Σημαντική η ενίσχυση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων για το φετινό καλοκαίρι – Πληροφορίες για Ρωσικό αμφίβιο μεγαθήριο – Ποιά ελικόπτερα θα είναι στην Κρήτη

Εν όψει του θέρους και καθώς έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη – Πυροσβεστικό Σώμα – και στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας επικρατεί «πυρετός» ετοιμασιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών.

Να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου στην Αυστραλία, στα τέλη Απριλίου η εταιρεία που διαχειρίζεται τα διάσημα πυροσβεστικά ελικόπτερα  Erickson Aircrane S-64 (Sicorsky) , φόρτωσε σε φορτηγό πλοίο πέντε ελικόπτερα τα οποία μεταφέρονται στην Ελλάδα προκειμένου να ενταχθούν στην εναέρια πυρόσβεση στην χώρα μας.

Ένα απο αυτά τα ελικόπτερα αναμένεται να τεθεί στην διάθεση της Πυροσβεστικής Κρήτης και θα σταθμεύει στο αεροδρόμιο Χανίων.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα αναμένονται στα τέλη Μαίου (σύμφωνα με πληροφορίες θα ενοικιασθούν 10 συνολικά) και θεωρούνται ως τα πλέον αποτελεσματικά στον περιορισμό και κατάσβεση πυρκαγιών καθώς  με πλήρωμα τριών ατόμων, μπορούν να μεταφέρουν 9 τόνους  νερού ή επιβραδυντικού υγρού, ενώ μέσω του ειδικού σωλήνα που διαθέτει μπορεί να ανεφοδιαστεί ακόμη και από μια δεξαμενή νερού, μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Το S-64 αναπτύσσει μέση ταχύτητα 170 χιλιομέτρων την ώρα και μέγιστη 200 klm/h, ενώ η δεξαμενή καυσίμων του εξασφαλίζει μέγιστο εύρος πτήσης έως 370 χιλιόμετρα.

Όμως εκτός από τα 10 Erickson Aircrane S-64, σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας  φέτος θα ενοικιάσει και 12 μεσαίου τύπου ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα Μ-8 τα οποία μεταφέρουν 5 τόνους νερού με ειδικό σάκο ο οποίος κρέμεται κάτω από το ελικόπτερο.

Εκτός του ενός S-64, σύμφωνα με πληροφορίες στην Κρήτη θα επιχειρήσει και ένα M-8 το οποίο θα σταθμεύει στο Ηράκλειο.

Να σημειωθεί πως και οι δύο αυτοί τύποι πυροσβεστικών ελικοπτέρων χρειάζονται το ελάχιστο χρόνο των 20 λεπτών προκειμένου να απογειωθούν απο την στιγμή που θα δοθεί εντολή για επέμβαση.

Σε ότι αφορά στα πυροσβεστικά αεροσκάφη, εκτός από τον στόλο των 14 Κακαντέρ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βηματοδότη», η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς στην διάρκεια επίσκεψής του στην Μόσχα τον προηγούμενο μήνα, «έκλεισε» το ρώσικο «θηρίο», ένα αμφίβιο τζετ πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου Beriev Be-200 πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υγρού

Αλλά πέραν του ρωσικού αυτού αμφίβιου «θηρίου» η Πολιτική Προστασία έκλεισε και 6 ελικοφόρα αμφίβια αεροσκάφη Air- Tractor αμερικανικής κατασκευής πολλαπλών ρόλων. Για παράδειγμα τα αεροσκάφη αυτά (που τα ονομάζουν «μίνι Καναντέρ») έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων πυροσβεστικού υλικού και μπορούν να χρησιμοποιούν και για επιτήρηση δασών σε όλη την Ελλάδα αφού διαθέτουν πέντε ώρες αυτονομία πτήσεως.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook