Οι διαφορές μεταξύ της Π.Ε. Ηρακλείου και των άλλων Π.Ε. –  Δημοσιεύθηκε η νέα απόφαση στο ΦΕΚ

Τελευταία ενημέρωση 8:55

Σε εφαρμογή τέθηκαν από τις 6 το πρωί τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, με την κατανομή των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας σε επίπεδο «Αυξημένου κινδύνου» (κόκκινο) και «Πολύ αυξημένου κινδύνου» (βαθύ κόκκινο).

Με βάση την απόφαση στην Κρήτη η Π.Ε. Ηρακλείου και μέχρι τις 16 Μαρτίου εντάσσεται στην κατηγορία «Πολύ αυξημένου κινδύνου», ενώ Χανιά – Ρέθυμνο – Λασίθι στην κατηγορία «Αυξημένου κινδύνου».

Στην πράξη και συνοπτικά, αυτό σημαίνει τα εξης:

Στην Π.Ε. Ηρακλείου 

  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία  από τις 19.00 εως τις 06.00 το πρωί.
  • Όλα τα σχολεία κλειστά με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
  • Αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Στις Π.Ε. Χανίων – Ρεθύμνου – Λασιθίου

  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 21:00 έως τις 5:00
  • Δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες. Κλειστά τα Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση.
  • Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών
  • Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away
  • Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.

Τα SMS στο 13033

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς: 

  • Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, θα ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
  • Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση θα αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
  • Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Περαιτέρω διευκρινίσεων  θα δοθούν μέσω του ΦΕΚ η δημοσίευση του οποίου αναμένεται.

Ο αθλητισμός

Στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο», αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Super League 1, Super League 2, Basket League 1 Ανδρών και Volley League Α1 Ανδρών, όπως και τα ομαδικά αθλήματα που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ

Δείτε εδώ τον χάρτη της χώρας και τα μέτρα που ισχύουν αναλυτικά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook