Διαφωνίες και αμφιβολίες εξέφρασαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι πάνω στο θέμα

Κατά πλειοψηφία πέρασε το θέμα που αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2022-2025 του υποτομέα των ΟΤΑ, καθώς υπήρξαν αρκετές διχογνωμίες στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

Εισηγητής του θέματος ήταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τάσος Αλόγλου ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται για μία υποχρέωση των δήμων που προκύπτει από το κράτος για να κάνει τον δικό του προγραμματισμό, στηρίζεται σε διαδικασίες και τύπους που ορίζονται από το κράτος».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αποστολάκης, ανέφερε ότι «πρόκειται περί εκτιμήσεων μας δίνεται μια ευκαιρία επειδή μιλάμε για ένα πενταετές πρόγραμμα ένα πλάνο για την εξέλιξη των οικονομιών του δήμου. Καταγράφεται μία μικρή απορροφητικότητα από πόρους και κεφάλαια της ευρωπαϊκής ένωσης, η κατεύθυνση και από την ΚΕΔΕ είναι να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ από εκεί και χρειάζεται να υπάρχουν ώριμες μελέτες. Ο δήμος χανίων έχει διάφορα προβλήματα, λόγω συνενώσεων κλπ νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία συνεχώς να μπορούμε να αντλούμε χώρους από αυτά τα προγράμματα. Θα ήταν μία ευκαιρία σήμερα επιγραμματικά μέσα σε μία διετία τα έργα που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα, για να ξέρουμε πώς κάνουμε ένταξη και χρήση των προγραμμάτων για να μη χάνονται πόροι».

Ο κ. Αλόγλου, απαντώντας στον κ. Αποστολάκη υπογράμμισε ότι «δεν απεικονίζουν τα νούμερα αυτά προβλέψεις της δικής μας υπηρεσίας, αλλά πατάμε σε αυτά τα νούμερα για να βγουν τα νούμερα των μελλοντικών χρόνων, μη συνδέετε επενδυτικά σχέδια με αυτά τα νούμερα. Για το πρόγραμμα Τρίτσης, θέλω να πω ότι ο δήμος χανίων είναι στην ευχάριστη θέση να έχει καταθέσει σχεδόν σε όλες τις δράσεις του «Αντώνη Τρίτσης» προτάσεις, οι προτάσεις μας θα φτάσουν περίπου τα 30.000.000 ευρώ για ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης». Ο δήμος χανιών έχει διεύθυνση εκμετάλλευσης αυτών των προγραμμάτων και στο σύνολο των δυνατοτήτων έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Τρίτσης».

Η Νάνσυ Αγγελάκη, αναφερόμενη στον κ. Αλόγλου δήλωσε «είπατε κ. Αλόγλου ότι είναι μία τυπική διαδικασία, πέραν των χρηματοικονομικών εργαλείων να εκμεταλλευτεί τα δύο τελευταία χρόνια, όλα αυτά τα ταμειακά υπόλοιπα που βλέπουμε πρέπει να τα αφήσουμε εκεί».

«Αυτό που απεικονίζει ο συγκεκριμένος πίνακας είναι πραγματικά έσοδα μείον πραγματικά έξοδα και εκεί πατάμε. Ο συγκεκριμένος πίνακας παίρνει τα ταμειακά διαθέσιμα και τα αποτυπώνει βάσει ενός τύπου μελλοντικά. Δηλαδή που θα κινηθούν τα επόμενα χρόνια», απάντησε ο κ. Αλόγλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Σαρρής εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, έθεσε ένα ερώτημα προς τον κ. Αλόγλου, σχετικά με την χρηματοδότηση που έχουν σήμερα οι δήμοι από την πολιτεία σε σχέση με αυτές που είχαμε πριν τα μνημόνια, θέλοντας να μάθει ποια είναι τα ποσά.

Ο κ. Αλόγλου, τόνισε ότι «συγκριτικά δε γνωρίζω το 2010 ή το 2015 το ύψος των ΚΑΠ, οι ΚΑΠ οι οποίες μηνιαία δέχεται ο δήμος είναι λίγο λιγότερο από 1 εκ. ευρώ, σαφώς είναι ένα πάγιο αίτημα των δήμων η αύξηση των ΚΑΠ (κεντρικών αυτοτελών πόρων)». Ο κ. Λουτσέτης, στάθηκε στην σχετική υπουργική απόφαση την οποία και ανέγνωσε. «Η υπουργική απόφαση λέει 19/02/2021 για τους ΟΤΑ ότι τα έτη 2022-2023 είναι δεσμευτικοί».

Από την πλευρά του ο κ. Αλόγλου, υπογράμμισε ότι «οποιεσδήποτε αποκλίσεις που βγουν από τους τύπους θα πρέπει να δικαιολογηθούν, οι μεγάλες αποκλίσεις πρέπει να αιτιολογηθούν που έχουν προέλθει».

Παράλληλα, η κ. Αγγελάκη, ανέφερε ότι «εμείς θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι δεσμευτική και όχι τυπική όπως ειπώθηκε και δηλώνουμε παρόντες», ενώ με την κ. Αγγελάκη συμφώνησε και ο κ. Βάμβουκας.

Η παράταξη του κ. Σαρρή απείχε από την ψηφοφορία, η παράταξη του κ. Βουρλάκη καταψήφισε όπως και του κ. Ρίζου, συνεπώς το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Τέλος, ο κ. Αλόγλου μετά την ψηφοφορία, διάβασε την οδηγία σύνταξης από το υπουργείο εσωτερικών. Τονίζοντας ότι «οι ΟΤΑ είναι υποτομέας της σύνταξης του μεσοπρόθεσμου, εξ’ αρχής επισημαίνεται ότι τα ποσά των δεσμεύσεων που θα καταγραφούν στους πίνακες δεν δεσμεύουν τους φορείς του υποτομέα των ΟΤΑ κατά την κατάρτιση των προϋπολογισμών των επόμενων οικονομικών ετών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook