Ο μετεωρολόγος, Μιχάλης Καρακατσάνης μίλησε στο Flashnews.gr μας για τις αλλαγές του καιρού και τις αλκυονίδες μέρες που έχουμε τις τελευταίες ημέρες, καθώς και που οφείλεται αυτό το φαινόμενο.

O κ. Καρακατσάνης ανέφερε:
“Από τις αρχές της εβδομάδας, αυτό που ζούμε δεν είναι κάτι αφύσικο. Δεδομένου ότι διανύουμε μία περίοδο των αλκυονίδων ημερών, συνεπέστατα σε ημερολογιακές ημέρες. Θυμόμαστε και άλλες χρονιές με πολύ ξηρασία και απουσία έντονων βροχών. Φέτος, για το νησί μας ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος ήταν πλούσιοι υδρολογικά. Είχαμε αρκετές βροχές, για παράδειγμα στην περιοχή της Χερσονήσου είχαμε έντονο καιρικό φαινόμενο και σε αυτό πρέπει να προβληματιστούμε αρκετά. Στις 15 Φεβρουαρίου φαίνεται κάτι να αλλάζει αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα. Επίσης, φέτος υπήρχε απουσία χιονοπτώσεων στα ορεινά και αυτό μας προβληματίζει για την συνέχεια του χειμώνα. Ένας αδιάφορος καιρικά χειμώνας έτσι όπως εξελίσσεται. Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα έχει έντονη χιονόπτωση, κάτι που είχε να γίνει αρκετά χρόνια. Όταν στην κεντρική και βορειοδυτική Ευρώπη ο καιρός είναι ιδιαίτερη βαρύς, τα νοτιοανατολικά τμήματα της Ευρώπης απολαμβάνουν ένα ήπιο καιρό.”

 

Και πρόσθεσε: “Αυτό που ζήσαμε με τις βίαιες βροχοπτώσεις το διάστημα Οκτώβριος-Νοέμβριος στο νησί μας είναι ξεκάθαρα συνέπειες κλιματικής αλλαγής. Η βιαιότητα και το σύντομο των επεισοδίων που είχαμε σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλημμυρικά και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Αυτό που ζούμε αυτή την περίοδο, τις καλές καιρικές συνθήκες για την εποχή είναι σύνηθες και μπορούμε να το εντάξουμε στην περίοδο των αλκυονίδων ημερών.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook