Τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρη Παπαδογιάννη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων της Τετάρτης (21/4). 

Κατά την διάρκεια της εν εξελίξει συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων σήμερα Τετάρτη 21/04/2021, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Απάντηση τα Χανιά μας» της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Άρης Παπαδογιάννης, προχώρησε στην παρακάτω τοποθέτηση για τρία σημαντικά ζητήματα, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου Χανίων.

Ο κ. Παπαδογιάννης αναφέρθηκε στο κόστος της δημιουργίας Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στην πλατεία 1866, για τη  στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων και για τη Δημιουργία Καταφυγίου Ζώων στο Καμπάνι Ακρωτηρίου.

Αναλυτικά:

«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες κάποιων εξελίξεων σε ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Χανίων, τα οποία  έχουν «περάσει» σε προγενέστερο χρόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί γύρω από αυτά - σε σχέση με τις εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει - καθιστούν επιτακτική την ανάγκη την επαναπροσέγγιση τους, με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών.

Πρόσφατα, μέσα από σχετική ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χανίων, άλλαξε δραματικά προς το χείριστο, το οικονομικό κόστος που αφορά την δημιουργία του «Ανοικτού Εμπορικού Κέντρου» στην Πλατεία 1866. Ένα έργο το οποίο από την αρχή στηρίξαμε, εξακολουθούμε να θέλουμε να το δούμε από σχέδιο επί χάρτου να περνάει στην πράξη, όμως οι οικονομικές αποκλίσεις που προκύπτουν αν μη τι άλλο «τρομάζουν».

Όταν το Δ.Σ.Χανίων κλήθηκε να αποφασίσει για το συγκεκριμένο έργο, το κόστος του είχε εκτιμηθεί αρχικά σε 1.100.000,00 €,  είχε δε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου το ποσό των 200.000 ευρώ, το οποίο αφορούσε την «συμμετοχή» του Δήμου Χανίων. Με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε ότι σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, το κόστος «εκτινάσσεται» στα 3.490.000,00 €!!! Το ποσό των 1.100.000,00 € αποτελεί την επιλέξιμη δαπάνη και θα διατεθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικούς Πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το ποσό των 2.390.000,00 € είναι μη επιλέξιμο προς χρηματοδότηση και θα πρέπει να διατεθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Χανίων.

Εδώ υπάρχει μια τεράστια απόκλιση πάνω στην οποίαν επιβάλλεται να συζητήσουμε. Η Δημοτική αρχή οφείλει να μας παρουσιάσει τους λόγους για τον «τριπλασιασμό» ουσιαστικά του κόστους, τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την «αστοχία» στον προϋπολογισμό της δαπάνης, αλλά και για το αν τελικά, το «ταμείο» του Δήμου Χανίων μπορεί να «σηκώσει» το πολύ μεγάλο αυτό οικονομικό βάρος, μέσα στις συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί για τα οικονομικά του Δήμου, τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και της επένδυσης στην οποία προχώρησε πρόσφατα με την αγορά του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, το οποίο επιβάρυνε έτη περεταίρω τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Χανίων.

Κύριε Δήμαρχε…

Το θέμα αυτό, επιβάλλεται να συζητηθεί εκτενώς, να αναλυθεί και γιατί όχι να επαναπροσδιοριστεί η θέση μας, αν αυτό κριθεί σκόπιμο – ωφέλιμο. Αντιλαμβανόμαστε τις «ευκαιρίες» που δίδονται μέσω των προγραμμάτων συγχρηματοδότησης ωστόσο σε καμία περίπτωση οι λύσεις αυτές, δεν θα πρέπει να θεωρούνται «πανάκια».

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο ως παράταξη είχαμε φέρει προς συζήτηση από τις 10/3/2021  αφορά τον «σχεδιασμό» της δημοτικής αρχής για το θέμα της «στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων στο κέντρο των Χανίων». Πλέον βρισκόμαστε στα τέλη Απριλίου, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν και η Δημοτική αρχή δεν έχει γνωστοποιήσει τον όποιο «σχεδιασμό» της. Οι χώροι στάθμευσης «μεταφέρονται» - σε επίπεδο σεναρίων – συζητήσεων - από την Οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στους «Ιταλικούς Στρατώνες» και σε άλλα πιθανά ή απίθανα σημεία ( η οδός Βαλαωρίτου για παράδειγμα),  χωρίς επίσημη «τοποθέτηση» από την πλευρά της επίσημης Δημοτικής αρχής. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να το δούμε συνδυαστικά  με τον σχεδιασμό που εκπονείται για την περίοδο που θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών, να λάβουν γνώση. Τολμώ να πω ότι ήδη τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και πολύ φοβάμαι ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι δυστυχώς εκ του προχείρου.

Το τρίτο θέμα για το οποίο ζητάμε ως παράταξη, να γίνει συζήτηση  αφορά την Δημιουργία Καταφυγίου Ζώων στο Καμπάνι Ακρωτηρίου. Από την αρχή, η πρόταση της Δημοτικής αρχής, συνάντησε ισχυρότατες αντιδράσεις. Επιμένετε στην ορθότητα της επιλογής σας, ακόμη και σήμερα που συντεταγμένα τα «τοπικά όργανα» του Δήμου Χανίων, τάσσονται με αποφάσεις τους, «απέναντι» σε αυτήν σας την επιλογή. Τα θέματα που μπαίνουν ξεπερνούν το στενό πλαίσιο του πως βλέπει ο Δήμος Χανίων το συγκεκριμένο «πρόβλημα» και ποια είναι η πολιτική που ακολουθεί πάνω σε αυτό. Για εμάς το όλο ζήτημα, φέρνει στο «φως» τη γενικότερη λειτουργία των οργάνων του Δήμου. Πως δηλαδή από τη μια ζητάμε τα «τοπικά» όργανα να έχουν φωνή, ζητάμε και διεκδικούμε νομοθετικά την εκλογική τους αυτονομία προκειμένου να ενδυναμωθεί ουσιαστικά ο «θεσμός» και από την άλλη, όταν αυτά τα όργανα λαμβάνουν αποφάσεις - ομόφωνες στοιχείο που τους προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία -  η δημοτική αρχή, να μην τις λαμβάνει υπόψιν της. Μπαίνουν σοβαρά ζητήματα για την λειτουργία του Δήμου Χανίων και θα πρέπει - επαναλαμβάνω - να τα δούμε, όλοι μαζί».   


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook