Η υπερβολική χρήση αυτών των skincare συστατικών μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην επιδερμίδα.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει “επικίνδυνα” ενεργά συστατικά. Υπάρχουν όμως συστατικά, τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή στη χρήση τους. Τρανό παράδειγμα η πανίσχυρη ρετινόλη, η οποία όμως καθώς έχει αρκετές παρενέργειες χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση της. Ακολουθούν τα συστατικά, στα οποία το “μέτρον άριστον” αποτελεί σίγουρα τον χρυσό κανόνα:

Ρετινόλη

Η ρετινόλη, η ενεργή µορφή της βιταµίνης Α θεωρείται το gold standard στην αντιγήρανση: Αφού απορροφηθεί από τον οργανισµό, µετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνει ελαφριά απολέπιση. Έτσι με τον καιρό οι ρυτίδες λειαίνονται, οι δυσχρωμίες μειώνονται και το δέρµα δείχνει πιο ενυδατωµένο και λαµπερό.

Η χρήση της ρετινόλης ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς έχει πολλές παρενέργειες, όπως ξηρότητα, ξεφλούδισμα και ερεθισμούς. Η χρήση θα πρέπει να ξεκινά σε χαμηλό ποσοστό και με λίγες φορές την εβδομάδα, προκειμένου η επιδερμίδα να μπορεί να τη συνηθίζει και σταδιακά να μην εμφανίζει τις εν λόγω παρενέργειες.

Ενεργός Άνθρακας

Αποτελεί ένα ιδιαίτερα αγαπητό συστατικό κυρίως σε προϊόντα για λιπαρές ή ακνεϊκές επιδερμίδες, σε μάσκες, scrub, κρέμες και σαπούνια για βαθύ καθαρισμό, απολέπιση και αποτοξίνωση. Ο ενεργός άνθρακας λειτουργεί σαν μαγνήτης που παγιδεύει και απορροφά τους περιβαλλοντικούς ρύπους, το σμήγμα, τα μικροσωματίδια, τις τοξίνες και τα κατάλοιπα του μακιγιάζ από την επιφάνεια της επιδερμίδας 200 φορές πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλο συστατικό καθαρισμού. Επιπλέον, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, καταπραΰνει τους ερεθισμούς και προλαμβάνει τα σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Είναι πολύ σημαντικό να τηρείται ο χρόνος εφαρμογής της μάσκας με ενεργό άνθρακα, που αναγράφεται στη συσκευασία, και να αποφεύγεται η χρήση πάνω από μία φορά την εβδομάδα, διότι μπορεί να προκαλέσει έντονη αφυδάτωση της επιδερμίδας. 

AHA

Τα άλφα υδροξυοξέα, όπως το γλυκολικό και το γαλακτικό, όντας διάσημα για τις απολεπιστικές τους ικανότητες, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, κάνοντάς την έτσι πιο λεία και λαμπερή. 

Η χρήση τους ωστόσο θα πρέπει να περιορίζεται σε 1-2 φορές την εβδομάδα, καθώς διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία, αλλά και λέπτυνση και σταδιακή ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας, απογυμνώνοντάς τη από τα φυσικά της έλαια και επιταγχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης. 

Άργιλος

Το ταπεινό αυτό ορυκτό διεισδύει βαθιά στους πόρους του δέρματος απορροφώντας τους ρύπους, αποτοξινώνει, επουλώνει πληγές, ανανεώνει τους ιστούς, εξουδετερώνει τα βακτήρια και δρα ενάντια στη γήρανση.  Η ενσωμάτωση του σε καλλυντικά προϊόντα και κυρίως μάσκες ομορφιάς ξεκίνησε από τις Νεοϋορκέζες και τις celebrities του Hollywood, ενώ στην Ευρώπη πρωτοπόρες στη χρήση του είναι  οι Λονδρέζες. 

Η υπερβολική χρήση τους ωστόσο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την επιδερμίδα. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση προϊόντων με άργιλο πάνω από μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στην επιδερμίδα, αλλά και να διαταράξει την ισορροπία του επιδερμικού φραγμού.

harpersbazaar.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook