Στη σχετική επιστολή γίνεται αναφορά στη συνεισφορά των δύο πραγμάτων στην προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς και στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από τον τουριστικό τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης για ένταξη σε αυτά.

Παράταση δύο μηνών για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα προγράμματα «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», και «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16 ζητάει με παρέμβασή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφειράκης.

Τονίζεται επίσης η δυσκολία, μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση προσφορών και έκδοσης αδειών, λόγω των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης που κάνουν ακόμη πιο χρονοβόρα τη διαδικασία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων, αλλά και στον κίνδυνο να χαθούν σημαντικά για την αγορά κονδύλια.

Αναλυτικά, ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρει στην επιστολή του:

 «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Οι προκηρύξεις των καθεστώτων “Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων”, και “Γενική Επιχειρηματικότητα” του Αναπτυξιακού Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που είναι σε ισχύ, αποτελούν μια πολύ σημαντική παρέμβαση για στήριξη στις επιχειρήσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχει πολύ αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, μιας και αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ανοιχτή κάποια αντίστοιχη πρόσκληση. Ωστόσο, στο Επιμελητήριο μας το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες προβληματισμών σε σχέση με την προθεσμία της 31ης Μαρτίου 2021. 

Είναι πολλά τα αιτήματα των επιχειρήσεων που επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τις επενδυτικές τους προτάσεις παρά τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά (έλλειψη ρευστότητας, αδυναμία πρόσβασης σε δανειακά κεφάλαια, οι περιορισμοί των μετακινήσεων που πολλαπλασιάζουν τον χρόνο ολοκλήρωσης της κάθε μελέτης που απαιτείται ώστε τα επενδυτικά σχέδια να ετοιμαστούν για να κατατεθούν προς υπαγωγή κλπ). Επιπρόσθετα, είναι δυσχερέστατη, λόγω των περιοριστικών μέτρων, η συλλογή και επεξεργασία προσφορών για τον εξοπλισμό, ο χρόνος έκδοσης αδειών κοκ.

Δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα από το χώρο του τουρισμού και της μεταποίησης είναι σε διαδικασία σύνταξης των επενδυτικών τους σχεδίων, τα οποία δύσκολα θα προλάβουν να κατατεθούν (μεσούσης της πανδημίας), προτείνουμε όπως εξετάσετε την παράταση προθεσμιών υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16 κατά δύο (2) μήνες ακόμη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους και δεν θα χαθούν σημαντικά για την αγορά κονδύλια. 

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.»


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook