Ο Υφυπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος προσκλήθηκε να επισκεφθεί τα Χανιά για να ενημερωθούν οι πολίτες

Τελευταία ενημέρωση 18:55

Τα προβλήματα και οι εύλογες ανησυχίες των πολιτών αναφορικά με την ανάρτηση του Δασικού Χάρτη για την Π.Ε. Χανίων συζητήθηκαν σήμερα το μεσημέρι σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υφυπουργού Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά, της Βουλευτή Χανίων  κ. Ν. Μπακογιάννη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Ν. Καλογερή, του Γενικού Δ/ντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ε. Γκουντούφα, της Δ/ντριας Δασών Χανίων κ. Π. Σκλαβάκη και στελεχών του ΥΠΕΝ με αντικείμενο τα ζητήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Π.Ε. Χανίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Χανίων “η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη και στόχο είχε να υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πρώτη εικόνα και τα ερωτήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση αυτή που περιλαμβάνει το σύνολο της Π.Ε. Χανίων. 

Ο κ. Καλογερής ενημέρωσε για  τα κυρίαρχα ερωτήματα των πολιτών και τα ειδικά ζητήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή μας και ζήτησε ενημέρωση από τον Υπουργό και τους συνεργάτες του. 

Ανάμεσα στα θέματα που έθιξε ο κ. Καλογερής είναι αυτά που αφορούν σε εκτάσεις που φέρονται ως δάση ή δασικές και αποτελούν βοσκότοπους, στα ζητήματα που προκύπτουν στους ιδιοκτήτες εκτάσεων που φέρονται ως δάση ή δασικές στις αεροφωτογραφίες παλαιότερης λήψης ενώ μεταγενέστερα και σήμερα αποτελούν αγροτικές εκτάσεις, καθώς και  στην ανισότητα που υπάρχει στις χορτολιβαδικές εκτάσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες που εξέδωσαν οικοδομική άδεια στο παρελθόν και σε αυτούς που δεν το έκαναν. 

Ειδικότερα όσον αφορά στους βοσκότοπους, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το πολύ υψηλό κόστος που θα πρέπει να πληρωθεί από τους κτηνοτρόφους για την υποβολή αντιρρήσεων δεδομένου ότι στο νομό Χανίων αυτές οι εκτάσεις είναι συνήθως πολύ μεγάλες.

Κοινός τόπος όλων είναι ότι οι δασικοί χάρτες είναι ένα απαραίτητο εργαλείο το οποίο θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πολύ νωρίτερα, ενώ επιβεβαιώθηκε από τον κ. Υφυπουργό ότι προετοιμάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο εγχείρημα. 

Μετά από ανταλλαγή απόψεων και πληροφόρησης  συμφωνήθηκε ότι είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο και με δεδομένους τους περιορισμούς της πανδημίας, κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί και η Δ/νση Δασών Χανίων. 

Η κ. Μπακογιάννη πρότεινε στον κ. Υφυπουργό και το επιτελείο του να επισκεφθούν  τα Χανιά μέσα τον επόμενο μήνα και να παραθέσουν Συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των πολιτών, πρόταση την οποία αποδέχθηκε με χαρά.”

Ντόρα Μπακογιάννη: Οι δασικοί χάρτες δεν έχουν καμία επίπτωση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς

Για το ίδιο θέμα η Βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Σήμερα, με τον υφυπουργό περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, , τον γενικό διευθυντή Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου, κ. Γκουντούφα, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Καλογερή, και την Δασάρχη Χανίων, κ. Σκλαβάκη, είχαμε μια πολύ αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση για την υλοποίηση του μεγάλου έργου Δασικών Χαρτών. Επίσης συζητήσαμε για προβλήματα που έχουν ανακύψει στην Κρήτη και το Νομό Χανίων.⠀

Το έργο των δασικών χαρτών είναι ένα σημαντικό και αναγκαίο έργο, άμεσα συνυφασμένο με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι οι δασικοί χάρτες δεν έχουν καμία επίπτωση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά εφάπτονται αποκλειστικά με τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων. Η χρήση των εκτάσεων είναι κάτι που κατοχυρώνεται, ενώ o χαρακτήρας χορτολιβαδικής ή δασικής έκτασης δεν απαγορεύει de facto την χρήση της έκτασης. Σε κάθε περίπτωση όλα τα λάθη που έχουν γίνει θα διορθωθούν.⠀

Το υπουργείο έχει προχωρήσει, με νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σε σημαντικό έργο που θα επιλύσει εκκρεμότητες και θα ξεκαθαρίσει ζητήματα, μεταξύ άλλων και των χορτολιβαδικών εκτάσεων. Ήδη υπάρχει σχετική εφαρμογή για την εύκολη και άμεση δήλωση του χαρακτήρα των εκτάσεων, ενώ θα υπάρξουν και σημεία στήριξης πολιτών.⠀

Τόσο ο υπουργός κ. Αμυράς, όσο και ο γενικός διευθυντής κ. Γκουντούφας, αποδέχθηκαν την πρόσκληση μου να έρθουν στα Χανιά αρχές του επόμενου μήνα, για να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία ως προς τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και να ακούσουν τους προβληματισμούς των πολιτών.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook