότι όλα πάνε καλά. Κάνετε λάθος».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Μέγαρο Μαξίμου αρνήθηκε να υιοθετήσει τις προτάσεις του κόμματός της για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, στοχευμένα τεστ ανα περιφέρεια και εξειδικευμένα μέτρα για το άνοιγμα του τουρισμού. Υπενθύμισε ότι το ΚΙΝΑΛ είχε πρώτο θέσει στον δημόσιο διάλογο την υποχρεωτική χρήση μάσκας ενώ έκρουε εγκαίρως τον κώδωνα κινδύνου για επέλαση δεύτερου κύματος πανδημίας ζητώντας μέτρα για αποφυγή συνωστισμού σε ΜΜΜ και σχολεία.

«Αφήσατε τα σχολεία να λειτουργούν με 25-30 μαθητές ανα τάξη ενώ εξελίχθηκε σε φιάσκο οι δωρεάν παροχή μασκών» είπε.

«Προτείναμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για ενίσχυση νοσοκομείων Βορείου Ελλάδας, για αποφυγή συνωστισμού σε εκκλησίες. Πάρτε την απόφαση να εντάξετε το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά» υπογράμμισε σε άλλο σημείο τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

«Η πολιτική του βλέποντας και κάνοντας έχουν παρενέργειες. Οι παλινωδίες τα μπρος πίσω είναι πολλές. Στις 4.11.2020 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευδε το ενδεχόμενο λοκ νταουν. Έπεσε έξω, καθώς 3 ημέρες μετά ανακοινώθηκε λοκ νταουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ καυτηρίασε και τον εμβολιασμό αξιωματούχων κατά προτεραιότητα.

«Αυτή δεν είναι εικόνα στοιχειωδώς σοβαρής κυβέρνησης» είπε.

Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι έχουμε «μπροστά μας 2 προκλήσεις. Η πρώτη αφορά το ασφαλές άνοιγμα με διασφάλιση αποφυγής τρίτου κύματος. Η δεύτερη αφορά τον έγκαιρο εμβολιασμό».

Πιο αναλυτικά για το άνοιγμα της οικονομίας πρότεινε «πρέπει να υπάρξει σχέδιο, όχι μόνο γκάζι, φρένο και στροφή. Ποιο δρόμο θα διαλέξουμε; Το βλέποντας και κάνοντας ή το ράβε ξήλωνε; Θα είναι καταστροφικό το λοκ νταουν ακορντεόν. Προτείνουμε στοχευμένο άνοιγμα. Υπάρχουν περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο από αυτές πρέπει να ξεκινήσει το άνοιγμα της οικονομίας. Παράλληλα θα γίνονται στοχευμένα τεστ αλλά και θα ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών. Επίσης, πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε στήριξη του ΕΣΥ. Άμεσα να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό. Αδιανόητη η συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη ανθρώπων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης, να γίνουν ανοικτά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Υπάρχουν καταγγελίες από την Κοζάνη που είναι από τον Οκτώβριο σε λοκ ντάουν πως καταμετρούνται κρούσματα με 15-20 ημέρες καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται σωστά η ιχνηλάτιση και άρα οι αποφάσεις λαμβάνονται με λανθασμένα στοιχεία. Ποιος έχει την ευθύνη γι αυτό; Η αντιπολίτευση και οι πολίτες ή η κυβέρνηση; Ακούσαμε ότι βάλατε την Αργολίδα σε λοκ νταουν. Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα δείχνουν 2 και 3 κρούσματα. Προφανώς έχετε άλλα στοιχεία. Ο ΕΟΔΥ αν τα είχε θα τα είχε αναρτήσει. Που είναι αυτά τα στοιχεία; Ποιος τα έχει; Εκτιμούμε πως τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν όλα τα στοιχεία. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι υπάρχει ένα ενιαίο μητρώο κρουσμάτων» επίσης για τον εμβολιασμό ζήτησε άμεσα «μαζικούς εμβολιασμούς» ενώ υποστήριξε ότι είναι θετική η πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμών.

«Δική μας πρόταση από τις 08/01 ήταν το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις μετακινήσεις» είπε.

Για τον ρυθμό των εμβολιασμών είπε ότι είναι χαμηλός και «λειτουργεί εις βάρος της υγείας των πολιτών και της οικονομίας. Εμβόλια υπάρχουν τα οποία σε συνδυασμό με το ασφαλές άνοιγμα θα έδιναν οξυγόνο στην οικονομία και την κοινωνία. Γιατί δεν εμβολιάζετε με πιο γρήγορους ρυθμούς; Απαιτείται διαφάνεια στην σειρά εμβολιασμών».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι «θα ζήσουμε κοσμογονικές αλλαγές. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια. Χρειάζεται σχέδιο και δράσεις σε όλα τα επίπεδα και το εμβόλιο δεν αρκεί. Είναι το βαρύ πυροβολικό αλλά το πεζικό μας οι στρατιώτες είναι το προσωπικό στην πρώτη γραμμή. Δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι το ΕΣΥ. Δεν μπορεί να μείνει η κοινωνία κλειδωμένη στα σπίτια της. Κάθε λοκ ντάουν κοστίζει στην οικονομία και στις ανθρώπινες σχέσεις. Κοστίζει στην Δημοκρατία και στα δικαιώματα όλων μας. Αλλά κυρίως των πιο ευάλωτων. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το αίτημα των πολιτών να πάρει την ζωή του πίσω με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος τιμής το συμβόλαιο του Κινήματος Αλλαγής. Η αποστολή της προοδευτικής διακυβέρνησης αυτή είναι και το αίτημα που σιγοβράζει στους πολίτες που επιθυμούν μια νέα αλλαγή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook