Άνοιξε ξανά η Διώρυγα του Σουέζ προκειμένου να περάσει το κομβόι των πλοίων που περιμένει με το Ever Given να έχει τραβηχτεί σε τεχνητή λίμνη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάταστασή του. Αποζημιώσεις θα ζητήσει το Κάιρο. 

Πάνω από τρεις μέρες θα χρειαστούν ώστε τα πλοία που είχαν εγκλωβιστεί ,λόγω της προσάραξης του γιγαντιαίου Ever Given, στη Διώρυγα του Σουέζ να περάσουν και να συνεχίσουν την πορεία τους. 

Και από τις δύο πλευρές της Διώρυγας περιμένουν συνολικά «κολλημένα» 113 πλοία ενώ η «ουρά» που περιμένει να μπει προκειμένου να περάσει φτάνει τα 460 πλοία.  

Το Ever Given έχει μετακινηθεί σε μια τεχνητή λίμνη προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να εντοπιστούν τυχόν βλάβες αν και εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές.

Το Κάιρο θα ζητήσει αποζημιώσεις

Το Κάιρο θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του γιγαντιαίου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, που απέκλεισε επί σχεδόν μια εβδομάδα τη διέλευση της Διώρυγας του Σουέζ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

«Θα απαιτήσουμε αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για όλες τις συνέπειες από την ακινητοποίηση του πλοίου, για την χρήση όλων των ρυμουλκών, θα απαιτήσουμε το πλήρες κόστος», τόνισε ο βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου σε θέματα ανάπτυξης λιμένων και της Διώρυγας του Σουέζ.

Παράλληλα επέρριψε την ευθύνη του περιστατικού στον καπετάνιο του πλοίου.

«Αυτό που συνέβη ήταν ευθύνη του καπετάνιου, το κανάλι μας είναι ασφαλές», σημείωσε.

Η προσάραξη του Ever Given από την περασμένη Τρίτη μέχρι νωρίτερα σήμερα, όταν και ολοκληρώθηκε η επιχείρηση αποκόλλησής του επιτρέποντας ξανά τη διέλευση της Διώρυγας, προκάλεσε τεράστια προβλήματα και ένα μποτιλιάρισμα τουλάχιστον 400 πλοίων, τα οποία περίμεναν σήμερα να μπορέσουν να διασχίσουν αυτή την σημαντική οδό για το θαλάσσιο εμπόριο που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο.

Ο Αιγύπτιος ναύαρχος τόνισε πως η Αίγυπτος δεν πρόκειται να κάνει κατασκευαστικές αλλαγές στην Διώρυγα.

«…το κανάλι είναι απολύτως ασφαλές, όλα τα πλοία το διασχίζουν χωρίς προβλήματα, αν κάτι συμβεί, είναι πολύ σπάνιο», συμπλήρωσε.

«Περιμένουμε να μας φωνάξουν»

Στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε ο Ιωσήφ Κοντορίνης, ο οποίος περιμένει να περάσει τη Διώρυγα του Σουέζ.

«Περιμένουμε να μας φωνάξουν», είπε βρισκόμενος στην πλευρά της Μεσογείου και χαρακτηρίζοντας «καλό» το ότι άνοιξε η Διώρυγα, υπολόγισε ότι εκεί βρίσκονται 164 εγκλωβισμένα πλοία.

Όσο αφορά στα αίτια του προβλήματος που προκλήθηκε με το Ever Given, τόνισε ότι «πάντα υπάρχουν πλοηγοί, δεν είναι μόνο ο καπετάνιος».

Ο Έλληνας καπετάνιος, ένας από τους δεκάδες Έλληνες που βρίσκονται στο σημείο, έφτασε εκεί στις 28 του μήνα και εκτιμά ότι θα φύγει «αν όχι σήμερα, τουλάχιστον αύριο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook