Είναι ένας από τους δέκα με δεκαπέντε μεγαλύτερους δεινόσαυρους

‘Υψος 6,5 μέτρων, σχεδόν όσο δύο όροφοι κτιρίου, και μήκος 30 μέτρων, όσο περίπου ένα γήπεδο μπάσκετ, είχε ένας δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία και ονομάστηκε «Αυστραλοτιτάν» (ή «Νότιος Τιτάνας»).

Είναι ένας από τους δέκα έως 15 μεγαλύτερους δεινόσαυρους που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί στη Γη και ο μεγαλύτερος στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, απολιθωμένα τμήματα του σκελετού του μεγαλόσωμου δεινοσαύρου, με την επιστημονική ονομασία Australotitan cooperensis, είχαν αρχικά ανακαλυφθεί στην περιοχή Ερομάνγκα της νοτιοδυτικής Κουίνσλαντ το 2007, οπότε άρχισαν ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι -μετά από μακρά μελέτη των απολιθωμάτων- έκαναν τώρα τη σχετική ανακοίνωση στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ, σύμφωνα με τους «New York Times» και το BBC, εκτιμούν ότι επρόκειτο για ένα φυτοφάγο δεινόσαυρο της ομάδας των σαυροπόδων, με πολύ μακρύ λαιμό, μακριά ουρά και πόδια σαν κολόνες, που ζύγιζε 70 τόνους και έζησε πριν 92 έως 96 εκατομμύρια χρόνια.

Επειδή η Αυστραλία είναι κυρίως επίπεδη και χωρίς οροσειρές και φαράγγια, που σταδιακά θα εξέθεταν τα απολιθώματα λόγω της διάβρωσης των πετρωμάτων, θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα μέρη στον κόσμο για την ανακάλυψη οστών δεινοσαύρων. Οι ανακαλύψεις συνήθως γίνονται από αγρότες που εντοπίζουν απολιθώματα, όταν αυτά έρχονται στην επιφάνεια του εδάφους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook