Μόνο από την νότια είσοδο και για μόλις δύο χιλιόμετρα

Με καθυστέρηση  για άλλη μια χρονιά, προχωρούν οι διαδικασίες για το άνοιγμα του διάσημου φαραγγιού της Σαμαριάς, το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του πρέπει να είναι ανοικτό από την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο βέβαιο είναι πως η ευθύνη για τις καθυστερήσεις δεν βαρύνει την Διεύθυνση Δασών Χανίων, αλλά διαχρονικά υπάρχει “θέμα” αφενός με τις εγκρίσεις πιστώσεων και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και αφετέρου τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την ανάθεση της λειτουργίας του φαραγγιού στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, ο οποίος…..αδυνατεί να το λειτουργήσει και έτσι – τελικά – ανατίθεται στο Δασαρχείο έστω και προσωρινά.

Μετά και την απόφαση για το άνοιγμα του τουρισμού από τις 15 Μαΐου, με απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη, από το Σάββατο 22 Μαΐου, το φαράγγι της Σαμαριάς θα μπορεί να δεχτεί επισκέπτες μόνο από την νότια είσοδο (Αγία Ρουμέλη) και μόνο για τα δύο πρώτα χιλιόμετρα.

Προς το παρόν είναι άγνωστο το πότε θα ανοίξει ολοκληρωτικά το φαράγγι, αλλά να σημειωθεί πως μόλις την Δευτέρα 17 Μαΐου υπεγράφη από την κα Κοζυράκη απόφαση για την «εκτέλεση της υπηρεσίας με τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΟΥ ΕΔΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021», προϋπολογισμού 24.107,60€ (χωρίς το ΦΠΑ), με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση λόγω του ιδιαίτερα  στενού χρονικού περιθωρίου που αφορά την έναρξη λειτουργίας του ΕΔΛΟ».

Όπως αναγράφει η απόφαση «Σύμφωνα δε με τον κανονισμό λειτουργίας του, υποχρεούται να είναι ανοικτός από 1 Μαΐου. Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο με δεδομένο ότι ο τουρισμός ξεκίνησε την 15η Μαΐου, το φαράγγι αποτελεί πόλο έλξης και προβολής της Κρήτης διεθνώς και το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών μέσω των τουριστικών γραφείων είναι πολύ μεγάλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρων υπάρχει και από Έλληνες επισκέπτες.

Εκ των ανώτερων, θεωρείται εξαιρετικά επείγουσα η άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο μονοπάτι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Χειμώνα, με στόχο την έγκαιρη και ασφαλή έναρξη λειτουργίας του. Ως αναθέτουσα και προϊσταμένη αρχή ορίζεται η Δ/νση Δασών Χανίων και ως Διευθύνουσα Υπηρεσία το Τμήμα Προγραμματισμού, Μελετών και Εκτέλεσης Δασοτεχνικών Έργων της Δ/νσης Δασών Χανίων.»

Να σημειωθεί πως σήμερα υπεγράφη και η απόφαση ορισμού τριμελούς επιτροπής που έργο της θα είναι “η παραλαβή και ο έλεγχος των δικαιολογητικών συμμετοχής στον διαγωνισμό, ο οποίος θα γίνει στις 24/05/2021 ημέρα Δευτέρα, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και η εισήγηση για ανάθεση.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook