Σε τι επίπεδα κινείται τον φετινό Ιούνιο ο τουρισμός στη χώρα μας αλλά και σε ποια ημερομηνία τοποθετούν οι εκπρόσωποι του κλάδου τις ελπίδες τους;

Ο τουρισμός και η γενική εικόνα

«Αυτή τη στιγμή μπορεί και να είμαστε λίγο παραπάνω σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα» λέει στο newsit.gr o Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA).

Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί ο ίδιος, το πιο βασικό πρόβλημα του εγχώριου τουρισμού για την ώρα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα πράσινος προορισμός.

«Μεμονωμένες κρατήσεις υπάρχουν και επίσης υπάρχουν ήδη αφίξεις αλλά σε χαμηλή ροή» συνεχίζει να περιγράφει ο κος Τσιλίδης και προσθέτει: «Ο μαζικός τουρισμός και τα μεγάλα group δεν υπάρχουν. Εδώ είναι που έχουν γίνει και οι πολλές ακυρώσεις. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι το πιστοποιητικό σημαίνει ότι άνοιξαν οι ουρανοί και… βρέχει τουρίστες. Ας μη ξεχνάμε επίσης πως τα εμβόλια έγιναν αποδεκτά στο σύνολό τους για τους τουρίστες, μόλις πριν από λίγες ημέρες».

Αρκετά καλύτερα τα πράγματα για την Κρήτη

Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος των Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, λέει στο newsit.gr ότι το δικό του νησί δεν τα πηγαίνει και τόσο άσχημα, τηρουμένων των αναλογιών. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Η Κρήτη σημειώνει 80% μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 αλλά 20% αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη του 2020 κι αυτό είναι κάτι. Μέχρι τέλος Ιουνίου προβλέπουμε ότι τελικά θα έχουμε μείωση 65% με 70% σε σχέση με το 2019 , αλλά 30% αύξηση σε σχέση με το 2020. Οι πελάτες μας είναι κατά βάση από Γερμανία, η οποία είναι η πιο δυνατή αγορά για την Κρήτη αλλά και από Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία, Τσεχία και Γαλλία».

Ο κος Βλατάκης τονίζει πάντως πως το μείζον πρόβλημα για τους πράκτορες της Κρήτης είναι η όπως το θέτει ο ίδιος, «εμμονή» της επιτροπής διαχείρισης του κορονοϊού στη χώρα μας, να μη δέχεται το rapid test για όσους ταξιδιώτες δεν είναι εμβολιασμένοι. Όπως λέει ο ίδιος: «Αυτό είναι τροχοπέδη και μας δημιουργεί πρόβλημα στο να αυξήσουμε τους αριθμούς των επισκεπτών μας. Την ίδια στιγμή, όλες οι προαναφερθείσες χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Ελβετία) δέχονται στην επιστροφή των ταξιδιωτών ως αξιόπιστο μέσο ασφάλειας τα rapid test».

Η Κρήτη και η… Βρετανία

Όσο για την κλειστή για την ώρα Βρετανία και ο ίδιος όπως και η κα Τετράδη σημειώνει ότι πρόκειται για σημαντικό πλήγμα. « Οι Βρετανοί είναι η δεύτερη σε αριθμό ομάδα ταξιδιωτών στο νησί μας. Όταν έχουμε στη high season 100 πτήσεις την εβδομάδα από Μεγάλη Βρετανία και τώρα είμαστε στις 3 με 4 καταλαβαίνετε τη διαφορά. Η ΤUI όντως ακύρωσε πολλές πτήσεις διότι έβαζε πολλές στο πρόγραμμά της και όταν ερχόταν η ώρα της αρνητικής αξιολόγησης αναγκαζόταν να τις ακυρώσει. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η απουσία των Βρετανών μας δημιουργεί προβλήματα, αλλά από την άλλη έχουμε τρόπο να αυξήσουμε τα νούμερα από τις υπόλοιπες αγορές που σας ανέφερα, δεχόμενοι, το ξανατονίζω, τα rapid test ως αξιόπιστο μέσο εισόδου στη χώρα. Η Ρωσία επίσης μας πλήττει ενώ έχουμε δεχτεί ότι τα εμβόλιά τους είναι αποδεκτά. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει να κάνει με πολιτικούς λόγους».

Ο κος Βλατάκης μας έδωσε και την εικόνα των ενεργών καταλυμάτων αυτή τη στιγμή στην Κρήτη. «Ως τώρα έχουν ανοίξει γύρω στο 30% των καταλυμάτων. Στα ανοιχτά, η κίνηση είναι στο 25% με 30%. Τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν και λίγο μεγαλύτερο ποσοστό. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα πάμε στο πάνω από 50% ανοιχτών καταλυμάτων».

Τέλος, ο κος Βλατάκης μας έδωσε και την εκτίμησή του για τον επόμενο μήνα. «Δεν θα τη χάσουμε την Βρετανία για φέτος. Είναι μονόδρομος να ανοίξει. Οι περιορισμοί δεν θα συνεχιστούν για πολύ. Η Κρήτη σύντομα θα πρασινίσει. Η αίσθησή μου είναι ότι από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι μετακινήσεις από Βρετανία θα ανοίξουν. Για τότε, υπάρχουν ήδη και αρκετές προγραμματισμένες πτήσεις από τον έτερο μεγάλο ταξιδιωτικό πράκτορα, την Jet2».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook