Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος και Δήμοι αλλά και η Πυροσβεστική υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις των πολιτών 

Την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους υπενθυμίζουν ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι στους δημότες τους. Τονίζουν, δε, ότι σε διαφορετική περίπτωση ισχύουν  οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του Ν.3852/2010 (Α’87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» και οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο : «Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. 

Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα».

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι: «Με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή με πρόστιμο τιμωρείται, αν άλλη διάταξη δεν επιβάλει βαρύτερη ποινή, όποιος: α) κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς ή των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτήν βλάβη σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα και β) παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή, και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού».

Όπως σημειώνουν δήμοι, ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 η αντιπυρική περίοδος. Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά τους, υποχρεούνται να προβούν στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά σύμφωνα με την υπ. αρίθμ. 4/2012 (ΦΕΚ 1346/25-4-2012 Τεύχος ΒΆ) Πυροσβεστική Διάταξη. Επίσης, απαγορεύεται εντός αυτών το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών.

Η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος

Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το 2021, σηματοδοτεί ότι η κοινωνική εγρήγορση είναι μονόδρομος για την προστασία των δασών της χώρας μας και των ανεκτίμητων υπηρεσιών που μας παρέχουν. 

Στην πλειονότητά τους τα δάση μας είναι φυσικά, με ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική και οικονομική αξία και ως αρχέγονα στο μεγαλύτερο μέρος τους, είναι σημαντικά τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Το δάσος αποτελεί φυσική κληρονομιά, αστείρευτη φυσική πηγή ζωής και έμπνευσης, που ταυτίζεται με την ύπαρξη, την πορεία και την πρόοδό μας, στο πέρασμα των αιώνων. 

Ο άνθρωπος, ως κύριος εκμεταλλευτής και βασικός υπαίτιος της καταστροφής του, υποχρεούται να συμβάλει στη διάσωσή του για να συνεχίσει να απολαμβάνει τα πολλαπλά του ευεργετήματα. 

Το Πυροσβεστικό Σώμα, πάντα δίπλα στον πολίτη, συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους, ώστε να αποφεύγεται η έναρξη της πυρκαγιάς από αμέλεια.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες)
• Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά
• Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, γιατί ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά
• Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο
• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος
• Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας
• Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις
• Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς
• Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά
• Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά

• Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται
• Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
• Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή
• Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
 

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook