Σκληρή κριτική για την προσπάθεια του Δήμου Χανίων να «καρπωθεί» την προσπάθεια άλλων 

Το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στα Χανιά ένα ακόμη διήμερο στειρώσεων αδέσποτων ζώων το οποίο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία  του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων «Η προστασία των ζώων».

Παράλληλα, ο σύλλογος ασκεί δριμεία κριτική στον Δήμο Χανίων για προσπάθεια «οικειοποίησης» της δράσης ενώ – μέχρι τώρα – δεν  προωθεί ουσιαστικά δράσεις για την μείωση των αδέσποτων ζώων.

Τις στειρώσεις των αδέσποτων έκανε η κτηνίατρος  Julia Anna Ricken μέλος της οργάνωσης Arche Noah Kreta e.V, ενώ στην ανακοίνωση του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων αναφέρονται και τα εξής:

« Ευχαριστούμε θερμά τον κτηνίατρο κ. Λευτέρη Χατζηδάκη, ο οποίος για άλλη μια φορά διέθεσε αφιλοκερδώς το κτηνιατρείο του για τον σκοπό αυτό, επιβλέποντας παράλληλα την όλη διαδικασία, καθώς και την συνεργάτιδά του κ. Κωνσταντίνα Καστρινάκη, η οποία φρόντισε τα ζώα που χειρουργήθηκαν. Τον χώρο επισκέφθηκε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων, για να επιβεβαιώσει τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Το κόστος των αναλωσίμων θα καλυφθεί από δωρεές φίλων και μελών του συλλόγου, τα μέλη του συλλόγου μας φρόντισαν για τα γεύματα των κτηνιάτρων, ενώ η διαμονή τους ήταν μια ευγενική χορηγία του ξενοδοχείου MOSAIC επί της οδού Μυλωνογιάννη αρ. 81. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, οι οποίοι ακούραστα εργάσθηκαν για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Στην πόλη των χιλιάδων αδέσποτων ζώων, ο αριθμός των οποίων τείνει να γίνει ανεξέλεγκτος, θα περίμενε κανείς ότι ο Δήμος Χανίων ως αρμόδιος, θα έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει μια συνεχή ροή στειρώσεων, καλώντας και φιλοξενώντας κάθε μήνα τους κτηνιάτρους - μέλη της Arche Noah Kreta e.V. στο δημοτικό κτηνιατρείο, σύμφωνα με την με αριθμό 1714/75275/6.7.2015 εγκύκλιο του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Διαδικασία παραχώρησης και απαιτούμενες προδιαγραφές των χώρων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παραχωρούνται σε εθελοντές κτηνιάτρους, για την πραγματοποίηση στειρώσεων, σήμανσης και καταγραφής αδέσποτων ζώων συντροφιάς (ΦΕΚ Β' 1489/16-07-2015)».

Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα, όχι μόνο παραμένει το Δημοτικό Κτηνιατρείο κλειστό, καθώς ο Δήμος δεν προσφέρει έναν αξιοπρεπή μισθό για να προσλάβει κτηνίατρο, αλλά υπάρχει και σταθερή άρνηση στην αξιοποίηση της παραπάνω εγκυκλίου, με την οποία θα υποδεχόμασταν τουλάχιστον τους εθελοντές κτηνιάτρους, με σκοπό την υλοποίηση εκατοντάδων στειρώσεων κάθε χρόνο, με ελάχιστο κόστος και με απώτατο στόχο έναν δήμο χωρίς αδέσποτα ζώα.

Δεν μπορούμε να μην θίξουμε και το παράδοξο που ζήσαμε, ότι δηλαδή ενώ το «περιβάλλον» για τους συλλόγους των εθελοντών και για τα προγράμματα αυτά των στειρώσεων δεν είναι φιλόξενο στον Δήμο Χανίων, αυτή την φορά ο Δήμος έσπευσε με δελτίο τύπου να οικειοποιηθεί την δράση αυτή. Ας ελπίσουμε ότι η κίνηση αυτή σημαίνει ότι θα παύσουν τα εμπόδια και οι «τρικλοποδιές» που μας επεφύλασσαν σε αντίστοιχες δράσεις μέχρι σήμερα.

Είναι πρόσφατη εξάλλου και η δυσάρεστη αποκάλυψη της επιστολής που απέστειλε ο Δήμαρχος Χανίων προς τον Πρωθυπουργό, χωρίς να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, προτείνοντας την κατάργηση της Πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης των  Αδέσποτων Ζώων αλλά και τον μόνιμο εγκλεισμό των αδέσποτων στα κυνοκομεία, προτάσεις που μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω, σε μια εποχή που κεντρικά στην Κυβέρνηση γίνεται έντονη συζήτηση για την εισαγωγή προς ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου με γνώμονα τον σεβασμό και την προστασία των ζώων.

Μέσα σε αυτόν τον παραλογισμό που ζούμε στην πόλη μας, είμαστε κατάκοποι από την προσπάθεια, αλλά χαρούμενοι που υλοποιήσαμε ένα ακόμα πρόγραμμα στειρώσεων, και ελπίζουμε ότι οι πόρτες και τα «αυτιά» του δημαρχείου θα ξανανοίξουν για τους εκπροσώπους μας, με στόχο την σταδιακή απομείωση (και όχι τον εγκλεισμό ή την εξαφάνιση) του αδέσποτου πληθυσμού και την καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας στους δημότες των Χανίων.

Για τον σύλλογο «η προστασία των ζώων» Έφη Τσεκμέζογλου»


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook