Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει.

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου έκανε αναφορά στις αναθεωρήσεις των συστάσεων για εμβολιασμούς σε Γερμανία και Βρετανία για το εμβόλιο της Astrazeneca. Στην Βρετανία, η σύσταση ήταν από 30 και άνω και «ανέβηκε» στο 40+, ενώ στην Γερμανία η σύσταση ήταν να γίνεται το εμβόλιο της Astrazeneca σε πολίτες έως 60 ετών και πλέον συστήνεται στους 18 και άνω.

Η ίδια επεσήμανε πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες στη Βρετανία για το εάν μπορεί κάποιος που εμβολιάστηκε στην πρώτη δόση με το σκεύασμα της AstraZeneca, να μπορεί να κάνει τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο (mix and match). Είπε πως είναι αισιόδοξη ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνει, ωστόσο ανέφερε πως θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες τα αποτελέσματα των ερευνών.

Για τον εμβολιασμό στα παιδια

«Κι ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών», είπε ακόμα, αναφέροντας επίσης πως διενεργούνται ήδη μελέτες για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω.

Η ίδια σημείωσε πως οι στόχοι του εμβολιασμού στα παιδιά είναι διαφορετικοί, δεδομένου πως περνούν πιο ελαφριά τη νόσο:

Αφενός θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της διασποράς στην κοινότητα, αφού τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας
Αφετέρου θα βοηθήσει να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

Όπως επεσήμανε, τα πρώτα ευρήματα των ερευνών, δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα και μάλιστα στον Καναδά ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών. «Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει. Το τείχος ανοσίας χτίζεται από τους ενηλίκους κι όσο έχουμε κενά εκεί, καλό θα είναι να δώσουμε εκεί βάση», συνέχισε.

Πότε εμβολιάζονται οι 18αρηδες

Από την πλευρά του ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους 40 έως 44 ετών. Θα ακολουθήσουν οι πλατφόρμες για τους 35 έως 39 ετών και για τους 30 έως 34 ετών. Μετά τις ομάδες αυτές, πιθανό εντός του Ιουνίου θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή για τους 18 έως 24 ετών και για τους 25 έως 29 ετών.

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει

Κατά τα άλλα, μέσα στον Μάιο αναμένουμε από την Pfizer 2,150 εκατ. δόσεις, από τη Moderna 350.000 και από την Johnson & Johnson 220.000, ενώ αναμένεται επιβεβαίωση για την παράδοση ακόμη 80.000 δόσεων.

Ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca και την απόφαση της ΕΕ να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο για το 2021, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τα σχέδια για την παρούσα χρονιά. «Αναμένουμε 7,2 εκατ. δόσεις. Όλες οι πρώτες και οι δεύτερες δόσεις είναι εξασφαλισμένες», είπε.

Ο ίδιος επεσήμανε πως σήμερα έχουν γίνει ήδη πάνω από 90.000 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει ξανά κοντά στους 110.000.

Από την πρώτη μέρα, έχουν γίνει συνολικά 3.740.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.500.00 με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 23,7% και 1.245.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 12%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook