Ο βίος και η πολιτεία του υπαρχηγού των νεοναζί.

Υπ΄αριθμόν δύο στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής, έχοντας τον ρόλο του ιδεολογικού καθοδηγητή για τα νέα αλλά και τα παλαιότερα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης. Αυτός ήταν ο ρόλος του Χρήστου Παππά, φίλου, συνοδοιπόρου και στενού συνεργάτη του «φύρερ» Νίκου Μιχαλολιάκου, μαζί με τον οποίο υπήρξε συνιδρυτής της Χρυσής Αυγής. Η σχέση του Παππά με τον […]

Υπ΄αριθμόν δύο στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής, έχοντας τον ρόλο του ιδεολογικού καθοδηγητή για τα νέα αλλά και τα παλαιότερα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης. Αυτός ήταν ο ρόλος του Χρήστου Παππά, φίλου, συνοδοιπόρου και στενού συνεργάτη του «φύρερ» Νίκου Μιχαλολιάκου, μαζί με τον οποίο υπήρξε συνιδρυτής της Χρυσής Αυγής.

Η σχέση του Παππά με τον ναζισμό ξεκινά από την εποχή που ήταν παιδί. Ο πατέρας του Ηλίας Παππάς ήταν στρατιωτικός, ανώτατος αξιωματικός του Πυροβολικού και συνεργάτης της Χούντας των Συνταγματαρχών, αλλά και του Γ. Παπαδόπουλου.

Ο Ηλίας Παππάς σε ηλικία 17 ετών συμμετείχε ως Εθνικός Διαφωτιστής στην περιοχή του στο τμήμα διαφωτίσεως της οργανώσεως Ε.Ο.Ε.Α. του Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα. Αποστρατεύθηκε στις 15 Μαρτίου του 1975 καθώς φέρεται να συμμετείχε στο αποκαλούμενο «Πραξικόπημα της πιτζάμας» το βράδυ της 24ης πρός την 25η Φεβρουαρίου 1975, όταν είχαν συλληφθεί και άλλοι 37 αξιωματικοί, μεταξύ τους ο Νικόλαος Ντερτιλής.

Ο Χρήστος Παππάς ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, υπήρξε ιδρυτής των εκδόσεων «Ηλιοφόρος» εκδίδοντας βιβλία εθνικιστικού περιεχομένου. Φέρεται να ήταν μέλος της ΕΠΕΝ της οποίας πρόεδρος της νεολαίας υπήρξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Αργότερα διετέλεσε ιδρυτικό μέλος της Χρυσής Αυγής αλλά και στενός συνεργάτης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

 

  

Οι «νεανικές αναζητήσεις» και ο Μουσολίνι

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει, κατά τη διάρκεια της δίκης, τα ατράνταχτα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τη ναζιστική στράτευσή του ο Χρήστος Παππάς έκανε λόγο για νεανικές αναζητήσεις, για προσωπικά δεδομένα και για «πλάκα», απαντώντας σε ερωτήσεις για τις φωτογραφίες με τις οποίες έντυνε με τη στολή των ναζί τα παιδιά του και τα μάθαινε να χαιρετούν ναζιστικά. Την απόδοση τιμών στον τάφο του Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι το 2009 την είχε αποδώσει σε …τουριστική διέλευση από την Ιταλία.

Για το πόσο νεανικές ήταν οι αναζητήσεις εκείνες του Χρήστου Παππά φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι ακόμα και τη στιγμή μετά την παράδοσή του ου οδηγούνταν στην ΓΑΔΑ, φώναζε «ζήτω η Χρυσή Αυγή» και χαιρετούσε ναζιστικά.

Αυτός ο κατά δήλωσή του χρυσαυγίτης από τα γεννοφάσκια του υπήρξε συνοδοιπόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, τόσο στη νεολαία της ΕΠΕΝ όσο και στη Χρυσή Αυγή όπου ήταν ένας από τους συνιδρυτές της. Ο πατέρας του Ηλίας Παππάς υπήρξε συνεργάτης του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

Η κοινή διαδρομή των Παππά και Μιχαλολιάκου στο χώρο του φασισμού προκύπτει και από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο.   

Τα πύρινα άρθρα του για τον Χίτλερ

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία επισκεπτόταν και αλληλογραφούσε με τον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου, στρατηγό των Waffen-SS, Ντεγκρέλ, πόζαρε με ναζιστικό φέσι της 13ης Ορεινής Μεραρχίας των SS («Handschar») ή με χιτλερικό πηλήκιο.

Ο Χρήστος Παππάς είναι δε τόσο πορωμένος φασίστας που έφτασε στο σημείο να αναπαραστήσει προσωπικά τη σκηνή που ο Αδόλφος Χίτλερ φωτογραφιζόταν έξω από τον πύργο του Λάντσμπεργκ όπου είχε φυλακιστεί μετά το αποτυχημένο Πραξικόπημα της Μπιραρίας. 

Τα πορτραίτα του Φύρερ δε, είναι αμέτρητα στα αρχεία του υπολογιστή του Χρήστου Παππά και ακριβώς αυτές οι φασιστικές πεποιθήσεις τον έκαναν υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Σε άρθρο του έχει γράψει ο Χρήστος Παππάς πως «εμείς οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές θα σταθούμε προσοχή στην επέτειο της αυτοκτονίας του Χίτλερ και της Εύα Μπράουν χαιρετώντας με τον αιώνιο χαιρετισμό και θα κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή. Στην καρδιά μας φουντώνει η πίστη με τα λόγια του Φύρερ σε μια δυο γενιές θα μου αποδοθεί δικαιοσύνη».

Από το βήμα της Βουλής, την εποχή που ήτανυπόδικος, το 2018 ο Χρήστος Παππάς έχει ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας της Μακρονήσου καθώς με αφορμή μία κυβερνητική τροπολογία για την κατεδάφιση κάποιων αυθαιρέτων είχε δηλώσει: «Κάτω τα χέρια από τη Μακρόνησο. Η Μακρόνησος θα χρειαστεί. Στη Μακρόνησο να μην γκρεμιστεί τίποτα κι ότι είναι να γκρεμιστεί, θα γκρεμιστεί με κοινωνική εργασία».

Το κρυφό καταστατικό

Ο Παππάς ήταν και η αφορμή για να καεί ο Μιχαλολιάκος και να δέσει η κατηγορία για την «εγκληματική οργάνωση» με βάση την οποία απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο σε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ασχέτως του αν είχαν άμεση συμμετοχή σε συγκεκριμένες δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονιών.

Ο Χ. Παππάς είχε έναν ειδικό ρόλο στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής και τον βάρυναν οι τις κατηγορίες για «ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», «παράνομη οπλοκατοχή» και «υπεξαίρεση μνημείων».

Μετά τη δολοφονία Φύσσα, οι έρευνες των αρχών οδήγησαν στην εξεύρεση ενός οργανογράμματος στο σπίτι του Χ. Παππά στα Γιάννενα και το οποίο οργανόγραμμα ταυτίζεται με τη κρυφό καταστατικό της Χρυσής Αυγής το οποίο οι χρυσαυγίτες απέκρυπταν επιμελώς για να αποφύγουν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και έτσι να εμφανίζονται ως μεμονωμένα τα εγκλήματα του κάθε στελέχους ή μέλους της.

Η αποκάλυψη του κρυφού καταστατικού που αποδεικνύει την αυστηρή ιεραρχική δομή και πως τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκριση του αρχηγού, έκαψε τον Μιχαλολιάκο.

Τα ντοκουμέντα για τον υπαρχηγό των νεοναζί

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στην προσπάθειά του να διασωθεί αρνούμενος το γνήσιο αλλά κρυφό μέχρι τότε καταστατικό προσκόμισε στο δικαστήριο ένα άλλο έγγραφο με το οποίο πρόδωσε τον ειδικό ρόλο του Παππά ως «νούμερο 2» της ναζιστικής συμμορίας.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο που έδωσε στο δικαστήριο φέρει ημερομηνία 5 Νοεμβρίου του 1991 (5/11/1991), και έχει τη σφραγίδα της Κεντρικής Διοίκησης της Χρυσής Αυγής ενώ υπογράφεται «Διά το Πολιτικό Συμβούλιο» από τον Χρήστο Παππά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Χρήστος Παππάς εκπροσωπούσε την Κεντρική Διοίκηση, δηλαδή τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο ο οποίος αποτελεί την ανώτατη αρχή βάση του χιτλερικού δόγματος «Führerprinzip» 

Η εντολή στον πυρήνα της Νίκαιας

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς είναι το πρόσωπο που στέλνει τις εγκυκλίους με τις εντολές του Αρχηγού στις τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής.

Στις 23 Απριλίου του 2013 «με εντολή Γενικού Γραμματέα (σ.σ. δηλαδή Μιχαλολιάκου) και με υπογραφή Χρήστου Παππά, στάθηκε στα μέλη της Χρυσής Αυγής η εγκύκλιος ότι «θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τα όργανα του κινήματος σαν ένας πολιτικός απελευθερωτικός στρατός του Εθνικισμού και να εφαρμόσουμε πιστά την πάγια αρχή του στρατιωτικού δόγματος που λέγεται απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην ιεραρχία». Η εγκύκλιος τελειώνει με το «Ζήτω η νίκη! Ζήτω ο Αρχηγός!» Πρόκειται για τα χιτλερικά «Sieg Heil» και «Heil Mein Führer)» αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την λειτουργία της κάθετης δομής και της τυφλής υπακοής στις εντολές του αρχηγού τις παρουσιάζει και προφορικά ο Χρήστος Παππάς στην τοπική οργάνωση στα γραφεία της Νίκαιας λίγους μήνες πριν τη δολοφονία Φύσσα από τον εν λόγω πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Στην πρωτοπορία των δολοφονικών επιθέσεων

«Πειθαρχία λοιπόν και ισχύει για όλους. Από τα ανώτερα στελέχη και έως και τον τελευταίο και τον πιο πρόσφατο φίλο μας» έχει καταγραφεί σε βίντεο να λέει ο Χρήστος Παππάς κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του 2013 προσθέτοντας στις οδηγίες του προς τα μέλη της οργάνωσης ότι «στη Χρυσή Αυγή υπάρχει ιεραρχία και αυτή η ιεραρχία είναι που ακολουθούμε και όχι η κοινοβουλευτική ιεραρχία».

Μάλιστα ο Χρήστος Παππάς επιδίδεται σε ύμνους για το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, λέγοντας ότι «η τοπική η δική σας στέκεται στην πρωτοπορία του αγώνα» και προσθέτει απευθυνόμενος σ’ αυτό: «οι λαϊκοί μαχητές της Χρυσής Αυγής, τα παιδιά με τα παντελόνια παραλλαγής πόλης και τις μπλούζες τις μαύρες “Χρυσή Αυγή”, όπου τους ζητήθηκε να δώσουν μάχιμο “παρών”, είτε στις εκλογές είτε σε δύσκολες καταστάσεις, Πάτρα, Κόρινθο, Αγρίνιο, ήταν οι πρώτοι στη μάχη». 

Οι αβροφροσύνες… για τα τάγμα πρότυπο των δολοφόνων

Από αυτά προκύπτει ότι το τάγμα εφόδου της Νίκαιας που διέπραξε τη δολοφονία Φύσσα θεωρούνταν από τον ηγετικό πυρήνα της κεντρικής διοίκησης της Χρυσής Αυγής ως τάγμα «πρότυπο» δολοφόνων και ήταν σε πλήρη γνώση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα ο Χρήστος Παππάς στην πρωτοχρονιάτικη πίτα τους αφού λέει στους χρυσαυγίτες της Νίκαιας ότι «σας αξίζουν τα εύσημα» τους προτρέπει: «Έτσι να συνεχίσετε και το 2013. Γιατί αυτό σημαίνει χρυσαυγίτης».

Εννέα μήνες μετά υπακούοντας στις εγκυκλίους με υπογραφή Παππά και με εντολή του γενικού γραμματέα Μιχαλολιάκου, οι χρυσαυγίτες της Νίκαιας δολοφονούν τον Παύλο Φύσσα.

Ο Χρήστος Παππάς βέβαια όπως όλοι οι κατηγορούμενοι εκ των ανώτατων και ανώτερων στελεχών της Χρυσής Αυγής παρίστανε και αυτός τον ανίδεο, έφτασε μάλιστα να δηλώνει ότι είναι κατά της βίας και της εγκληματικής δράσης και άλλα τέτοια φαιδρά που μόνο γέλιο προκαλούσαν για την θρασυδειλία που διακρίνει τους φασίστες όταν πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των αποκρουστικών πράξεών τους και των εγκλημάτων τους.

Μάλιστα τα παραπάνω υμνητικά λόγια για τους δολοφόνους της Νίκαιας ο Χρήστος Παππάς ενώπιον του δικαστηρίου τα χαρακτήρισε μια απλή …«αβροφροσύνη».

Πηγή: in.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook