Θεσμικές συναντήσεις Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη με το Δήμαρχο Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Μαρινάκη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ.

Σε καλό κλίμα ολοκληρωθήκαν, οι προγραμματισμένες συναντήσεις εργασίας που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης από κοινού με το Δήμαρχο Ρεθύμνου Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη για πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που επηρεάζουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Ρεθύμνου. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα όσο και με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαο Χρήστου Ταγαρά.

Το πρώτο ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων υπήρξε η παρακολούθηση των Κυβερνητικών πρωτοβουλιών σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, οπού ο αρμόδιος Υπουργός ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι παραμένει πιστός στις δεσμεύσεις του για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων, συνταγματικά κατοχυρωμένων λύσεων για όλες τις κρίσιμές πτυχές του ζητήματος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην άμεση ανάγκη τεχνικής βοήθειας προκειμένου να διορθωθούν λάθη και να ενσωματωθούν αποχαρακτηρισμοί και αποφάσεις και επιπρόσθετα επισημάνθηκε η σημασία έγκαιρης νομοθετικής πρωτοβουλίας σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς  και την αποτύπωση του στο κτηματολόγιο.   

Στη συνέχεια δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ουσιαστική αναπτυξιακή σημασία της ταχύτερης δυνατής ολοκλήρωσης των διαδικασιών έγκρισης της οριοθέτησης των οικισμών για τους οικισμούς του Ατσιπόπουλου, Πρινέ, Αγίας Παρασκευής και Λούτρας που αναμένουν έγκριση, καθώς συζητήθηκε και η πορεία εφαρμογής της σχετικής νομολογίας του ΣτΕ για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια, η οποία δίνει τις κατευθύνσεις (διαδικασία και προϋποθέσεις ) έγκρισης ορίων οικισμών από τη Διοίκηση.

Έπειτά, συζητήθηκαν ειδικά πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα όπως η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έκδοση κανονιστικών διοικητικών πράξεων  για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών χρήσεων γης, κάτ. εξουσιοδότηση του ν. 4759/2020 για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, η παρακολούθηση και το χρονοδιάγραμμα της κρίσιμης αναπτυξιακής  διαδικασίας για το Ειδικό Πρόγραμμα μαζικής εκπόνησης μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που δρομολογεί η Κυβέρνηση, με το ΤΠΣ του Δήμου Ρεθύμνου (Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Νικ. Φωκά) να εντάσσεται στις εκατό πρώτες μελέτες που θα προκηρυχθούν. Παράλληλα, συζητήθηκαν τεχνικές διευκρινήσεις ως προς την εφαρμογή του Ν. 4759/2020 και πληροφορίες σχετικά με την οριοθέτηση και διευθέτηση ρεμάτων και τη διαδικασία καθορισμού γραμμής παραλίας. Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη να δοθεί νέα παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 6 του από 8.7.1993 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 795).

Ακολούθησε συνάντηση εργασίας  στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ. με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Ορέστη Καβαλάκη αναφορικά με το έργο ΣΔΙΤ για τα Πειραματικά σχολεία, το Μουσικό σχολείο και τις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, για το οποίο συζητήθηκαν οι διαδικασίες υποβολής πρότασης έργου που θα στείλει η Αναθέτουσα Αρχή καθώς και η δυνατότητα χρηματοδότησης των συμβούλων του έργου από το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος  EBRD που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού συνεργασίας και διευκόλυνσης προετοιμασίας έργων στρατηγικής σημασίας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή των συναντήσεων ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις ουσιαστικές συζητήσεις και τις υπό εξέλιξη κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε σχέση με τη δρομολόγηση κρίσιμών ζητημάτων για το Ρέθυμνο ενώ αναφέρθηκε και στην ουσιαστική συνεργασία και στην άμεση ανταπόκριση του Ρεθεμνιώτη Υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη αναφορικά με την στήριξη του σχεδιασμού του Δήμου.

Τέλος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ικανοποιημένος από την έκβαση των συναντήσεων που πραγματοποίησε με τον  Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη τονίζοντας ότι τέθηκαν ζητήματα και δοθήκαν λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών θεμάτων που εντάσσονται στο σχεδιασμό του Δήμου Ρεθύμνου. Εκφράζοντας παράλληλα την σταθερή προσωπική του δέσμευση να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να σταθεί αρωγός στην υλοποίηση και ενίσχυση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook