Προσπάθεια από ολίγους να εμποδιστεί η ολοκλήρωση ενός έργου που εδώ και 7 χρόνια προσφέρει στην κοινωνία

Σε μια αδικαιολόγητη αντίδραση προχώρησε σήμερα μια μικρή μερίδα κατοίκων του δήμου Αγίου Βασιλείου οι οποίοι μαζί με τη Δημοτική Αρχή, προσπάθησαν να εμποδίσουν την αποπεράτωση ενός σημαντικού έργου πνοής στην περιοχή, το αιολικό πάρκο «Νοτικό Κοπρινού».

Είναι άξιο προβληματισμού το γεγονός ότι η μικρή μερίδα κατοίκων αντιδρά για ένα έργο που είναι ήδη ολοκληρωμένο κατά 80% και λειτουργεί χωρίς να προκαλεί καμία όχληση εδώ και χρόνια – συγκεκριμένα από το 2014!

Συγκεκριμένα κάποιες ομάδες κατοίκων συγκεντρώθηκαν το πρωί με στόχο να παρεμποδίσουν συνεργεία της εταιρείας  να ανεβάσει και να εγκαταστήσει τις 3 τελευταίες εναπομείνασες για την ολοκλήρωση του έργου ανεμογεννήτριες στο αιολικό πάρκο, που όπως αναφέρθηκε και παραπάνω βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Δηλαδή για κάποιο ανεξήγητο λόγο θεωρούν ότι οι τρεις τελευταίες ανεμογεννήτριες θα προκαλέσουν ξαφνικά πρόβλημα που δεν έχουν προκαλέσει οι  υπόλοιπες 8 που είναι εγκατεστημένες στο πάρκο και λειτουργούν από το 2014;!

Το δεύτερο σημείο που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι το έργο έχει λάβει ήδη από το 2014 όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες που απαιτούνταν για την υλοποίηση του έργου τόσο από το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ όσο και τη Δημοτική Αρχή! Επιπλέον το αιολικό πάρκο έχει πάρει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Το δε Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαίωσε την εταιρεία μετά από προσφυγή που είχε γίνει σε βάρος της, καθώς έκρινε ότι δεν υπήρξε καμία απόδειξη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία του πάρκου ούτε ευσταθούσαν οι κατηγορίες για την απόσταση των ανεμογεννητριών από το χωριό Άρδακτο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη της λειτουργίας ΑΠΕ με τη μείωση των ρύπων και της κατανάλωσης ενέργειας, υπάρχει και οικονομικό όφελος της τοπικής περιοχή από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου καθώς το 2,7% του κύκλου εργασιών των πάρκων επιστρέφεται στους κατοίκους.

Το παραπάνω σε αριθμούς μεταφράζεται ως εξής: Οι κοινότητας Άρδακτος και Βάτος για την περίοδο 2014-2015, εξοικονομούν 122.000 ευρώ από τους μελλοντικούς λογαριασμούς ρεύματος. Το ποσό αυτό θα πιστωθεί στις επόμενες χρεώσεις κατανάλωσης ενέργειας.  Επιπλέον η δημοτική αρχή έχει ήδη λάβει το ποσό των 210.000 ευρώ για να το διαθέσει σε έργα στις συγκεκριμένες περιοχές.

Επομένως, δε γίνεται μια μερίδα να επικαλείται την προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη να αντιδρούν σε ένα έργο περιβαλλοντικά ωφέλιμο, που δεν έχει προκαλέσει όχληση με τη λειτουργία του εδώ και χρόνια και την ίδια στιγμή θα συμβάλει και στην οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινότητας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook