Με τρεις διαφορετικές «αποστολές» οι αλιευτικοί στολίσκοι έχουν προορισμό την Μάλτα

Αρχικά ήταν η είδηση πως 7-8 τουρκικά αλιευτικά έπλεαν χθες εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Γαύδου, προκαλώντας κάποια αναστάτωση ειδικά σε όσους είναι συνεχώς «υποψιασμένοι» για τουρκικές προκλήσεις.

Όμως σχεδόν ταυτόχρονα, εθεάθη ένας στολίσκος από περίπου 20 τουρκικά αλιευτικά τα οποία διέσχιζαν το Αιγαίο, ενώ έξι ακόμη τουρκικά αλιευτικά, κατέπλευσαν ανοιχτά του Μαραθίου στην Σούδα.

Και μπορεί η μαζική διέλευση τόσων πολλών αλιευτικών από την Τουρκία να παραξένεψε ακόμη και τους Λιμενικούς, όμως δεν υπάρχει κάτι το περίεργο καθώς όλοι οι «στολίσκοι» των συγκεκριμένων αλιευτικών έχουν προορισμό την Μάλτα, σύμφωνα με πληροφορίες,  άλλα για αλιεία τόνου ενώ άλλα μεταφέρουν ειδικούς κλωβούς για ιχθυοκαλλιέργειες.

Όπως επεσήμανε το Flashnews.gr, τα σκάφη έχουν δικαίωμα “αβλαβούς διέλευσης”  από εθνικά χωρικά ύδατα από τη στιγμή που δεν ασκούν αλιεία σε αυτά, ενώ τελούν υπο την επιτήρηση του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με στοιχεία από το marintraffic.com, τα τουρκικά αλιευτικά που πλησίασαν στην Γαύδο είχαν αποπλεύσει από το λιμάνι της Aττάλειας αλλά λόγω των ανέμων και του κυματισμού αναγκαστικά προσέγγισαν στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Γαύδου, ενώ αργά το μεσημέρι της Πέμπτης όπως φαίνεται στον χάρτη του marintraffic.com, ήταν σε ρότα πλησιάζοντας την Μάλτα.

Το ίδιο συνέβαινε και με έναν στολίσκο από 20 περίπου αλιευτικά που είχαν αποπλεύσει από διάφορα λιμάνια του Βοσπόρου και κοντά στην Κωνσταντινούπολη, κάποια από τα οποία μεταφέρουν και τους κλωβούς για ιχθυοκαλλιέργειες. Ο συγκεκριμένος στολίσκος πέρασε νότια της Πελοπονήσσου.

(Στην φωτο του χάρτη είναι τα μικρά σκάφη με πορτοκαλί χρώμα)

Σε ότι αφορά στα έξι αλιευτικά που βρίσκονται στον κόλπο της Σούδας, απέπλευσαν από την Ατάλλεια, επίσης – σύμφωνα με πληροφορίες – με προορισμό την Μάλτα, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ζήτησαν άδεια να καταφύγουν στον κόλπο της Σούδας, όπου παραμένουν ανοιχτά του Μαραθίου έως ότου κοπάσουν οι άνεμοι οι οποίοι στην ρότα τους φτάνουν και στα 7 μποφόρ.

(Τμήμα της πορείας τους απο τα ανατολικά) 

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook