Νέο ρεκόρ κατέγραψε μία γκρίζα φάλαινα που διέσχισε κολυμπώντας την μεγαλύτερη απόσταση που έχει ποτέ καταγραφεί σε ένα θαλάσσιο σπονδυλωτό. Συγκεκριμένα, η φάλαινα διέσχισε περισσότερα από 16.700 μίλια, δηλαδή πάνω από τα μισά του κόσμου.

Πρόκειται για το αρσενικό κητοειδές, που εντοπίστηκε στη Ναμίμπια το 2013, την πρώτη γκρίζα φάλαινα που έχει καταγραφεί ποτέ στο Νότιο Ημισφαίριο.

Ωστόσο, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια γενετικής έρευνας για να επιβεβαιωθεί ότι η φάλαινα προήλθε από τον Βόρειο Ειρηνικό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology Letters.

Οι φωτογραφίες επιβεβαίωσαν ότι ήταν πράγματι μια γκρίζα φάλαινα, μήκους περίπου 40 ποδιών.

Το γιγαντιαίο κητοειδές έμεινε στον Κόλπο του Walvis για δύο μήνες, πιθανώς επειδή ήταν υποσιτισμένο, επιτρέποντας έτσι  στους Simon Elwen και Tess Gridley, ζωολόγους του Πανεπιστημίου του Stellenbosch, να συλλέξουν κάποια δείγματα DNA.

Το απίστευτο επίτευγμα της γκρι φάλαινας – που ξεπερνά τον προηγούμενο κάτοχο ρεκόρ, μια χελώνα που διέσχισε 12.774 μίλια στον Ειρηνικό – γέννησε ερωτήματα στους επιστήμονες.

Δηλαδή, γιατί μια γκρίζα φάλαινα θα έφτανε τόσο μακριά από το σπίτι της;

Μήπως η κλιματική αλλαγή είναι ο υπεύθυνος για ακόμα μία φορά;

Σύμφωνα με τις υποθέσεις των συγγραφέων το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να αποπροσανατολίζει τις γκρίζες φάλαινες και να τις οδηγεί σε νέους οικοτόπους.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να διεξαχθούν  συμπεράσματα.

Έρευνα βασισμένη στα γονίδια

Για την έρευνά τους, οι Gridley και Elwen συνεργάστηκαν με τον εξελικτικό βιολόγο του Πανεπιστημίου Hoelzel και Durham, τον Fatih Sarigol.

Οι ερευνητές σύγκριναν τα γονιδιώματα της φάλαινας με άλλα γονιδιώματα γκρίζας φάλαινας, που έχουν αποθηκευτεί στο Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ, ένα ψηφιακό αποθετήριο για γονιδιώματα περισσότερων από χίλιους οργανισμών.

Ήθελαν να αποκλείσουν την πιθανότητα η φάλαινα να προέρχεται από έναν άγνωστο πληθυσμό του Ατλαντικού.

Έτσι, μετά τις έρευνες τους αποδείχθηκε ότι τα γονίδια της φάλαινας της Ναμίμπια ταιριάζουν με αυτά των γκρίζων φαλαινών του Βόρειου Ειρηνικού που είναι αποθηκευμένα στη βάση δεδομένων βιοτεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι, υπάρχουν απολιθωμένα στοιχεία για γκρίζες φάλαινες στον Ατλαντικό ενώ και δύο γκρίζες φάλαινες έχουν παρατηρηθεί στον Βόρειο Ατλαντικό και στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Ποια να ήταν άραγε η διαδρομή της φάλαινας;

Στη συνέχεια, η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε πιθανές διαδρομές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η φάλαινα, θεωρώντας ως πιο εφικτή διαδρομή αυτή γύρω από τον Καναδά μέσω του Northwest Passage.

Άλλες επιλογές, όπως η Νότια Αμερική ή το κολύμπι στον Ινδικό Ωκεανό, είναι λιγότερο πιθανές, εν μέρει λόγω της έλλειψης αναφερόμενων θεαμάτων, καθώς και γιατί οι γκρίζες φάλαινες τείνουν να τρέφονται σε ρηχά νερά, καθιστώντας δυσκολότερες τις μακρινές διαδρομές στον ανοιχτό ωκεανό.

Ωστόσο, ο Sue Moore, ερευνητής που ειδικεύεται στα θαλάσσια θηλαστικά του Ειρηνικού στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, πιστεύει ότι η διέλευση της φάλαινας από τον Ινδικό Ωκεανό είναι πιθανότατα η συντομότερη και λιγότερο περίπλοκη διαδρομή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook