Τρύπα 2,5 δισ. ευρώ στο έλλειμμα του 2011 επιχειρεί να κλείσει έως το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση για να αποφύγει νέα εισπρακτικά μέτρα.

Επισήμως έχει γίνει γνωστό ότι το έλλειμμα θα κλείσει το 2011 σε επίπεδα κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερα (8,9%- 9% του ΑΕΠ) από ό,τι ανέφερε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα η απόκλιση είναι πολύ υψηλότερη και συγκεκριμένα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη απομένουν 3 μήνες, έως το τέλος Φεβρουαρίου, για να διασφαλιστεί ότι η «τρύπα» όχι μόνο δεν θα μεγαλώσει, αλλά και ότι θα κλείσει. Αυτό, προσθέτουν, δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο το έλλειμμα διπλασιάζεται λόγω της καταβολής του δώρου Χριστουγέννων στο δημόσιο, της ανάγκης πληρωμών οφειλών του δημοσίου που έχουν καθυστερήσει… περιμένοντας την 6η δόση, αλλά και της απροθυμίας πληρωμής των φόρων.

Το περιθώριο λήγει τον Φεβρουάριο καθώς όλες οι δοσοληψίες που έγιναν το 2011 αλλά πληρώνονται μέσα στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους (π.χ. περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, έσοδα ΕΕ) μετρώνται στον φετινό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θέλει μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει την σύνταξη του νέου προϋπολογισμού (θα εγκριθεί την Πέμπτη από το υπουργικό Συμβούλιο) και να διασφαλίσει την 6η δόση, ώστε να στραφεί μετά στην συγκράτηση του ελλείμματος.

* Στο πεδίο των εσόδων, το κρυφό χαρτί είναι τα έσοδα από το ΕΣΠΑ που αναμένονται στην αρχή του 2012. Μπορεί να είναι κατά 1 δισ. ευρώ αυξημένα λόγω της απόφασης για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της ΕΕ στο έργα (στο 95%).

Επίσης, αναμένονται έσοδα από τη ρύθμιση αυθαιρέτων, και από τα νέα –αυξημένα– τέλη κυκλοφορίας. Από το χρονοντούλαπο έχει βγει και το ΕΤΑΚ. Προστίθεται στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, στο Τέλος Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, στην έκτακτη εισφορά, στο τέλος επιτηδεύματος και στον φόρο εισοδήματος που ακόμη εκκαθαρίζεται.

* Στο πεδίο των δαπανών εξοικονόμηση αναμένεται από το νέο μισθολόγιο, την άμεση εφαρμογή της εφεδρείας και από τα λουκέτα σε ΔΕΚΟ και φορείς.

Δεν αποκλείεται να παραταθεί χρονικά η καθυστέρηση πληρωμών του δημοσίου. Σήμερα χρωστά σε ιδιώτες 6,5 δισ. ευρώ.

Τελευταίο… αποκούμπι περικοπών, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, είναι οι δημόσιες επενδύσεις των οποίων οι δαπάνες είναι ήδη σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τον ετήσιο στόχο του 2011.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook