Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, η καταβολή του επιδόματος 534 ευρώ για τις αναστολές του μηνός Απριλίου.

Εντός των πρώτων δέκα ημερών του Μαΐου θα καταβληθεί, εκτός σοβαρού απρόοπτου, η καταβολή του επιδόματος 534 ευρώ για τις αναστολές Απριλίου.

Παράλληλα, το δώρο Πάσχα για εργαζόμενους σε αναστολή αναμένεται να πληρωθεί έως και τη Μεγάλη Τετάρτη, 28 Απριλίου.

Μάλιστα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή για κάποιο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2021 θα πληρωθούν σε δύο δόσεις:

Η πρώτη θα καταβληθεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ, για όσες μέρες βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας.

Η δεύτερη με βάση τον μισθό τους για όσο διάστημα εργάστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσες περισσότερες είναι οι ημέρες αναστολής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του δώρου που καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Νέο κριτήριο για το επίδομα 534 ευρώ

Στο εξής, μπορούν να βγαίνουν σε αναστολή και να λαμβάνουν το επίδομα 534 ευρώ μόνο εργαζόμενοι που απασχολούνται τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα.

Αλλαγές στους δικαιούχους του επιδόματος 534 ευρώ για τα αποφευχθούν στο εξής φαινόμενα καταστρατήγησης των μέτρων στήριξης για την πανδημία λαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους που βγαίνουν σε αναστολή η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εφεξής οι εργοδότες-επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ’ ελάχιστον 4 ώρες ημερησίως. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι το πεδίο της σχετικής ρύθμισης θα καταλαμβάνει όσους έχουν προσληφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021».

Ενδεικτικά, επισημαίνεται περίπτωση καφετέριας στη Θεσσαλία, που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ. Εκεί, κατά τον έλεγχο αρμόδιου κλιμακίου βρέθηκαν εγγεγραμμένοι 150 εργαζόμενοι, ενώ οι 129 από αυτούς είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης -για 4 ώρες εργασίας τον μήνα κατά μέσο όρο- και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020, όταν δηλαδή ξεκίνησε το δεύτερο lockdown.

Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook