Τι αναφέρει το ομόφωνο ψήφισμα του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτη

Την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και  Ερευνητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης συνεδρίασε έκτακτα και με πλήρη απαρτία, σύμφωνα με το Άρθρο 12 του Καταστατικού του Συλλόγου, με μοναδικό θέμα Ημερήσιας  Διάταξης:  Αξιοποίηση των κτιρίων Πρώην Μεραρχίας Κρητών και Πρώην Φυλακών – Στρατώνων στον λόφο Καστέλι 

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

Για την αξιοποίηση των κτιρίων Πρώην Μεραρχίας Κρητών και Πρώην Φυλακών – Στρατώνων στον λόφο Καστέλι 

Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και ως μέλη της τοπικής  κοινωνίας των Χανίων, παρακολουθούμε τα δημοσιεύματα που έχουν εμφανιστεί στον τοπικό τύπο τα τελευταία τριάμισι χρόνια, για την αξιοποίηση των τριών κτιρίων, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, στον λόφο Καστέλι. Δημοσιεύματα τα οποία εμφανίστηκαν χρονικά μετά τη γνωστοποίηση των  πρωτοβουλιών, τις οποίες το Πολυτεχνείο Κρήτης έλαβε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, με πλήρη ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας το 2017, και με αποφάσεις των αρμόδιων  συλλογικών οργάνων του το 2017 και το 2020. Θυμίζουμε όμως ότι μέχρι το 2017, και ενώ το ένα από τα τρία κτίρια τελούσε υπό κατάληψη ήδη από το καλοκαίρι του 2004, δεν είχε υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον για την τύχη του. 

Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των  Μνημείων στον Λόφο Καστέλι» στην οποία γίνεται λόγος για «μικρή ομάδα του Πολυτεχνείου που προώθησε την εκμίσθωση των κτηρίων-μνημείων», κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι ο  συγκεκριμένος ισχυρισμός όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά ουσιαστικά υποτιμά την ακαδημαϊκή μας κοινότητα και τα συλλογικά όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα οποία με αποφάσεις και ανακοινώσεις τους είχαν ενημερωθεί αναλυτικά και είχαν ταχθεί δημόσια υπέρ της σχεδιαζόμενης αξιοποίησης, τονίζοντας τα σημαντικά οφέλη που θα έχει τόσο για το  Ίδρυμα, όσο και για την τοπική κοινωνία. 

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης για τη σχεδιαζόμενη αξιοποίηση υπερψηφίστηκε από τη Σύγκλητο τον Αύγουστο του 2017, ενώ η απόφαση της σημερινής Διοίκησης για συνέχιση της αξιοποίησης υπερψηφίστηκε από τη Σύγκλητο τον Ιούλιο του 2020.  Υπέρ των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αξιοποίηση των  κτιρίων τάχθηκε, εξ αρχής και δημόσια, από το 2017 και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και  Ερευνητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, με ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης  στις 22/5/2017. Στο ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση είχε αναφερθεί στα επιστημονικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη της αξιοποίησης, με άμεσους αποδέκτες τους φοιτητές του  Ιδρύματος αλλά και την τοπική κοινωνία (ανάδειξη της συνοικίας Καστέλι, ανοιχτός  προσπελάσιμος χώρος για τους δημότες των Χανίων και τους επισκέπτες της Πόλης, δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας). 

Σήμερα, δοθείσης της ευκαιρίας, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και  Ερευνητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, επαναβεβαιώνουμε όσα αναφέρονταν στο  ανωτέρω ψήφισμα, ήτοι: 

  • Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθεί η περιουσία του Πολυτεχνείου Κρήτης στο σύνολό της. 
  • Kρίνουμε ότι η απόφαση των θεσμικών οργάνων του Ιδρύματος να αξιοποιήσει τα  συγκεκριμένα ακίνητά του αποτελεί πλήρες δικαίωμα και υποχρέωσή τους. 
  • Tονίζουμε το καθήκον του Ιδρύματος να συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού ρόλου των ακινήτων του στο κέντρο των Χανίων. 
  • Eκτιμάμε ότι το παρόν σχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της  επιτυχούς εκπαιδευτικής/ερευνητικής πορείας του. 
  • Στηρίζουμε τις ενέργειες της Διοίκησης και των θεσμικών οργάνων του Πολυτεχνείου  Κρήτης για προσέλκυση πόρων προς όφελος του Ιδρύματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook