Ραγδαίες και δυσάρεστες εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό φέρνει η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να μην βάλει την Ελλάδα ή έστω κάποια νησιά της στην πράσινη λίστα. 

Οι προσδοκίες να μπει η Ελλάδα στην πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου διαψεύστηκαν και το γεγονός αυτό σημαίνει πως όσοι τουρίστες επιστρέφουν από τη χώρα μας θα μπαίνουν σε αναγκαστική δεκαήμερη καραντίνα. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι κρατήσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας και ακυρώσεων.

H ανησυχία είναι έντονη και στην Κρήτη καθώς υπάρχουν πολλές περιοχές που στηρίζονταν στον “βρετανικό τουρισμό” και τώρα ζουν με τον φόβο ακυρώσεων.

Όπως σημείωσε στο Flashnews.gr επιχειρηματίας που διατηρεί καταλύματα στην Παλαιόχωρα, “έχω ήδη ακυρώσεις από Βρετανούς τουρίστες, ένας εξ αυτών μάλιστα μου είχε κλείσει διαμέρισμα για έναν μήνα. Αυτό μας τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό μας”. 

Όσες κρατήσεις είχαν γίνει για τις επόμενες τρεις εβδομάδες διατρέχουν τον κίνδυνο να ακυρωθούν, καθώς η υποχρεωτική καραντίνα είναι αποτρεπτική για διακοπές. Πλέον κανείς δεν μπορεί να απαντήσει πότε και εάν θα ανοίξει η βρετανική αγορά για την Ελλάδα. Η ένταξη στην πράσινη λίστα στο τέλος του μήνα δεν θα σημαίνει και πολλά, καθώς αρκετοί θα έχουν ήδη επιλέξει άλλους προορισμούς. 

Σημειώνεται δε ότι η Βρετανική αγορά είναι η δεύτερη πιο σημαντική πηγή τουριστών και εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, μετά τη Γερμανία.

Μάλιστα χτες, υπήρχε η ελπίδα πως έστω για μερικά νησιά θα άνοιγε η βρετανική αγορά- με επικρατέστερα την Ζάκυνθο, τη Ρόδος, την Κω, την Κεφαλονιά και ίσως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη- ούτε αυτό τελικά δεν έγινε.

Σημειώνεται ότι προ ημερών η TUI UK ακύρωσε όλα τα πακέτα της σε Κρήτη, Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θάσο και Ζάκυνθο εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ειδικότερα ακύρωσε όλα τα πακέτα της μέχρι 13 Ιουνίου σε Χανιά, Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Σάμος, Ζάκυνθος, Σκιάθος, Θάσος και Πρέβεζα, καθώς ηαποκλιμάκωση της πανδημίας γίνεται αργά και τα κρούσματα διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο.

Η χθεσινή μέρα ήταν δύσκολη για την Ελλάδα, αλλά και για την Πορτογαλία που βρέθηκε στην πορτοκαλί λίστα της καραντίνας.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook