Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας υπέβαλε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Είχε προηγηθεί η έγκριση από την ιταλική Βουλή του νόμου οικονομικής σταθερότητας που περιέχει πολλές από τις παρεμβάσεις που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να περιοριστεί η επέκταση της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έκανε δεκτή την παραίτηση Μπερλουσκόνι.

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ρώμης για να πανηγυρίσουν την αποχώρηση του «Καβαλιέρε» από την εξουσία. Πιθανή θεωρείται η συγκρότηση κυβέρνησης υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι.

Ο Μπερλουσκόνι μετέβη νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου κατέθεσε στον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την παράιτησή του.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/11/12/article-2060637-0EC6D81800000578-477_468x333.jpgΥπέρ του νόμου οικονομικής σταθερότητας ψήφισαν 380 βουλευτές, 26 κατά και 4 διάλεξαν την αποχή. Τα μέτρα υπερψηφίστηκαν και από μεγάλο μέρος των βουλευτών της κεντροαριστεράς και της κεντρώας αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του «Καβαλιέρε».
Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Μόντι και, δεν αποκλείεται, η κυβερνητική ομάδα να παρουσιαστεί μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο.

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι ο Μάριο Μόντι επιθυμεί να συνεργασθεί με τεχνοκράτες υπουργούς, αλλά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να θέσει συγκεκριμένους όρους για τη στήριξη, από μέρους της κεντροδεξιάς, μιας νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μόντι, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/11/12/article-2060637-0EC6A89B00000578-899_468x359.jpgΠιο συγκεκριμένα, ο «Καβαλιέρε», φέρεται να αποφάσισε, μαζί με τους ιθύνοντες τους κόμματός του, "Λαός της Ελευθερίας", ότι "θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση Μόντι, μόνον αν αυτή δεν ξεπεράσει το όριο και το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που έλαβε η Ιταλία, στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Οκτωβρίου.

Κάτι που σημαίνει ότι λέει "ναι" στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και σε πιο εύκολες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά "όχι" στην επιβολή συνολικού φόρου επί των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να ζητά, επίσης, την συμμετοχή του σημερινού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα, στη νέα κυβέρνηση και επιμένει ότι η κυβερνητική θητεία του Μόντι πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της νομοθετικής περιόδου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2013.

Μετά τις αμφιταλαντεύσεις και αμφιβολίες, το μπερλουσκονικό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας», ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της ιταλικής κεντροδεξιάς, δείχνει διατεθειμένο να στηρίξει την κυβέρνηση του Ιταλού οικονομολόγου και πρώην επιτρόπου της ΕΕ, αλλά «υπό όρους», όπως να γίνει γνωστό, εκ των προτέρων, το πρόγραμμα της νέας κυβερνητικής ομάδας και να μην συμπεριληφθούν, σε αυτό, η επιβολή φόρου επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.