"Στηρίζουμε τους μαχόμενους Υγειονομικούς μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα".

Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας κλιμακούμενης αντιπαράθεσης στο Ρέθυμνο με επίκεντρο το δημόσιο νοσοκομείο Ρεθύμνου και  αφορμή την επίδειξη ακραίου αυταρχισμού εκ μέρους της διοίκησης που απειλεί με ποινική δίωξη την επιστημονική διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής λόγω της άρνησης της να εισαχθούν νέοι ασθενείς σε ακόμη μία πλήρως υποστελεχωμένη μονάδα.

Ο κυνισμός και η υποκρισία της διοίκησης παραμένουν αμείωτα, έπειτα και από το κείμενο διαμαρτυρίας και των 50 γιατρών απέναντι σ' αυτούς τους χειρισμούς και συμπαράστασης στην επιστημονική διευθύντρια. Μάλιστα, οι 15 εξ αυτών δήλωσαν και παραίτηση λόγω της γενικής ανυπόφορης κατάστασης στο νοσοκομείο που γίνεται ολοένα και χειρότερη. Αυτές οι εξελίξεις παρά μόνο τυχαίες δεν είναι, ούτε οφείλονται αποκλειστικά στο επιπρόσθετο βάρος που ρίχνει στους ώμους των υγειονομικών η πανδημία του Κορωνοϊού.

Το δημόσιο νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι άκρως υποβαθμισμένο εδώ και πολλά χρόνια. Εν μέσω του δεύτερου σφοδρού κύματος της πανδημίας, έπειτα από αγώνες των μαχόμενων υγειονομικών στο Ρέθυμνο και σε όλη την χώρα, ο εξοπλισμός και οι υποδομές του νοσοκομείου ελάχιστα έχουν ενισχυθεί, ενώ και η υποστελέχωση παραμένει σταθερό πρόβλημα, με τις όποιες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και άλλου προσωπικού που έγιναν, να μην αρκούν σε καμία περίπτωση για μια ποιοτική και ολοκληρωμένη λειτουργία του νοσοκομείου. (Χαρακτηριστικά στην Παθολογική Κλινική είναι διορισμένοι μόνο δύο γιατροί, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι έξι). Σε αρκετές ειδικότητες οι γιατροί έρχονταν από άλλα μέρη της Κρήτης, μερικές μέρες την εβδομάδα, ενώ και οι υποδομές για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού ήταν ανεπαρκείς. Η υγεία της τοπικής κοινωνίας εξαρτάται δηλαδή μονάχα από την υπεράνθρωπη προσπάθεια των υγειονομικών, σε πείσμα αυτού του πλαισίου, που καλούνται να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» και τώρα βρίσκονται και κατηγορούμενοι ως «ανεύθυνοι» και «υποκινούμενοι»!

Όλα αυτά είναι η μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Αναμφισβήτητα καταρρέει η κυβερνητική αφήγηση για την διαχείριση της πανδημίας, κατάρρευση που αντικαθρεφτίζει και τη συνολική χρεοκοπία της πολιτικής της ΕΕ που ολοφάνερα φροντίζουν όχι να προστατέψουν την υγεία του λαού αλλά να τον βάλουν να πληρώσει το λογαριασμό για την κρίση, ενισχύοντας παράλληλα σε όλα τα επίπεδα το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός για την επιχορήγηση των νοσοκομείων προβλέπεται μόλις στα 1.4 δις. ευρώ περίπου. Την ίδια στιγμή  υπογράφεται το νομοσχέδιο για την πολυδιαφημισμένη τον τελευταίο καιρό αγορά των 18 πολεμικών αεροσκαφών Ραφάλ από την Γαλλία, με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και του ευρύτερου φάσματος της «εθνικής ενότητας». Οι επιλογές της κυβέρνησης και του αστικού πολιτικού συστήματος μας δείχνουν ξεκάθαρα και τις προτιμήσεις τους, που δεν είναι άλλες από την ενίσχυση του στρατού και της αστυνομίας για χάριν του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, για ΑΟΖ, εξορύξεις, και της καταστολής κάθε λαϊκής αντίδρασης ως μοναδικός δρόμος για να προχωρήσουν τα αντεργατικά-αντεκπαιδευτικά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του ελληνικού κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Χέρι χέρι με αυτή την πολιτική πάει και η διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου που επιλέγει να μεταφέρει τον «νόμο και την τάξη» εντός του ίδιου του νοσοκομείου και μαζί τους τα συστημικά ΜΜΕ που με μια επικοινωνιακή πολιτική προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στους γιατρούς με κατηγορίες περί παράνομων ανακοινώσεων και πράξεων. Παράλληλα, επιχειρείται μια τακτική να ριχτούν οι τόνοι, δήθεν για το καλό του νοσοκομείου, που δεν έχει άλλο στόχο από το να επιστρέψουν οι γιατροί κανονικά στην δουλειά τους, στην ίδια κακή κατάσταση, των εντατικοποιημένων εργασιακών συνθηκών, με υπερωρίες και άνευ αδειών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, η συμπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τοπικός Δήμος, όλοι μαζί στην ίδια γραμμή συναίνεσης και συγκάλυψης των ευθυνών τους τόσα χρόνια.

Η δικιά μας θέση είναι ξεκάθαρη.

Είμαστε μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς και δίπλα σε ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας που παλεύουν για να είναι η υγεία πραγματικά δημόσιο αγαθό. Αντιστεκόμαστε στις πολιτικές που ρημάζουν το σύστημα υγείας, ποινικοποιούν τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, στοχοποιούν όποιον/α σηκώνει κεφάλι.

Αγωνιζόμαστε για υγεία, ελευθερία, ζωή με αξιοπρέπεια.

Στηρίζουμε τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου και όλης της χώρας.

Κάτω οι πειθαρχικές διώξεις του μαχόμενου υγειονομικού προσωπικού.

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους για δημόσια δωρεάν υγεία, ενίσχυση του νοσοκομείου, πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καμία υποχώρηση έναντι των απειλών και των εκβιασμών της διοίκησης (και των λοιπών) μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα!


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook