Την επόμενη εβδομάδα με επικρατέστερη ημερομηνία στις 27 Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθεί από το κράτος η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που τον Δεκέμβριο μπήκαν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους.

Παράλληλα μέχρι τέλος Ιανουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News θα καταβληθούν τα χρήματα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Οκτώβριο και Δεκέμβριο και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο σε όσους εργαζόμενους δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

Επίσης θα πληρωθούν και οι εργαζόμενοι του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τους οποίους θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να πληρωθούν τον Δεκέμβριο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στις πληρωμές του Ιανουαρίου εντάσσεται και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσους έχουν υποβάλλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση και αφορά κυρίως καλλιτέχνες και επαγγελματίες της Τέχνης και του πολιτισμού.

Δώρο Χριστουγέννων

Το κράτος θα πιστώσει την επόμενη εβδομάδα στους λογαριασμούς των εργαζομένων που μπήκαν σε αναστολή το δώρο Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στην περίοδο 1η Δεκεμβρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ουσιαστικά ένας εργαζόμενος που μπήκε σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ.

Για παράδειγμα:

– ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό (καθαρές αποδοχές 550 ευρώ), σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο μέσα στον μήνα θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος.

– ένας εργαζόμενος με καθαρό μισθό 650 ευρώ, σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο μέσα στον μήνα θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος.

– ένας εργαζόμενος με καθαρό μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο μέσα στον μήνα θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος.

Η πληρωμή προς τους δικαιούχους – εργαζόμενους της αναλογίας του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ολοκληρώνεται αυτοματοποιημένα από τα δεδομένα που τηρούνται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», αναφορικά με τις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας εκάστου μισθωτού, τις ημέρες υπαγωγής στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τα καταβαλλόμενα για τις αντίστοιχες αιτίες ποσά οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) εκάστου μισθωτού.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται τα απολύτως αναγκαία στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για το σκοπό του ελέγχου και της πληρωμής της αναλογίας του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων- μισθωτών, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το πιστωτικό Ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, καθώς και το ΑΦΜ τους.

Ακόμη, το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση στις 22 Ιανουαρίου 2021 της υποβολής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός» για όσες επιχειρήσεις-εργοδότες δεν έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας ακολούθως, μέχρι την ίδια ημερομηνία είναι δυνατή η επανυποβολή του εν λόγω εντύπου ως ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη που έχουν εμφιλοχωρήσει κατά την αρχική δήλωση αυτού (ενδεικτικά αναφέρονται: εσφαλμένα ποσά ανά εργαζόμενο σε σχέση με τις ημέρες αναστολής και τις μεικτές αποδοχές, λανθασμένα, μη αποδεκτά ή καταργημένα ΙΒΑΝ κ.α.)

Πριν υποβληθούν οι διορθώσεις με το έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τις επιχειρήσεις- εργοδότες, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές του Δώρου Πάσχα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση και επιλέγοντας το κουμπί [Επισκόπηση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού από τις πληρωμές.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το σφάλμα που αναγράφεται είναι «ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ», για τους εργαζόμενους των οποίων τα ΑΦΜ εμφανίζονται πρέπει να συμπληρωθούν ποσά που να πληρούν τα κριτήρια υπολογισμού της επιδότησης για το Δώρο Πάσχα.

Εάν κατά την υποβολή του εντύπου δεν έχουν συμπληρωθεί τα σωστά ποσά, εμφανίζεται μήνυμα με τις ημέρες αναστολής μέχρι 30.4.2020 και τις μεικτές αποδοχές που προκύπτουν από τα υποβληθέντα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έντυπα και βάση των οποίων πραγματοποιούνται οι υπολογισμοί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook